Intergas Kombi Kompakt HR uit 2002 vervangen?

Zmip

  • #1
Ik heb in het voorjaar van 2002 een Intergas Kombi Kompakt HR 22 opgehangen, en deze heeft tot eergisteren altijd als een zonnetje gedraaid (stil, zuinig). Eens in de vier jaar even grondig schoonmaken (vooral brandergruis uit het branderhuis en de afvoer), was het enige onderhoud dat er gepleegd is. Uiteraard test ik vaker de overdrukventielen, en heb ik het expansievat al eerder vervangen.Ter informatie: de ketel wordt niet heel intensief gebruikt (ik verwarm 's winters maar één van de drie verdiepingen van mijn huis, slaap en werk hier alleen, douche altijd kort, kook hier nooit, heb een vaatwasser). Met als gevolg extreem lage energiekosten. De ketel hoeft dus hier niet zo hard te werken als bij een gezin met drie kinderen die graag in bad gaan.

Nu slaat de ketel in storing 4 (onstekingsfout) bij warmte- of warmwater-vraag. Ik heb alles weer schoongemaakt, de ionisatiepen vervangen (en tegelijkertijd, de pakkingen voor deze pen, het branderhuis en van de gasaansluiting op het gasblok), en ik zie een keurige knetterende vonk door het kijkglas. Maar helaas, geen ontsteking. Het gasblok zal het euvel zijn, vrees ik. Een nieuw blok kost 116 EUR, maar de vraag is: is het de moeite? De ketel draait dus 14.5 jaar, zonder enige vorm van onderhoudskosten.

Ik ben groot voorstander van meer "duurzaamheid", en het zou daarom leuk zijn om de levensduur nog een paar jaartjes te rekken. Maar van wat ik (onder andere hier op klusidee.nl) lees, is dit gasblok niet echt "state-of-the-art". Wat kunnen jullie zeggen over de staat van de ketel na zo'n periode, met dit gebruik. Bijvoorbeeld de warmtewisselaar?

Overigens, het bouwjaar van de ketel volgens het typeplaatje is 2000, maar het lijkt erop dat ik om één of andere reden 'm pas in 2002 heb opgehangen.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou de ketel vervangen , maar dat ks uw keuze.

Probleem KAN het gasblok zijn. Na vervangen moet je deze LATEN inregeln. Dit kan je niet zelf, omdat je de apparatuur er niet voor hebt.

Probleem KAN ook je brander zijn. Als het wolfraam wat los ligt van je grander.

En het KAN ook je elektronica zijn. Als dze je gasblok niet open stuurt........

Wil je de levensduur verlengen? Doe eens gek, en bel een monteur.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit is een van de eerste gasblokken bij intergas, u heeft geluk gehad meestal is het gasblok al vervangen of opnieuw afgesteld.

Toestel op co2 laten afstellen eventueel steunveer bovenin het gasblok aanbrengen dit wil wel eens helpen.

Als dit niet lukt een ander gasblok aanbrengen.

Succes
 

Zmip

  • #4
Bedankt voor jullie reacties, Screech en Utreg, en mijn excuses voor m'n late reactie terug.

Ik heb geen CO of CO2 meter. Maar ik heb wel even gekeken wat er te koop is, en wat zulks kost, ik heb tenslotte in de afgelopen 14.5 jaar misschien wel meer dan € 1000 op onderhoud bespaard, dus op zich is er budget voor. En teveel gereedschap kun je niet hebben, toch? Maar ik wordt er niet vrolijk van, van die rookgasanalyse-apparatuur. Het moet op gezette tijden geijkt worden, bevatten vaak navullingen met beperkte levensduur en de apparaatjes zelf hebben vaak een niet al te lange levensduur, begrijp ik. Dus nee, dat gaan we niet doen.
Screech schreef:
Doe eens gek, en bel een monteur.
Dat zou ik kunnen doen. Maar, zoals de Amerikanen zeggen: "where's the fun in that?". En voor een correcte CO2 meting moet er dan eerst een meetnippel in m'n rookgasafvoer gemaakt worden.
Utreg schreef:
Dit is een van de eerste gasblokken bij intergas, u heeft geluk gehad meestal is het gasblok al vervangen of opnieuw afgesteld.
Precies, da's wat ik hier en daar al las. Dus was er mijn twijfel: "weer zo'n zelfde gasblok bestellen?". Als ik zeker zou weten dat ik m'n ketel er nog twee jaar mee kon laten draaien, misschien. Maar de betrouwbaarheid van CV ketels lijkt soms toch een beetje een soort van Russisch roulette.

En nu zie ik dat over zes maanden de garantie van de warmtewisselaar verloopt, dus kies ik er toch maar voor om het advies van Screech, "Ik zou de ketel vervangen", op te volgen.

Ik begrijp dat men doorgaans ook de rookgasafvoer vervangt omdat er nogal wat corrosie door (zuur) condenswater kan zijn ontstaan. Het zijn de kosten niet, dus ik zal dit ook maar doen. Weet iemand hier of een nieuwe Kombi Kompakt gewoon op dezelfde ophangbeugel (je weet wel, zo'n ding wat in de nieuwbouw gebruikt wordt, onder de ketel waar de aansluitingen allemaal op zitten) geplaatst kan worden als een oude? Dat zou wel mooi zijn, want ik heb eigenlijk niet zo'n zin om mijn volledig in rood koper gesoldeerde installatie te moeten omwerken.

Alvast dank.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als u een zelfde toestel koopt past alles weer ook de beugel.

Alleen als u een HRE Eco koopt niet daar zitten de aansluitingen anders.

Succes
 

Zmip

  • #6
Top, dan valt de HREco af, maakt de keuze nog makkelijker. Bedankt!
 

Frank60

  • #7
Het lijkt me niet verstandig om de keuze van een nieuwe ketel van pakweg 1000 euro af te laten hangen van waar nu de aansluitingen zitten. Dat zijn aanpassingen van een paar tientjes die je over 15 jaar moet uitsmeren.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
De TS was en is er tevreden mee met de HR 22.

Hij gaat er wel op vooruit met de zelfde ketel die heeft nu een A-label pomp :mrgreen:
 

Frank60

  • #9
TS zal met de HRE of HReco op vooruit gaan.
Maar zojuist heeft de Consumentenbond een nieuwe test gepubliceerd en door een nieuwe manier van waarderen zijn de voormalige winnaars enorm in rang geduikeld.
Daar de test met (soms samengestelde) waarderingscijfers werkt kun je echter niet uitwerken hoeveel zuiniger de ene ketel vs de andere is en of dat een prijsverschil waard is.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
De Ts heeft waarschijnlijk zijn ketel al vervangen.

Om onnodig de discussie voort te zetten kan er een slot op.
 

Frank60

  • #11
De TS heeft twee weken geleden nog gereageerd, het lijkt verre van zeker dat de ketel al vervangen is zonder input van de TS.
Bovendien zijn er ook nog meelezers en toekomstige lezers die baat kunnen hebben bij de laatste reacties.
 

Zmip

  • #12
Frank60 schreef:
Het lijkt me niet verstandig om de keuze van een nieuwe ketel van pakweg 1000 euro af te laten hangen van waar nu de aansluitingen zitten.
Klopt helemaal, maar er spelen hier wat andere dingen mee:

- Deze installatie is heel mooi en volledig in rood koper gesoldeerd. Ik wilde er indertijd een mooi stukje ambachtswerk van maken, en dat is gelukt (beaamde ook mijn buurman, installateur van beroep, toen ik hem het resultaat liet zien: "ik wou dat mijn baas me zoveel tijd gaf om zulke installaties af te leveren...). Het zou zonde zijn om daar wat wijzigingen in aan te brengen, alleen omdat de passing van de ketel anders is.
- Ik heb momenteel niet zoveel tijd/zin om deze installatie om te werken, temeer omdat er een Intergas montagebeugel onder de ketel zit, waar je zo een nieuwe ketel op kunt schroeven (de montagebeugel is eigenlijk bedoeld voor nieuwbouw, heb ik begrepen, maar ik vond het wel mooi staan).
- Ik wil dit huis op niet al te lange termijn verkopen. Een werkende CV-ketel is dan wel een pre, lijkt me, maar of een potentiële koper gaat besluiten tot wel of niet kopen a.d.h.v. het type ketel, lijkt me sterk. Overigens heb ik een hele berg maatregelen genomen om het energieverbruik van dit huis flink omlaag te krijgen (overal dubbelglas geplaatst, dak flink (geventileerd) geïsoleerd, balansventilatie, zonnepanelen, etc. (volgens Milieu Centraal behoor ik tot de 10% van de Nederlandse huishoudens met het laagste energieverbruik, terwijl ik overdag altijd thuis werk, en dus stook). Dus op het verschil in efficiëntie van de ketel gaat een potentiële koper ook niet afknappen, lijkt me.
- Als ik de Intergas "ketelkiezer" op hun website bekijk, zijn de verschillen in efficiëntie tussen HR, HRE en HREco verbazingwekkend klein. Maar ook de prijzen van de ketels ontlopen elkaar nauwelijks. Daarom heb ik Intergas gebeld om te vragen waarom ze überhaupt drie lijnen aanhouden. Het antwoord was grofweg: de nieuwere types zijn compacter en hebben meer inregel-mogelijkheden en "intelligente" elektronica aan boord (bluetooth bediening etc.).

Dus: inderdaad een beetje vreemd om een ketel op te hangen die qua techniek niet bepaald up-to-date is. Aan de andere kant zijn de verschillen met moderne ketels nou ook niet wereldschokkend (we gaan van HR naar HR). Om heel eerlijk te zijn vind ik CV-ketels sowieso nogal ouderwetsche techniek, zo'n apparaat dat fossiele brandstof nodig heeft. We moeten mettertijd toch af van onze aardgasconsumptie. Ik ga wel eens op onderzoek uit wat de alternatieven zijn. Maar niet voor dit huis...

De ketel staat trouwens klaar, maar met deze paar (laatste?) mooie stranddagen had ik niet zo heel veel zin om 'm op te hangen (en het dak op te gaan om de rookgasafvoer te vervangen). Koud douchen was ook geen probleem met de temperatuur van de afgelopen dagen ;-)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
Bedankt voor je reactie misschien kan je een foto sturen als die geplaatst is ,ben benieuwd naar het leiding werk :mrgreen:
 

Frank60

  • #14
Ik ben het 100% eens met je reactie. Die montagebeugel is ontzettend handig bij installatie en uiteraard ook vervanging door hetzelfde merk. bovendien past er zo'n handig afvoergootje onder.

Persoonlijk had ik in jouw geval een tweedehands ketel op internet aangeschaft. Heb ik ook gedaan bij mij thuis en bij een vriend. Keteltje van twee/drie jaar oud, scheelt je honderden euro's.
 

Zmip

  • #15
Utreg schreef:
ben benieuwd naar het leidingwerk


Het is geen spektakelstuk (het blijft tenslotte een CV installatie ;-) ), maar er is over nagedacht. Ik zie ook wel eens anders...
Frank60 schreef:
Persoonlijk had ik in jouw geval een tweedehands ketel op internet aangeschaft.
Dat is ook een prima optie, en ik heb nog even rondgekeken. Want er zijn inderdaad mensen die een huis kopen en meteen de (nog prima) ketel vervangen omdat ze binnen 2 minuten hun bad vol willen hebben. Maar ik had vlak ervoor al flink wat treurige verhalen gelezen over falende ketels, slechte gasblokken waar de fabrikant veertjes voor had verzonnen etc., dat ik dacht: "nu maar even niet". En vergeet niet dat ik bijna 15 jaar geen onderhouds- of storingsmonteur heb hoeven betalen, dus mocht er wel een keer een nieuwe in.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #16
Netjes een hele koper fabriek onder de ketel.

succes verder.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #17
Je kunt het gasblok van deze ketels ook inregelen met een drukmeting, dan heb je geen meetnippels in je rookgasafvoer nodig en dus ook geen CO meter. Zie handleiding.

Een drukmeter is een stuk goedkoper. Let er op dat de druk meter de mBar in 2 cijfers achter de komma moet kunnen afbeelden.
 

Zmip

  • #18
Cyruse schreef:
Je kunt het gasblok van deze ketels ook inregelen met een drukmeting, dan heb je geen meetnippels in je rookgasafvoer nodig en dus ook geen CO meter. Zie handleiding.
Ja, ik zag het in de handleiding staan. Maar het is wel minder nauwkeurig schrijft de fabrikant, en daar houdt een nerd zoals ik niet van ;-)
Cyruse schreef:
Let er op dat de druk meter de mBar in 2 cijfers achter de komma moet kunnen afbeelden.
Goeie tip, bedankt. Ik was sowieso van plan er eentje te bestellen, maar ik had nog niet uitgezocht "waar bij aankoop op te letten".
 

Tumkie

  • #19
Whoppa ... laat iedereen maar aan de gasblokken liggen draaien !
Gelukkig in BE enkel toegelaten aan fabriekstechniekers .
Meetnippels in BE ook verplicht sinds 2006 !

In BE worden reeds de strengere EU-verplichtingen toegepast die binnenkort ook in NL verplicht zullen worden ... gedaan met beunhazen en zelf liggen sleutelen aan ketels !
 

Zmip

  • #20
Tumkie schreef:
Whoppa ... laat iedereen maar aan de gasblokken liggen draaien !
Rustig aan Tumkie, als je dit draadje even doorleest, zie je dat ik een nieuwe ketel heb gekocht. Ik ga helemaal nergens aan draaien. Maar ik zou graag de brandervoordruk of gasdichtheid van m'n leidingen kunnen meten. Slecht idee? Laat het me weten.
Tumkie schreef:
... gedaan met beunhazen en zelf liggen sleutelen aan ketels !
Tumkie, ga alsjeblieft niet de suggestie wekken dat er onder erkende installateurs geen beunhazen zitten. Ik ben in principe een leek (die toevallig graag voorschriften en handleidingen doorspit), maar ik heb de meest vreselijke dingen kunnen vaststellen, zelfs van grote "gerenommeerde" installatiebedrijven. In het ergste geval (10 huizen waarvan de bewoners gezamenlijk alle heteluchtverwarmingsinstallaties lieten vervangen), ben ik, als vertegenwoordiger van de bewoners, uiteindelijk met de directie en de projectleider van het installatiebedrijf om de tafel gaan zitten nadat ik de fabrikant (uit Staphorst) een aantal installaties volledig had laten afkeuren (bijv. bij een aantal woningen de gaskranen *in* de units gemonteerd, achter de mantel, serieus). Mijn waardering voor de "erkende vakman" was wel wat gedaald, hierna. Ik heb nog veel meer leuke voorbeelden, maar die hou je tegoed.

En hoewel ik er van overtuigd ben dat hier op klusidee.nl personen zitten die heel goed weten waar ze het over hebben (en niet toevallig in hun vrije tijd op een klusforum over hun vak uitwijden), zitten er in de installatiebranche ook complete mafkezen die niks van voorschriften weten, of niet eens de moeite nemen om de voorschriften van de fabrikant te bestuderen.

Maar goed, daar was de branche zelf ook al achter:

https://www.bouweninstallatiehub.nl...ebranche-na-vernietigend-rapport-koolmonoxide

Maar ja, in welke branche zitten nou geen rotte appels? Garagebedrijven? Ook daar zitten vreselijke bedrijven tussen. Zelfs in mijn eigen branche, software-ontwikkeling, ben ik mensen met een informatica-opleiding tegengekomen die werkelijk geen idee hadden wat ze nou aan het doen waren.

Je kunt er nog zoveel certificaten op plakken, goed werk valt of staat bij de persoon die het uiteindelijk uitvoert (en de kwaliteit van het gereedschap dat hij/zij ter beschikking heeft wil ook wel helpen...). Als jij weet hoe je vantevoren kunt bepalen of je een goede vakman in huis haalt, hoor ik dat graag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu