Grote glasplaat ophangen

Kentt

  • #1
Beste leden,

heeft iemand ervaring met het ophangen van een groot glasplaat? van 80x40 cm, ong 6 kg zwaar.

kan 2 planken dragers het aan? graag advies.

ik zit te kijken aan een setje: Duraline plankdrager clip select maxi

alvast dank
grt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe wil je de plaat ophangen,verticaal als een spiegel of horizontaal en beide einden ondersteund als een legbank?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3


Ik vermoed dat het zoiets moet worden.
Glas? er zijn veel soorten glas, hardglas, gelaagdglas en hoe dik is ook handig om te weten.
Moet het glas worden. Plexiglas is ook glas maar veel minder gevaarlijk.
 

Kentt

  • #4
@Rola: Ja, ik wil het horizontaal opgehangen hebben als een legplank.
ik maak beetje zorgen omdat het van glas is en formaat behoorlijk groot is, 80x40x1 cm, cir 6kg zwaar. Wat voor soort glas het is weet ik niet, ik heb geen verstand van glazen :(

@Wgb inderdaad: ik ben van plan zo'n drager van Duraline te nemen. Alleen de grootste variant kan alleen tot max. 35 cm breedte aan. Qua gewicht maak ik geen zorgen.

Dank jullie voor het meedenken.
Fijne avond.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het lijkt me logisch dat je met dergelijke ophangsystemen alleen gebruik kunt/mag maken van daarvoor bedoelde glazen 'planken'. Die zijn er speciaal voor gemaakt en waarschijnlijk gelaagd/gehard. Vermoedelijk zijn ze ook zo gemaakt dat ze bij breuk in kleine stukjes uiteen vallen, om ernstige ongelukken te voorkomen. Maar dat weet ik niet zeker, kun je misschien te weten komen via de site van de betreffende leverancier.

Alle ander soorten glas kun je maar beter niet gebruiken. En een grotere plaat dan waarvoor de houder gemaakt is al helemaal niet. Zo'n plaat hangt maar aan één kant in de houder. Een beetje kracht op buitenste rand van de glasplaat wordt omgezet naar een forse kracht op de drager (hefboomprincipe). Daar moet je je echt niet in vergissen.

Het gaat er dus niet om wat voor ervaring ermee is, maar gewoon dat je dit beter niet kunt doen. Houd je aan de materialen die bij de betreffende steunen horen en aan de maximum breedte die de fabrikant opgeeft.

Stel dat je iemand op bezoek hebt die te sterk erop leunt en daardoor een ongeval krijgt, loop je kans dat je zelf voor de gevolgschade kunt opdraaien. Omdat je WA verzekering uitkeren weigert: zelf het risico genomen. Buiten de persoonlijke ellende die zoiets geeft. :?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu