Installatiekabel voor inductie / perilex

Stapelwolf

  • #1
Ik ben mijn zolder aan het verbouwen, maar met het oog op toekomstige nieuwe keuken wil ik alvast een installatiekabel voor een inductiekookplaat leggen. Nu kan ik er nog goed bij, want straks zit alles achter isolatie en gipsplaten. Maar de afstand tussen meterkast en toekomstige keuken is 16 meter, dus straks leg ik niet zo makkelijk meer een nieuwe kabel.
Nu had ik gelezen dat je hiervoor 5-aderig XMvK-kabel kunt gebruiken, dus dat heb ik bij de bouwmarkt gehaald. Maar nu lees ik op de verpakking dat de maximale belasting maar 4600W is. Terwijl een beetje inductieplaat rond de 7200W is.
Een zwaardere kabel heeft de bouwmarkt niet.
Is mijn kabel nu niet geschikt en moet ik 'm terugbrengen? Geldt die 4600W maximale belasting voor de hele kabel, of is dat per fase? In dat laatste geval zou je als je 'm als 2-fase aansluit dus maximaal 7200W / 2 = 3600W belasting per fase hebben. Of zie ik dat verkeerd? De aders zijn 2,5 mm2.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De maximale belasting is afhankelijk van:
dikte van de ader..
isolatie van de ader.
wijze van aanleg.
Lengte van de kabel.

Van een losse kabel is dus zo niets te zeggen.

de Imax is 20A bij 126m zonder reductiefactorenn als aanleg en omgevingstemperatuur.dat zou neerkomen op 4600va per fase, een totaaö max vermogen van 13800va.
 

Stapelwolf

  • #3
Dank je.
Dus dat zou betekenen dat de aanduiding "max 4600W" van Gamma enigszins onzinnig is, maar dat het bedoelt is per fase?

En dan zit ik met een 2- of 3-fase-aansluiting in de toekomst voor een inductieplaat met aansluitwaarde 7200W wel aan de veilige kant?
Ik laat de uiteindelijke aansluiting wel door de vakman doen t.z.t. Maar ik wil de kabel gewoon vast hebben liggen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je kijkt toch wel naar XMVK of YMVK kabel? Ik weet dat de G*MM* ook neopreensnoer verkoopt, 5x2,5mm2 en daar staat inderdaad 4600W op vermeld. Totale onzin trouwens.
 

Stapelwolf

  • #5
Yep,
Het is "grijze Buitenkabel XMvK Bovengrondse aansluitingen. Voor het aansluiten van spatwaterdichte verlichtingsarmaturen en schakelmaterialen. Voor opbouwtoepassingen. 5 x 2.5 mm2,25m, max 4600 watt, Kemakeur." Dat is alles wat er op de verpakking staat van de G@MM@
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu