Internetkabel tuinhuis

Andre69

  • #1
Graag wou ik een kabel voor internet naar mijn tuinhuis leggen, en ook maar direct coax.
Een vriend van mij stelt dat ik coax beter kan laten en tv ook over het internet kan doen.
Zelf zie ik dat niet zo zitten en leg er er liever een kabel bij.

Mijn idee is om ze in grijs pvc 32mm te leggen.

Ik heb hier op het forum iets gelezen over zwarte utp kabel voor buiten.
Is hier een noodzaak voor? Deze kabel ligt in de kruipruimte , dan 30 meter onder de grond en vervolgens in het tuinhuis nog een meter of 15. Alles zo'n 40 meter ongeveer.

Zover ik weet hoeft dit niet versterkt te worden, de coax waarschijnlijk wel.

Kan ik deze lange utp kabel ook "beveiligen" dat als er wat mee zou gebeuren het internet in huis er geen storing van kan ondervinden?

Het gaat alleen om internet en TV. 3x16A heb ik er reeds naar toe gelegd, helaas niet in buis

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Blauwbloes

  • #2
Gebruik kabel die geschikt is voor ondergrondse plaatsing.

PE6 heeft een demping van ongeveer 20dB/100m, PE11/13dB en PE14/8dB. Voor jouw afstand dus respectievelijk iets van een 10dB, 6dB en 4dB. Mocht dit weinig zeggen, een splitter zorgt voor een verlies van 3dB, 3dB is 50% verlies, 6dB/75%. Let wel op dit is bij 1000MHz en dus absolute maximum. Meeste TV-kanalen zitten lager en verzwakken veel minder. Wil je dit absoluut compenseren dan zal je een versterker moeten plaatsen met een versterking (gain) die op zijn minst de bovenstaande waarde heeft. Kans is echter gering dat je die ook effectief gaat nodig hebben. Prijs/m voor kabel met lagere demping gaat al snel de hoogte in.
 

Andre69

  • #3
Bedankt Blauwbloes, duidelijke taal hier kan ik wat mee. Ik ga dan opzoek naar een goede kabel hiervoor, eerst zonder versterker. Zonodig kan ik die er later nog tussen zetten.

Wat is het wezenlijke verschil tussen een gewone coax en een die onder de grond kan?

Is er nog iemand die wat over de utp kabel vertellen kan?
 

Blauwbloes

  • #4
Die kabel is bij mijn weten altijd zwart of groen in kleur ipv grijs. Iig geval de bijsluiter leven wat dat betreft. Plastic omhulsel is bestand tegen indringing van zuren in het grondwater.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Zwarte UTP kabel is over het algemeen geschikt voor buitengebruik maar dan niet voor onder de grond en gewoon los in het zand maar gewoon in de buitenlucht en door de zwarte kleur bestand tegen UV licht.

Leg je de kabel in een buis door de grond vrij van vocht en zand dan kun je net zo goed een gewone utp kabel gebruiken en is de duurdere zwarte kabel niet echt nodig. Echter wil je op zeker gaan dan kan het natuurlijk gen kwaad. De kabel mag incl. aansluitsnoeren vanaf de router maximaal 100m zijn dus daar blijf je ruimschoots onder.

Ipv. buis is het vaak handiger om gewoon een tyleenslang te gebruiken, die kan dan in 1 stuk van huis naar tuinhuisje gelegd worden. Dit heeft als voordeel dat je niet bang hoeft te zijn voor vocht bij een las oid. en is daarnaast nog wat flexibel zodat je ruime bochten kunt maken hetgeen met buis vaak toch wat moeilijker is.

Voor de coax kun je over het algemeen gewoon coax 12 gebruiken.
Moet je versterken dan doe je dat in huis, immers een signaal wat al storing geeft nog een keer versterken heeft meestal geen zin.
Ook hier kun je op safe gaan door bijv. een bamboe coax 12 te nemen maar in buis gelegd is dat niet echt nodig.

suc6

Gerrit
 

Andre69

  • #6
Gerrit.B en Blauwbloes heel erg bedankt, heb inmiddels bij een kabelrecycling twee mooie rolletjes coax kunnen krijgen, groene kabel uit 2016 ongebruikt. Wel coax 8, maar voor €10 wou ik de gok wel wagen. En nog een paar mooie splinters en aansluitingen erbij.

Utp kabel wordt de zwarte variant voor onder de grond, ook een reststuk wat ik kan overnemen. Cat5e

Die tyleenbuis is een goede tip, ik ga eens op marktplaats kijken. Moet over een lengte van 2m een halve meter opzij, dan is dat heel geschikt.

Moet alleen even kijken hoe ik een gat van ca.30mm door de fundering krijg. De muur is nog best dik.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik gebruik daar altijd een kom boor voor.
Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar en ook niet zo heel kostbaar.
Nadeel is dat je er maximaal ongeveer 5 a 6 cm diep mee kunt boren maar ik heb de doorn met 40 cm verlengd en breek je telkens dat stuk van 5 cm weg (breekt meestal vrij makkelijk vooral bij kleine diameters) dan kun je steeds weer 5 cm dieper tot je er geheel door bent.

Het voordeel is de relatief lage prijs en dat je een mooi rond gat krijgt.

suc6

Gerrit
 

Andre69

  • #8
Tyleenbuis heb ik ook inmiddels.

Als de grond vorst uit de grond is ga ik er mee aan de slag.

Bedankt voor het meedenken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu