Grondkabel (zwart, bruin, grijs) aansluiten op xmvk 3x2.5

Derck_a

  • #1
Beste klussers,

Vandaag eindelijk het moment dat ik de binnenkomende kabel in mijn garage zou gaan aansluiten op de door mij aangelegde tl-verlichting. De binnenkomende kabel is een grondkabel (zwart,bruin,grijs,litze) en deze was aangesloten op een los stopcontact. Toen ik het geheel open schroefde viel mij op dat bruin en zwart waren aangesloten op het stopcontact tezamen met de litze, de grijze kabel was halverwege afgeknipt. MAG DIT? Ik lees her en der dat de grijze kabel dienst had moeten doen als 0-draad.

Hoe ga ik dit juist aansluiten op mijn xmvk kabel? Ik dacht zelf als volgt

ymvk bruin op xmvk bruin
ymvk grijs op xmvk blauw waarbij ik ymvk blauw tape
ymvk litze op xmvk groen waarbij ik litze groen tape
ymvk zwart afdoppen

Onzekerheid zit hem in het feit dat de zwarte draad nu kennelijk dienst doet als 0-draad. Kabel komt ergens 't huis binnen en geen idee waar de grijze draad op aangesloten is.

Graag jullie advies :-)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je niet weet waar de kabel binnenkomt en daar aan kunt passen dan kun je de andere kant wel aanpassen maar gaat het nooit werken.
In dit geval zal je dus moeten meten hoe de kabel is aangesloten.
Normaal is:
- bruin de voeding,
- zwart de schakeldraad
- litze is de aarde
- grijs is de nul

Maar ga jij plots grijs gebruiken terwijl die aan de andere kant niet aangesloten is dan gaat het vrijwel zeker niet werken.
Dus kun je de andere kant niet vinden dan zal je de oude methode eerder gebruikte manier aan moeten houden en zwart blauw gaan tapen.
De litze hoef je niet geel/groen te tapen omdat litze altijd aarde is en deze functie in de nieuwe situatie ook heeft. Je taped een ader alleen zodra deze een andere functie krijgt dan de kleur zou doen vermoeden)

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu