Hotelschakeling opheffen

Bennovdvelde

  • #1
Beste mensen,

In ons nieuwe huis, wil ik de hotelschakeling, dmv 2 schakelaars die 2 lampen schakelen opheffen en het zo maken dat iedere schakelaar apart een lamp schakelt.

In de hal op de begane grond zit een schakelaar en een lamp en in de hal op de eerste verdieping zit ook een schakelaar met een lamp. In de huidige situatie is het dus zo dat beide schakelaars beide lampen bedienen.

In de ene schakelaar zit een bruine, blauwe en 2 zwarte draden. (De bruine zit daar denk ik alleen omdat in deze schakelaar ook een stopcontact zit) en in de andere schakelaar zitten 3 zwarte draden.

Wat ik dus zou willen is dat beide schakelaars allen de lamp die op dezelfde verdieping zit schakelen. Is dit mogelijk zonder nieuwe draden te hoeven trekken? Want dat gaat niet lukken ben ik bang...... Wellicht zitten beide lampen aan elkaar aangesloten en hebben ze niet beide een schakeldraad naar hun "eigen" schakelaar?

Is het aannemelijk dat beide schakeldraden van de schakelaar waar ook de blauwe en bruine draad zitten alleen naar de andere schakelaar lopen en niet bijvoorbeeld een van beide naar de lamp op dezelfde verdieping als waar deze schakelaar zit?

Ik hoor het graag! Dank alvast. Ik hoop dat m'n beschrijving van het probleem helder genoeg is...
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/hotelschakeling-wisselschakeling-kruisschakeling.40858/
Ja, er lopen twee zwarte draden van de ene naar de andere schakelaar. Of die twee zwarte draden ook door een centraaldoos bij je lamp gaan, is vanaf afstand niet met zekerheid te zeggen.
In de eerste schakelaar is en was de bruine wel degelijk nodig, bij de tweede schakelaar zal een bruine draad moeten komen.
Je zult dus niet ontkomen aan draad trekken ben ik bang.
 

Bennovdvelde

  • #3
Dank voor je antwoord. Ik bedoelde inderdaad de blauwe draad. Die zit in de ene doos omdat daar een stopcontact zit ook. Ik schreef bruine, maar bedoelde dus de blauwe.

Een bruine draad in de andere schakelaar krijgen is ook niet zo'n probleem, want er zit een stopcontact direct naast. Maar ik weet dus niet of er een schakeldraad loopt van de schakelaar op de begane grond naar de lamp op de begane grond, én een schakeldraad van de schakelaar op de 1e verdieping naar de lamp op de eerste verdieping. Dat is dus niet persé het geval begrijp ik?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Controleer wel even of deze schakelaar en WCD op dezelfde groep zitten! Anders mag je hier niet zomaar een bruine draad van pakken.

Verder zijn er een hoop verschillende manieren om zo'n wisselschakeling aan te leggen, er kan een buis rechtstreeks tussen beide schakelaars liggen, het kan via één of meerdere centraaldozen lopen... Daar kom je pas achter als je de boel even open schroeft. ;)

Waarom ben je bang dat nieuwe draden trekken niet lukt?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Hoe zit het met de regelgeving?
Is het niet verplicht om in een nieuwbouwwoning altijd een wisselschakeling op de trap te hebben ivm. de veiligheid?

suc6

Gerrit
 

Bennovdvelde

  • #6
XanderH,

Waarom ben je bang dat nieuwe draden trekken niet lukt?
Zal idd de boel moeten openschroeven.... Alleen zitten er ook rookmelders precies op de centraaldozen. Maar goed, het zal vast wel lukken.

En o ja: het is inderdaad dezelfde groep in beide halletjes.
 

Bennovdvelde

  • #7
Gerrit B,

Weet ik niet, maar het is geen nieuwbouwwoning. En het is mijn huis, :wink: dus regels of niet, ik wil geen hotelschakeling daar....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als er een keer iemand van de trap stuitert dan denk je er vrijwel zeker wel anders over, vooral als je ook nog eens aansprakelijk wordt gesteld.
Dat soort regels zijn er meestal niet voor niets. En een nieuwbouwwoning hoeft niet net nieuw te zijn, volgens mij moesten we eind jaren 80 altijd al een hotelschakeling op de trap maken.

Maar waarom vervang je de schakelaars dan niet voor een 2 x wissel?

zoiets dus

Dan heb je en de wisselschakeling zoals die er nu zit en heb je een extra schakelaar om de gewenste lamp op de verdieping aan/uit te doen.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu