Groepenkast uitdaging (?)

Rvdb20

  • #1
Ik heb een vraagje waar jullie me vast antwoord op kunnen geven. Zelf weet ik niet zo goed hoe het op te lossen.

Mijn groepenkast is nu 1 fase 35a met 11 groepen en drie aardlekschakelaars. Alleen... Die drie hebben 6(!), 4 en 1 groepen toegewezen van de electricien die na oplevering van mijn nieuwbouwhuis de huidige indeling heeft gemaakt.

Ik kom er achter omdat ik naar 3 fase 25a wil plus een krachtgroep om de auto op te laden.

Mijn vraag was eigenlijk: past dit in mijn groepenkast?
Vraag nu is: hoe kan ik mijn groepenkast in orde krijgen plus een krachtgroep toe te voegen? En past dat? En wat gaat dat geintje ongeveer kosten?

Dank voor jullie hulp!!

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon aan een paar installateurs voorleggen, krijg je vanzelf een prijs.
Houd wel rekening met een behoorlijke ombouw, omdat de huidige kast iig te weinig ruimte bied voor alle benodigde componenten.
Je zou er een èèn fase kastje naast kunnen hangen, waarin 1 ALS, vier groepen en beltrafo worden ondergebracht, gevoed door 1 van 3 fases.
In de huidige kast moet de 2 polige hoofdschakelaar door een 4 polige worden vervangen. De overige 2 ALS's zouden naar boven kunnen verhuizen, die daar 4 en 3 groepen op de overige 2 fases voeden. Onderin komt dan ruimte vrij voor de krachtgroep, evt gecombineerd met een ALS.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ps,

Bovenstaand verhaal staat uiteraard nog los van het aanpassen naar 3 fase (extra hoofdzekeringen en driefase meter), die door de netbeheerder wordt uitvoerd.
Zou je misschien nog een iets meer uitgezoemde foto willen plaatsen, om te zien waar de benodigde ruimte eventueel beschikbaar is?
 

Rvdb20

  • #4
Bedankt al voor het meedenken. Nog geen foto kunnen maken.

Wel al met iemand anders over gehad met kennis van zaken. Dus ik weet al een stuk beter wat er allemaal aangepast moet worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu