Inbouwspots badkamer ip waarden

Mrtn82

  • #1
Ik wil op ca 2,5 meter hoogte halogeen 230v inbouwspotjes plaatsen in mijn badkamer. Alleen zit ik een beetje te goochelen met de IP-waarden.

Ik heb inmiddels spots gekocht met een IP23-waarde. Volgens mij mogen deze niet direct boven de inloopdouche.

Maar kan ik deze spots voor het overige wel veilig plaatsen in de badkamer? Dus boven het bad en vóór de inloopdouche(deur)?
 

Tiec

  • #2
Zou moeten kunnen deze spotjes. IP is Ingress Protection het eerste getal daarna is bescherming tegen massieve objecten de tweede tegen vocht:

IP23

2=bescherming tegen objecten >12,5mm (vingers etc)
3=bescherming tegen tot 60 graden (van verticaal genomen) water spray op het object geen probleem

Aangezien je deze spotjes in het plafon hangt kan je er vanuit gaan dat de beveiliging afdoende is, ook in je inloop douche op 2.5 meter.

IP waarden 4 (op tweede waarde) en hoger zijn bescherming op water direct op het object gespoten. Hoger is altijd beter maar in dit geval overbodig.
 

Mrtn82

  • #3
Dank! Duidelijk.
 

Klus_Niels

  • #4
Er is al iets over geplaatst.
Even nageslagen in de NEN1010.

De 2,5mtr vanaf vloerniveau valt bij de NEN1010 onder zone 1 (in de douche cabine). Boven de 260cm is het zone 2.
Zone 1 schrijft materiaal voor met IP waarde : IPX4

Ik heb zelf dit ooit eens uitgezocht en heb toen inderdaad een IP24 volgens mij gekozen op 12V

Ik zou het nog even goed controleren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik geef voor een badkamer persoonlijk de voorkeur voor 12 V 'SELF' spotjes. En al helemaal boven een douchegedeelte.

Reden is gewoon dat zo'n 12 V systeem me een veel veiliger gevoel geeft dan 230 V boven de douche. Ook al hangt de spot op voldoende hoogte.

Om diezelfde reden heb ik geen afzuigventilator (meer) in het doucheplafond. Toen ik die nog wel had liep er soms aardig wat water in terug en dat gaf me bij 230 V erop een onprettig idee. Heb het nu met natuurlijke ventilatie opgelost (maar dat moet wel net kunnen).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
In de NEN1010:2007 toevoeging A1+C1/2011 is die hoogte voor zone 1 weer veranderd, naar "het horizontale vlak dat overeenkomt met de hoogste vaste douchekop of wateraanvoer of het horizontale vlak dat ligt op 225 cm boven het niveau van de afgewerkte vloer, afhankelijk van welke maat de grootste is"

Zone 2 is 60cm rondom zone 1 en wordt begrensd door deze zelfde hoogte.

Op 2,50m is er wat de NEN1010 betreft dus geen zone meer, dus ook geen aanvullende elektrotechnische eisen. Tenzij je een hoge douchekop hebt.

Dat het verstandig blijft om spots te zoeken die een beetje waterbestendig zijn dat mag natuurlijk voor zich spreken, al was het alleen maar omdat de spot anders wegroest door het condenswater. 12V is natuurlijk altijd veiliger. Maar een normale 230V spot is op die plaats niet "verboden".
 

Klus_Niels

  • #7
Scherpe conclusie XanderH. Had nog een NEN1010:2008 geraadpleegd. Zie nu ook in de okt 2015 uitgave dat het is gewijzigd.

Ik denk dat het in dit soort gevallen ook is waar je zelf een goed gevoel bij krijgt. Persoonlijk zou ik in dit soort gevallen voor de veiligere optie kiezen en naar 12V gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu