Heet water door radiator

Betje

  • #1
Situatie: pand met 4 etages, 12 bewoners. Cv-ketel op bovenste etage. Op de begane grond staat een radiator dat het hele jaar door aanstaat (geen kraan). Het water door genoemde radiator is vrij heet. Op mijn vraag aan de huisbaas of het niet onlogisch is dat bij tropische temperaturen de radiator veel warmte afgeeft krijg ik het volgende antwoord. 'Na overleg met een loodgieter moet de radiator aan blijven staan ivm de circulatie.' Ik meen me te herinneren van een vroegere cursus cv-techniek dat dat wel klopt. Maar voor de circulatie hoef je toch niet heet water rond te pompen in hartje zomer? Als er geen warmtevraag is kan de circulatie toch ook met gewoon koud water gebeuren? Als iemand mij duidelijkheid kan verschaffen, dan hoor ik het graag. Groet, B
 

JeffreyD94

  • #2
Ik neem aan thermostaatkranen? Vaak word bij flat gebouwen een bypass leiding toegepast, of een verdeler die altijd licht ingesteld staat dat deze altijd zijn minimale stroming behoud, licht helemaal aan de situatie, dat radiatoren open moeten blijven is/zal dus de reden zijn dat er geen slimmere manier is bedacht voor het recirculeren als alles dichtloopt.

Dat de installatie nu nog vollop stookt betekent dat de regeling niet meer goed staat of andere problemen, ze hebben geen onderhoud uitgevoerd tijdje terug en vergeten alles weer op automatisch te zetten, gebeurd ook wel is. Zal de regeling laten nakijken want een normale stooklijn is 20/20 -5/80 a 90 ongeveer. Ligt helemaal aan de situatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zit er een warmtemeter op de radiator ?
Zo ja dan betaalt u samen met de andere bewoners de energie die verbruikt wordt om de circulatie in stand te houden, ik zou de verhuurder daar eens op aanspreken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk dat alle bewoners altijd betalen voor die radiator ook zonder meter.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Dikke kans dat er helemaal geen weersafhankelijke regeling op zit.
 

Betje

  • #6
JeffreyD94 schreef:
normale stooklijn is 20/20 -5/80 a 90 ongeveer.
Als leek zegt mij dit niet zoveel. Google levert wel veel informatie op als je (heel) veel tijd wilt spenderen.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Hoe de ketel zou moeten worden geregeld weten zien we vanaf afstand niet. Het kan zijn dat in de ruimte met die hete radiator een kamerthermostaat hangt of hing.
Het kan ook zijn dat er een buiten-temperatuurvoeler is. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer de radiatoren moeten zijn. Dit noemen ze weersafhankelijk regelen met een stooklijn.

Het lijkt er nu op dat de ketel helemaal niet geregeld wordt en continu aan staat. Dit lijkt me zonde van het gas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu