Intergas HR 28/24 onsteekt niet

Edvisser

  • #1
Hallo,
Ik heb een uitdaging voor de experts. Sinds twee dagen ontsteekt mijn Intergas Kombi Kompakt HR 28/24 (2006)na jaren trouwe dienst ineens niet meer. Het lijkt erop dat de onsteekpen geen vonk geeft, resulterend in storingscode 4 en een koud huis.
Ik heb zelf al de ionisatie-/ontsteekpen, ontstekingsunit en de kabel vervangen, en de condens-afvoer gecheckt. Maar dat loste niets op. Gisteren heeft een monteur het gasblok, en de branderautomaat (tijdelijk) vervangen. Maar ook dat hielp niet.
Als ik de ontsteekpen uit de ketel haal produceert ie duidelijke vonken op de buitenzijde van het deel waar de brander zich in bevind. Het geheel is goed geaard inclusief de brander (gechecked met weerstandsmeter) waar de vonk op moet worden afgegeven. De ventilator draait ook gewoon. Maar zodra ie gemonteerd is produceert de pen geen vonken meer.
De monteur wist het na ruim een uur sleutelen ook niet meer (zonde van de centen). Ik heb nu een afspraak met Intergas, maar dat duurt weer 4 dagen. Is er iemand met een gouden tip zodat we er iets eerder weer warmpjes bijzitten?
 

Freekcv

  • #2
Is de bougie afstand wel goed?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Aarding misschien los liggen
 

Edvisser

  • #4
Heb al geprobeerd de onsteekpen iets bij te buigen om de afstand te verkleinen maar dat maakt niet uit. Exacte afstand is niet te controleren volgens mij want de pen vonkt tegen de brander die op de 'afsluitkap' zit. En als de kap erop zit kan je niks meer zien of meten.
 

Edvisser

  • #5
Als de aarding zou 'los liggen' dan zou de pen toch ook niet vonken tegen de buitenzijde van hetzelfde deel (ik bedoel de kap waar de brander zich in bevind en waar de ventilator op gemonteerd zit. Weet niet wat de juiste naam is)?
 

Edvisser

  • #6
Bedankt FreekCV, je opmerking zette me toch aan t denken. Ik heb de nieuwe onsteekpen vervangen voor de oude en het probleem lijkt opgelost. Nog even afwachten of dat zo blijft, natuurlijk. Maar als dat zo is dan was blijkbaar mijn oude ontstekingsunit defect en had de nieuwe ontsteekpen niet de juiste afstand. En als je die gelijktijdig vervangt dan werkt het nog steeds niet...
Voorlopig kunnen we weer douchen :D :super:
 

Freekcv

  • #7
Meestal is de intsteek afstand biet meer goed omdat het branderbed los komt. Controleer eerst of deze goed vast geschroefd zit. Zo ja, is er een grote kans dat de wolfraam deken vd brander los is gekomen. Als dit zo is, moet!! De brander vervangen worden.
 

Edvisser

  • #8
Achterop het branderbed zat (als een soort pakking) een uit elkaar vallend wit stoffig materiaal. Ik heb de resten verwijderd en de brander zo weer vastgeschroefd. Is dat de wolfraam deken waar je op doelt? En als dat zo is, kan ik dan nog wel even met deze brander het weekend door of is dat gevaarlijk?
 

Edvisser

  • #9
Ha net even gegoogeld. Wat ik bedoel is de vilt pakking. De wolfraam deken is blijkbaar dat 'staalwol-achtige' materiaal. Dat zit gelukkig nog stevig vast.

Heeft die vilt-pakking nog een speciaal doel, of kan het wel even zonder?
 

Marcn88

  • #10
Die vilt pakking zorgt ervoor dat het traject voor de brander GASDICHT is dat is het nu dus niet waardoor de vlam ook achter de brander kan branden met als gevolg een wegsmeltende voorplaat beter niet doen dus
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #11
Dit riekt naar vragen om problemen, en de problemen worden zo alleen maar groter. Ketel uit bedrijf nemen dus.

Dat wolfraam zit altijd nog wel vast op de brander, maar behoort ook volledig strak getrokken te zijn. Lubbelt het iets, dan de brander vervangen. Er hoeft maar 1 wolfraam draadje de ontsteek pen te raken, en er is al geen vonk meer.
 

Edvisser

  • #12
Dank allemaal, ik ga de viltpakking vervangen. Brander is OK.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu