Hoofdzekering - Klopt dit?

Michel78

  • #1
Klushuis heeft nu geen stroom, is afgesloten. Nu viel mij op dat de meterkast geen zegel bevatte dus de nieuwsgierigheid won het van het verstand.

Nu tref ik een situatie aan die ik niet begrijp, alleen een zwarte draad lijkt te zijn doorverbonden met de huisinstallatie? (naast groen/geel)

De netbeheerder komt over een paar dagen de aansluiting actief maken, maar moet ik de binneninstallatie ook aanpassen of ziet dit er verder wel in orde uit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je goed kijkt zie je een geel/blauwe kabel op het blokje overgaan in blauw, dit is je nul.
Verder is middelste zekering houder bedraad (zwart) naar je groepenkast. Dit zal dus een 1 fase aansluiting betreffen maar dat is op de foto verder niet te zien, dus niet te beoordelen. Is er wel aarde aanwezig? Plaats anders ff een wat ruimer fotootje van de gehele groepenkast.
 

Frank Dings

  • #3
Links op het blokje zit een geel/groene draad. Dit zou normaal aarde moeten zijn? Lijkt me wel iets om naar te laten kijken
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Wat een onzin, dit is het gebied van de netbeheerder, daar heb je als leek niets te zoeken, niets te herstellen.


Ts moet gewoon die deksel erop laten en zorgen dat zijn eigen installatie voldoet.
 

Masala

  • #5
Toevallig kwam ik hierop terecht. Hoewel deze gedateerd is en het beslist niet mijn intentie is om opnieuw een discussie op gang te brengen, wel het volgende.

De geziene kast betreft een hoofdaansluitingskast welke enkel en alleen door de netwerkbeheerder mag worden geopend voor herstel. Een installateur met zegelrecht bij betreffende netwerkbeheerder mag deze kast uitsluitend openen voor het onder spanning brengen van de aangesloten installatie voor metingsdoeleinden of het spanningsloos maken van de aangesloten installatie voor werkzaamheden. Een zekering vervangen is voor de installateur met zegelrecht officieel ook niet toegestaan.

Maar goed.

Draad Rood, Geel en Blauw is een lijnfase. Bij een één fase aansluiting zal één van deze worden door gelust naar de aangesloten installatie. Bij een 3 fase aansluiting worden alle drie door gelust naar de aangesloten installatie. In deze betreft het een één fase aansluiting vanaf de tweede lijnspanning, de gele.

Van links naar rechts is het voor betreffende netwerkbeheerder: Rood: lijnspanning 1, Geel: Lijnspanning 2 en Blauw: Lijnspanning 3. Pakt men 2 van deze dan bekomt men 400 Volt. Andere kleurvolgorde kan soms nog wel eens voorkomen.

Verder is er nog een Blauw-Gele draad. Dit betreft de PEN leiding van de netwerkbeheerder. Dit is dus niet je nuldraad. Deze begint pas vanaf de hoofdaansluitingskast en vind men enkel in 230 Volt installaties of indien men ook een 3 fase aansluiting heeft. Enkel een 3 fase aansluiting maakt nog geen krachtstroom al hoewel deze wel hiervan wordt afgetakt.

De PEN leiding is een combinatie van Potential Earth en Nul. Deze leiding mag niet zondermeer worden aangesloten op de aardingsinstallatie van het huis. Daar zijn regels voor en wordt mede bepaald door de netwerkbeheerder. Soms levert de netwerkbeheerder de aarde ook mee en dan wordt deze weer wel aangesloten op de aardpen van de huisinstallatie. In dit geval wordt gesproken over een hulpaarde.

Vanaf de PEN leiding wordt de nulleiding voor de aangesloten installatie afgetakt en wordt de draadkleur i.p.v. blauw-geel, de bekende blauwe draad.

De Geel-Groene betreft een kous om de aardlith van de kabel. Deze ligt over de armering van de voedingskabel heen en is op die wijze extra geaard. Dit heeft niets van doen met de aangesloten installatie.

Waarom de Geel-Groene en de PEN leiding wel voor de installatie zijn verbonden is omdat feitelijk de nulleider gewoon aarde is. Echter dit geldt enkel en alleen voor de netwerkbeheerder en niet voor de installatie welke op de kabel is aangesloten. Je mag dus NIMMER de aardleiding in huis gebruiken als zijnde een nulleider. Dit is absoluut onveilig.

De dunnere draden van dezelfde kleur zijn draden voor bijvoorbeeld, meting, aflezen, signalering en stuurdraden voor bijvoorbeeld de schakeling van telwerken en of boilers.

De 3 "zekeringen" zijn dummies. Deze worden gebruikt om de installatie af te sluiten en worden met behulp van een speciaal sleuteltje in het midden vastgezet.

In navolging van het gestelde van The Headhunter en ter extra informatie het volgende:

Voor de rest is heel dit installatieonderdeel niet belangrijk en dient verzegeld te zijn en anders opnieuw te worden. Bij een eventuele controle kan er een boete volgen. De contractant is verantwoordelijk voor de verzegeling en dient te melden indien er geen verzegeling aanwezig is of indien deze is beschadigd.

Werkzaamheden welke verkeerd worden uitgevoerd aan deze kast vóór de zekering kan kortsluiting veroorzaken waarbij er stromen kunnen gaan lopen van rustig 125 Ampere plus dat er een lijnspanning bij de netwerkbeheerder uitvalt en dus meerdere woningen aangesloten op de betreffende lijnspanning zonder spanning komen te zitten. Bij ontdekking waar het probleem is ontstaan, kan de contractant een enorme rekening van de herstelwerkzaamheden tegemoet zien inclusief een boete en eventueel fraudeonderzoek waarvan de kosten ook op deze worden verhaald.

Wees gewaarschuwd. Wees niet nieuwsgierig wat er in deze kast aanwezig is. Mocht er een draad los liggen of afgebroken zijn dan zijn de gevolgen niet te overzien. Onenigheden zoals het niet aanwezig zijn van verzegeling ALTIJD melden bij de netwerkbeheerder. Zij zullen de kast ter plaatse openen voor controle en eventueel herstel uitvoeren en hierna de kast verzegelen. Dit kost u dan niets.
 

Masala

  • #6
Kleine correctie op de betekenis van PEN leiding.

Ik zag dat ik beweerde dat PEN: Potential Earth en Nul betekend. Hierop de werkelijke betekenis: Protective Earth en Neutral (Aarde en Nul).

Sorry voor de slordige fout. :cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu