Hoe voorkom je condens in lange wasemkap afvoer pijp

Wlemke

  • #1
Dag,

Ik ben voornemens om een wasem afzuiging die naar beneden gaat te plaatsen in een kookeiland (down draft). Nu zal de afvoer pijp eerst naar de kruipruimte en daarna weer naar boven gaan over een afstand van 10 a 11M. De totale afstand zal naar schatting zo'n 17M bedragen. Ik denk dat alleen isoleren om condens te voorkomen misschien niet voldoende is en verwacht dat over deze lengte condensatie plaats vindt. Deze condensatie lekt dan in het laagste deel van de pijp. Nu mijn vraag, is hier een systeem voor om deze condens af te voeren? Moet voor deze lengte en eventuele condens vorming sowieso en vorziening worden getroffen?
 

Greenies

  • #2
Geen idee of er kant en klaar systeem voor bestaat. En hoeveel condens er ontstaat.

Maar je zou open sifon plaatsen op het laagste punt. Wanneer er condens ontstaat kan het overtollige water weg door het sifon. Maar blijft de buis wel gesloten zodat je geen luchtverlies krijgt.

Het condens loopt dan wel je kruipruimte in. Ruimte moet dan wel vorstvrij zijn. Anders bevriest je sifon.

Grootste uitdaging is hierbij de hoogte van de waterkolom in de sifon. Deze moet hoog genoeg zijn om de luchtdruk door de ventilator te weerstaan. Anders wordt de sifon leeggeblazen. En kan de lucht via het sifon ontsnappen.

Sifon kan je ook uitvoeren met gewone 90 graden bochtjes. Zodat je hiermee de juiste waterhoogte kan creëren. De afvoerpijp zal je dan wel tegen de bovenzijde van de kruipruimte moeten plaatsen om zo hoogte te houden om je sifon te kunnen plaatsten.

Als je de uitlaat van het sifon onder de onderzijde van de buis houdt blijft er geen water staan in je buis.

 

Wlemke

  • #3
Bedankt, dit moet lukken, ik sluit de sifon aan op een bestaande afvoer en laat de afvoer van de sifon tot de bovenkant van de ventilatie pijp lopen. Iets hoger als op jouw tekening. Bedankt voor het advies.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou een kogelsifon toepassen. Zodat bij overdruk in het riool er geen gassen in jouw luchtkanaal terechtkomen. De afzuigkap staat immer niet altijd aan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu