Installatieautomaat - inschakelstroom te hoog?

Braamsje123

  • #1
Goedemorgen heren van het forum,

Ik heb al een tijdje het probleem dat wanneer ik mijn twee heaters onder de veranda aanzet, de stop voor de groep onder de veranda en in de meterkast doorslaat. (Dit is één groep, vraag me niet waarom, misschien is dit normaal??)
Vervolgens moet ik de schakelaar van dat automaatje omhalen en schiet hij gelijk weer uit, waarna ik hem nog een keer omhaal en hij aanblijft.
Het vervelende aan de situatie is dat de router en het alarmsysteem ook in de meterkast zitten en dit dus ook uitvalt als ik de heaters aanzet :(

Ik heb dus het idee dat de inschakelstroom te hoog is voor mijn automaat (ABB B16), terwijl alles aanblijft als de heaters voldoende zijn opgewarmd.
Ik vraag me af of ik dit automaatje kan (laten) vervangen voor óf een type C16 of bijvoorbeeld een B20 of B25, heeft iemand enig idee of dit mogelijk is? (dat niet mijn kabels doorbranden of ik fout bezig ben ivm verzekeringen etc.)

Graag hoor van jullie

MVG
Braamsje
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wat is het nominale vermogen van de Heaters (hoeveel Watt?)?
B20 of B25 mag niet in eindgroepen voor huishoudelijk gebruik. C16 kan eventueel wel, maar daarvoor moet de circuitimpedantie voldoende laag zijn. Het gereedschap om de circuitimpedantie te meten heeft de gemiddelde klusser niet in huis.
 

Braamsje123

  • #3
Hi Tom, dank voor je reactie.
Het is 1600 Watt per heater (dus 3200 Watt samen) plus alles wat in de meterkast zelf hangt natuurlijk. Nominaal zouden deze heaters net geen 16A moeten trekken, en dat doen ze ook als ze eenmaal aanstaan.

Mijn vader heeft dit misschien wel op z'n zaak liggen aangezien ze veel met elektronica doen, dus zal dit even navragen om te kijken of dit kan.
Zou je me in het kort uit kunnen leggen hoe ik de circuitimpedantie moet meten en wanneer ik wel en wanneer niet een C16 automaat kan plaatsen of is het te ingewikkeld om eventjes uit te leggen?
 

Braamsje123

  • #5
Kees bedankt, had ook al ff gezocht en vond zo 123 niet een hele makkelijke/korte uitleg (heb niet heel veel tijd). Zal er vanavond nog eens goed naar kijken als ik meer tijd heb.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Er zijn anderen hier die het waarschijnlijk beter kunnen uitleggen. Maar ik waag een poging:

Een groepsautomaat heeft een bimetaalgedeelte en een elektromagnetisch gedeelte. Het bimetaalgedeelte zorgt ervoor dat er in geval van overlast wordt afgeschakeld. Het bimetaalgedeelte reageert in geval van kortsluiting te langzaam om schade te voorkomen aan je installatie.

Daarom is er het elektromagnetisch gedeelte, dat een veel snellere uitschakeltijd heeft. Het elektromagnetische gedeelte spreekt bij een C-automaat aan bij een stroom die het vijfvoudige tot tienvoudige van de nominale stroom bedraagt.

Je moet uitgaan van het ergste geval, dus 10x16 A = 160 A. Als er dus bij kortsluiting geen stroom van 160 A wordt bereikt, dan schakelt de automaat niet snel genoeg af en loop je kans op schade.

Om 160 A kortsluitstroom te bereiken, mag de circuitimpedantie niet hoger zijn dan 230 V / 160 A = 1,44 Ohm. Dat kun je meten met een installatietester.

Misschien is het het makkelijkst om de tweede heater pas aan te zetten nadat de eerste is opgewarmd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
En misschien is het toch wel handig één (of zelfs twee) aparte groep(en) en bijbehorende leidingen aan te leggen voor alleen die heaters. Want ik kom toch al snel op nominaal 14 A voor de twee heaters tezamen.

Daarmee zit je dicht tegen van wat op een groep van 16A kan. Splits je ze over twee groepen, dan heb je dat probleem helemaal niet.

En ik zou al helemaal niet willen dat op een dergelijke groep ook routers en een alarmsysteem zitten. Omdat die in de meterkast aangesloten zitten, zou het toch niet zo'n enorm probleem moeten zijn om die op een andere groep te plaatsen.

Of in die meterkast extra wandcontactdozen die op een andere (of een eigen) groep zitten. :wink:
 

Braamsje123

  • #8
Heren allereerst bedankt voor jullie reacties. Ik had er idd nog niet aan gedacht om een nieuwe groep aan te leggen voor alleen die heaters, al krijg ik net te horen dat er dan hele nieuwe kabels door het huis getrokken moeten worden en dat allemaal zo snel niet gaat. Wel kan ik idd kijken of ik de meterkast op een andere (of nieuwe) groep kan aansluiten.
De heaters scheiden zal veel moeite kosten, mn vader heeft ze aangesloten op een dusdanige manier dat het heel lastig aan te passen is (zegt ie). Ik zal het er vanavond even met mn vader over hebben en verdere informatie opzoeken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Schakel je ze gelijktijdig in? Zo ja, dan is het probleem waarschijnlijk al verholpen door ze na elkaar in te schakelen.
 

Braamsje123

  • #10
Inmiddels is het anderhalve maand verder en heb ik het probleem nog niet opgelost. Wel heb ik van de week een C16 automaat gekocht en wil die (laten) installeren ipv de B16 die er nu in zit.
Ik heb alle eigenschappen en aansluitingen van beide automaten gecontroleerd en dit zou goed moeten zijn (allebei 1P+N).
Ik las elders op het internet een bericht van iemand die hetzelfde probleem had en het opgelost heeft met een C16.

Wel werd er toen gewaarschuwd dat hij alleen de terrasverwarmers op die ene groep moet zetten en niks anders. Nu is dit bij mij niet zo aangezien de meterkast zelf er ook op aangesloten is maar maakt dit heel veel uit?
Dit is de simpelste oplossing maar misschien is het toch handig om een hele aparte groep aan te laten leggen voor alleen de terrasverwarmers.

Zou iemand voor de zekerheid even willen controleren of de volgende twee automaten uitwisselbaar zijn? Bij voorbaat dank.

De nieuwe. url helaas niet meer werkend
De oude.
NB: Bij de oude staat dat dit model een vervanging is van het 0025.050 model; deze laatste hebben wij in de meterkast hangen.


Laatste vraag: Zijn er veiligheidsvoorschriften waar ik zelf aan kan voldoen om te zorgen dat alles verzekerd blijft of kan dit alleen maar als ik het werk laat doen door een elektricien?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Zoals eerder in dit topic al uitgelegd is, moet de circuitimpendantie wel laag genoeg zijn om deze C16 automaat te mogen plaatsen. Heb je die inmiddels laten meten?

Wat zit er nu op die groep? Enkel de heaters en de contactdozen in de meterkast? Dan is het niet zo ingewikkeld om te zorgen dat er alleen heaters op die groep zitten, plaats een nieuwe groep voor de meterkast. ;) (De automaat heb je al, mits je daar plek voor hebt en je niet over de 4 eindgroepen per aardlekschakelaar gaat)
 

Braamsje123

  • #12
Nee de impedantie heb ik nog niet laten meten maar ik zag net in de meterkast dat we 2 aardlekschakelaars hebben en nu al 10 groepen.
Er moet dus sowieso een aardlekschakelaar bij komen (en dan maar gewoon een extra groep voor de meterkast apart) dus ik ga het waarschijnlijk gewoon uitbesteden aan een professional.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu