Inkorten kanalen / verplaatsen wtw

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
In de berging in mijn appartement is een wtw unit geplaatst. Deze unit is bij de bouw erg onhandig geplaatst en hangt midden in de deuropening. Dit beperkt het gebruik van de ruimte behoorlijk.



Heeft iemand wellicht een idee hoe ik dit zou kunnen aanpassen? Het is bijzonder lastig om een beetje weg te komen met de luchtkanalen.





titel aangepast - mod
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De kast is geen berging, maar een opstelruimte voor de huisinstallatie. Makelaars die een technische ruimte als berging weten te verkopen, zouden ze... enfin.

En zo verkeert hangt het niet, ik ben wel ergere zaken tegengekomen.

Ik maak me eerder zorgen over de verhoging voor de wasmachine en de vriezer. Dat lijkt me alles behalve stabiel. En zorg ook voor veel trillingen.

Veel ruimte valt hier verder niet te winnen.

Hooguit kun je een bredere deur plaatsen, om de ruimte beter toegankelijk te maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Apparaat geeft ook een filtermelding,tijd voor onderhoud.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ruimte is wel degelijk ook ontworpen als berging. Het is zo ontworpen dat de wasmachine rechts om de hoek zou kunnen staan. Daar is nog een vierkante meter ruimte en zijn vanaf de bouw aansluitpunten gemaakt. Alleen kun je er niet goed bij door die wtw.

De vriezer is er inmiddels uit. Ik heb een vriezer ingebouwd in mijn keuken om ruimte te maken voor een wasdroger. De nieuwe wasmachines zijn alleen dieper en hebben grotere deurtjes. Die kunnen dan niet goed open omdat er te weinig ruimte is aan de voorzijde.

De verhoging waar de wasmachine op staat is verder prima stabiel hoor. Zit ook een 18mm achterwand in die voor stevigheid zorgt. Nog gemaakt door de vorige eigenaar, een timmerman.

WTW unit heeft z'n onderhoud ook gehad. Pas heb ik de wisselaar nog gereinigd en de ventilatoren opnieuw gelagerd. Alleen de filtermelding heb ik niet gereset.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dan is je foto niet heel erg duidelijk. :roll:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Hierbij nog een foto van de andere kant. Vooral de afstand van de voorzijde van de wtw tot aan de deurpost is beperkt.



Mijn idee was eigenlijk om de wtw wat hoger en meer naar links te hangen. Ik kan dan rechts om de hoek wellicht een wasmachine met droger er bovenop plaatsen.

Al wordt dat wel een uitdaging, want de ketel moet ook bereikbaar blijven en het is natuurlijk wel prettig als de kanalen nog los kunnen voor onderhoud.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het apparaat kan niet verder naar links en boven, want daar zit de ketel en expansievat. Deze leidingen verleggen kan bijna niet, want er is weinig ruimte. Je haalt je veel te veel op de hals. Probeer ergens anders bergruimte te maken, en laat deze ruimte voor wat het is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Niet dat ik verstand heb van ventilatie.

De onderste 90-gradenbochten, zijn die onderdeel van de unit of kun je ze eruit halen en vervangen door rechte buis?

In dat geval lijkt me dat de hele bochtenconstructie aan de linkerkant kan komen te vervallen, waardoor de unit een stuk naar links boven kan schuiven. Je zou dan nog iets moeten verzinnen voor de aansluiting aan de rechterkant.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
De bochten op de unit zijn draaibaar. Ze kunnen zo gedraaid worden dat je een zijaansluiting hebt.

Als ik dat zou doen kan de unit praktisch tegen het plafond hangen. De aan= en afvoerleiding zou dan van een geïsoleerde flexibele slang moeten worden, aangezien de kanalen niet helemaal goed uitgelijnd zijn.

Verder heb je bij deze variant maar weinig ruimtebeslag van de kanalen, want die worden erg kort. Voor het inblaas kanaal zou ik dan nog een fatsoenlijke geluidsdemper langs het plafond kunnen plaatsen. Het systeem is nu best wel lawaaiig.

Bijkomend probleem is dat ik de unit dan ook verder naar links moet, bijna tegen de wand, omdat er anders geen aansluiting te maken is met de plafondkanalen.

Oftewel dan moet het expansievat weg uit de hoek en de ketel een 60 cm omlaag. Dat wordt dan dus inderdaad een behoorlijke verbouwing. Zoals IJkenhout al aangeeft is het de vraag of je dat wel moet aanhalen.

Al zal de wasdroger links of rechtsom in deze ruimte moeten. Ik heb geen andere plaats.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Haal al die planken rechts weg, schuif de wasmachine naar rechts en zet de droger er bovenop.

Je moet het ook niet moeilijker maken dan het is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Dat gaat niet Walker, dan kan de deur van de wasmachine en droger niet goed open, de ruimte is niet diep genoeg.

Dan zou ik de apparaten een kwartslag moeten draaien, dus rechts om de hoek. Dat kan precies, die ruimte is diep genoeg. In dat geval hangt de WTW er weer precies voor.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Ik ga de wtw toch verplaatsen. Het is anders niet mogelijk om op een praktische manier een wasmachine en een droger te plaatsen.

Ik laat de ketel een halve meter zakken en haal het expansievat weg. Dan ontstaat er ruimte om de wtw naar de linkerbovenhoek te verplaatsen. Met de kanalen kan dat allemaal net. Ik kan zelfs nog een meter akoestische slang kwijt in de toevoer.

Het is wel behoorlijk wat werk, maar dat heb ik er wel voor over. De ruimte zal een stuk praktischer worden. Als het klaar is zal ik een foto posten van het eindresultaat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Zo, het project is klaar. Het was een behoorlijke klus, maar de ruimte is een stuk praktischer geworden. Ook is het gelukt om de cv en wtw zo te plaatsen dat onderhoud nog goed mogelijk is.

Enkel moet ik nog een keer een betere geluidsdemper maken in de inblaas. Dat kan eventueel langs het plafond, al kost dat wat schapruimte.

Bijgaand een paar foto's van het eindresultaat.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Flinke klus geweest, maar ik snap wel dat je doorgezet hebt; die ruimte lijkt me zo inderdaad een stuk praktischer! ;)

Leuk dat je het eindresultaat nog even laat zien ook :D

Ik ben trouwens geen loodgieter, maar waarom heb je in die advoerbuis 2x een sifon achter elkaar zitten? En zit die laatste sifon niet erg hoog (= meer kans op overlopen)? Ik ben gewend dat die dingen lager bij de vloer zitten (maar zie dit alsjeblieft niet als meer dan wat het is: een observatie van een leek!). Ennuh mis je niet wat beugels/zadels her en der? ;)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
De sifon onderaan de afvoerleiding zat er al. Deze heb ik laten zitten. Bij eventuele verstoppingen kan deze makkelijk worden losgehaald en dienen als ontstoppingsstuk.

De tweede sifon zit zo hoog omdat de afvoerslang van de wtw in het water moet staan. Plaats je deze lager, dan moet er een veel langere slang aan de wtw. Bovendien is de kans op overlopen nihil, de hoeveelheid condenswater die moet worden afgevoerd is beperkt.

De beugels en zadels zijn niet goed zichtbaar op de foto. De pvc afvoerleiding heeft drie beugels in het verticale deel en twee zadels onder de ketel. Ook de CV aan- en afvoerleidingen en water zijn gebeugeld. Zit als een huis dus.

De wtw slangen zijn ook zo gemaakt dat ze eenvoudig kunnen worden los genomen. Alles uitgevoerd met rubbers in de verbindingsstukken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Bedankt voor de terugkoppeling :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu