Hogere warmteafgifte betekent hogere energiekosten?

Kunikos25

  • #1
Ik ga er vanuit dat als wij het hoogst mogelijk aantal watt willen halen, dat we dan een hogere energierekening moeten betalen omdat de aanvoer temperatuur en retourtemp. hoger liggen. Klopt dit logischerwijs ook?

Warmteafgifte EN 442 20gr C - 75/65: 3064 W
Warmteafgifte EN 442 20gr C - 90/70: 3962 W

Thanx
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Als een radiator meer energie afgeeft aan de omgeving, betekent dat dat je meer energie moet toevoeren. Dus een hogere energierekening.

Bijkomend effect is dat het rendement van de cv ketel daalt naar mate de aanvoertemepratuur stijgt. Bij 80 graden is het rendement dus lager dan bij 60 graden aanvoertemperatuur. Dit zorgt voor een extra stijging van de energierekening.

Bij het selecteren van de radiatoren moet eerst berekend worden hoeveel vermogen er nodig is om de ruimte onder alle omstandigheden te verwarmen. Vervolgens kies je de radiatoren op basis van het benodigde vermogen. Je kunt er dan voor kiezen om een lagere aanvoertemperatuur aan te houden. Dit zorgt voor een beter rendement van de installatie, maar je moet dan meer of grotere radiatoren plaatsen om het benodigde vermogen te halen.
 

Fiesiekus

  • #3
Dus een hogere radiatorvermogen zorgt voor een lagere CV - aan- en retourtemperatuur. En dus een hoger ketelrendement en een lagere energierekening.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Als de radiator groter is zou je dus met een lagere temperatuur kunnen werken, en kost het de ketel minder energie
 

Fiesiekus

  • #5
Juist. Maar mijn antwoord sloeg niet op een vraag van de topicstarter , bedenkt ik mij nu....
 

Bernhard

  • #6
Als het warmteverlies van een ruimte 4000watt/h bedraagt dan moet een radiator met die capaciteit geplaatst worden.
Het maakt niet uit welke watertemperatuur gekozen wordt de capaciteit moet altijd 4000watt/h zijn.
Een radiator bij, 70/65 en 20grd, moet 25% groter zijn dan een radiator bij 90/70 en 20grd. om dezelfde hoeveelheid warmte af te geven. Hoe lager de watertemperatuur hoe groter de radiator afmeting wordt. Bij een vloerverwarming stook je met een lage watertemperatuur en gebruik je de oppervlakte van de vloer als compensatie .
Als de oppervlakte groter wordt dan kan met een lagere watertemperatuur gestookt worden maar de 4000watt/h blijft nog steeds hetzelfde.
Her voordeel van een lagere watertemperatuur is een hoger rendement in de ketel.
In een installatie moeten alle radiatoren met dezelfde watertemp. geselecteerd worden.
Mvgr Bernhard
 

H@ns

  • #7
:-| Ik voel hier een lange discussie aankomen...
Niets mis mee hoor maar hou het aub netjes :wink:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Ik ben bij de beantwoording uitgegaan van de vraag van TS. Het gaat daarbij om een radiator waarbij het vermogen bij verschillende aanvoertemperaturen wordt gegeven. De vraag was is mijn ogen of de energierekening stijgt als je de radiator op de hogere aanvoertemperatuur stookt. Het antwoord is dan ja, daar is geen discussie over mogelijk. Want het afgegeven vermogen stijgt.
 

Kunikos25

  • #9
Ik ben wel erg blij met alle reacties, dus alle antwoorden zijn meer dan welkom. Ook al wijken ze misschien van het onderwerp af.

Dus als ik het goed begrijp kost het me extra veel omdat onze HR ketel zijn rendement niet meer haalt bij een hogere aanvoertemperatuur.
Ik moet kijken naar de 2 radiatoren die we weg halen, ik moet minstens hetzelfde aantal Watt terug krijgen en daarnaast moet ik misschien meer Watt nemen om een lagere aanvoertemperatuur te kunnen gebruiken. (Afhankelijk van de aanvoertemperatuur die de vorige bewoners gebruikten, als dat ook al laag is dan kunnen we radiatoren aanschaffen met dezelfde hoeveelheid Watt)

Goed geconcludeerd?
 

H@ns

  • #10
Ik ben bij de beantwoording uitgegaan van de vraag van TS. Het gaat daarbij om een radiator waarbij het vermogen bij verschillende aanvoertemperaturen wordt gegeven. De vraag was is mijn ogen of de energierekening stijgt als je de radiator op de hogere aanvoertemperatuur stookt. Het antwoord is dan ja, daar is geen discussie over mogelijk. Want het afgegeven vermogen stijgt.
Zo zie ik het ook maar resultaten uit het verleden geven vaak inzicht in de toekomst :wink:
 

Chathanky

  • #11
Beide temperaturen zitten boven de condensatiegrens van 60 graden.
Veel rendement voordeel zal het niet opleveren met deze 2 voorbeelden.
Met een HR ketel kan je onder de 60 graden het rendement aardig verbeteren.
Dit is bij deze vraagstelling niet bekend.

Klopt het logischerwijs was de vraag:
Ja maar het is marginaal. (0,5%)
Met 75/65-20 heb je 2x zoveel pompvermogen nodig dan bij 90/70-20 en dit knaagt ook aan de energiezuinigheid. Dit gaat daar nog van die ene procent van af.
 

Bernhard

  • #12
Warmteafgifte EN 442 20gr C - 75/65: 3962 W of 3064 W
Warmteafgifte EN 442 20gr C - 90/70: 3962 W of 3064 W

Bij de selectie voor de afmetingen van de radiator moet steeds met dezelfde warmteafgifte gerekend worden.

Alle radiatoren in een en dezelfde installatie moeten geselecteerd worden uit een tabel. ( of 75/65 of 90/70)
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu