Graag advies aanpakken schimmel/vocht onder plat dak gedeelt

Rs64

  • #1
Hallo

Uiteindelijk kom ik toch met een vraag naar het forum, we komen er zelf niet uit. Het betreft een vochtprobleem. We wonen in een huis met een plat dak gedeelte op begane grond waar slaapkamer douche en berging onder verdeeld zijn, 2 personen in huis. De berging heeft een duer naar buiten en de slaapkamer aan de tegenoverliggende kant heeft dubbele beglazing in een raam van 180 bij 1.50 waarvan een gedeelte open kan (ong.1 m2 oppervlak) isoatierooster boven het raam, wat de hele dag open staat. In de douche zit ook nog een dakraam dat open kan. Zowel in de berging als in de douche zijn ventilatieschachten direct door het platte dak met van (110MM) met zo'n verstelbaar ventilatierooster erin, open naar het dak toe. Nu het problem: In voor/najaar en winter erg veel last van beslagen ramen, alleen op de slaapkamer. De slaapkamer heeft 3 geisoleerde spouwmuren. Het is echt veel vocht. Sinds vorig week nu ook schimmelvorming (beginstadium), op de tegenoverliggende spouwmuur van het raam.
Een van de ramen zou lek kunnen zijn en vandaar misschien een koudebrug, in de winter gaat de temperatuur ook snel naar beneden en voelt alles klam op deze kamer, verwaming aanwezig en staat aan. ('s nachts op 17)

Nu willen we dit complete stuk qua vocht aanpakken en hebben gedacht aan ventilatortjes in de twee schachten, of maar meteen in het groot met een airco voor de hele inhoud. Maar, We will ook geen geld uitgeven aan oplossingen die het dan uiteindelijk niet blijken te zijn. De vraag waar we echter steeds tegen aan lopen is hoe groot is de rol van een eventueel lek raam in deze? We kunnen het raam wel (blind) vervangen maar of dat het probleem oplost?

Ook zou ik zelf graag het probleem opgelost hebben voor met een airco te beginnen, of het zou niet anders moeten kunnen.... .

Iemand enig idee hoe groot de rol van zo'n raam kan zijn in deze of ervaring met vochtproblemen in zo'n plat dak gedeelte?

en vergeten, het huis heeft een kruipruimte, die is droog.

Alvast hartelijk dank voor het meedenken of eventueel advies!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe is het dak geïsoleerd? En hoe oud is de dakbedekking? Is de spouwmuur geïsoleerd? Zo ja, waarmee?

Een raam wat lek is (thermopane, dubbel glas of HR++)is geen koudebrug. Maar wel een oppervlak met verminderde isolatie. Dus zou hier condens op moeten zitten, ook tussen het glas.

Toevoeging: een airco plaatsen is symptoom bestrijding, maar lost niet de oorzaak op.
 

Rs64

  • #3
Hartelijk dank voor de reactie. Als ik je opmerking over het raam goed begrijp dan draagt het dus s waarschijnlijk wel bijdraagt maar is het ook niet de hoofdvernatwoordelijke?

Hoe de spouwmuren exact geisoleerd zijn weet ik eerlijk gezegd niet, wat ik wel weet van een andere klus is dat het van die 'isolatiedekens' zijn in de spouw maar ik zou je geen merk of andere kwalificatie hierover kunnen geven. Het huis is gebouwd in 1992. waarschijnlijk is dat nog informative die belangrijk is om te vermelden

De dakbedekking en isolatie is waarschijnlijk ook uit die tijd.
 

Rs64

  • #4
Sorry.De dakbedekking is bitumineus materiaal (uit het taxatierapport). Heb echter geen gegevens over het gebruikte isolatiemateriaal
 

Bernhard

  • #5
Het vochtgehalte is te hoog en de temperatuur van de muren te laag.
Oplossing:
- ventilatie verbeteren, voldoende roosters of met ventilatoren
- ruimte temperatuur verhogen.
Met een airco zal het probleem groter worden.
Het raam vervangen voor HR++.
mvgr bernhard
 

Rs64

  • #6
Hallo

Hartelijk dank voor de reacties tot zover. Naar aanleiding van de vraag over het dak zij we nader naar het dak gaan kijken:
- Een sort beluchtingspijp (standleiding? (50 mm)) kwam uit in de dak constructive en niet erboven, dit moet al lang aan de gang geweest zijn. Het is een buis wwar een min of meer continue luchtstoom doorheen gaat. Dit kwam dus allemaal in de dakconstructie terecht ipv erboven, Deze is nu verlengd en staat nu netjes vast in de dakdoorvoer. . Denk dat dat wel een verschil zou kunnen maken voor wat betreft het vocht.

- Ook hebben we onze twijfels over de verouderde dubbelwandige lichtkoepel gebruikt voor de douche. Die komt als volgende aan de beurt, wil daar een drie of vierwandige voor aanschaffen. (ventilatie raam hiervoor is al aanweizg)

Ben blij dat ik nog niet aan airco begonnen ben gelet op de reacties hier, helaas kunnen we pas echt het raam 'testen' als het weer kouder beging te worden.

Nogmaals bedant voor de reacties.
 

Rs64

  • #7
Hallo allemaal

Na een relatieve rust zijn we nu weer in herfst/ winter aangekomen en duikt het probleem weer in al zijn hevigheid op.

De koepel op de douche is inmiddels vervangen door een nieuwe. Nieuw tochtband aangebracht langs het raamkozijn en duidelijke randjes enzo afgekit, helaas nog steeds dat flink beslagen raam 's ochtends.

Uiteindelijk na veel omzwervingen en nog meer lezen bij de kruipruimte terecht gekomen. Deze heeft vloerisolatie van polystyreen platen denk wel dat zo'n plaat ong. 20 cm dik is. Deze lijkt me professioneel aangebracht in de vorm van een soort balken. (De vloer is van beton, het huis is gebouwd 1992)

Nu is in het begin van deze kruipruimte alles kurkdroog maar naarmate je verder naar achteren gaat hangen er dikke druppels aan de isolatie, het zand voelt daar ook vochtiger. De spouw aan die kant heeft van die S vormige ventilatierooster die vanuit de kruipruimte in de 3e rij stenen, boven het maaiveld uitkomen, met een rooster.

Wat schetste echter mijn verbazing, aan een kant van de gevel zijn de roosters open gewerkt (isolatie weggehaald) maar aan de andere kant niet, daar zijn de roosters gewoon afgedicht door de isolatie platen/blokken op de fundering. Dat is dus ook de kant van de ruimte die het vochtigst is, en die zich ook precies onder onze slaapkamer, met dat specifieke raam, bevindt.

Ik kon 1 rooster in de kruipruimte aan die kant makkelijk vinden en heb daar de isolatie verwijderd. Het was net of de ruimte daarna meteen ging ademen, de condens druppels verdwenen toen ook vrij snel. Kon het andere rooster niet lokaliseren achter de isolatie, dus ben op dit punt gestopt.
Vanmorgen leek er minder vocht op het raam, en het klimaat in de kamer leek iets bêter, maar durf de vlag nog niet uit te laten gaan.

Zoek even bevestiging over de volgende vragen:
Ernaast loopt namelijk nog een kruipruimte (gescheiden door fundering) die ik verdenk van hetzelfde probleem.

- Heb ik correct gehandeld door de tegenoverliggende rooster open te maken, of had door de vloerisolatie de kruipruimte zo dicht mogelijk moeten blijven? (ik weet overigens niet of die vloerisolatie later aangebracht is, lijkt me wel waarom anders de ventilatiekokers aanbrengen om ze vervolgens weer dicht te zetten?
- Hoe lang duurt het, eer je met redelijkheid kunt zeggen, de situatie in de kruipruimte zou nu stabiel moeten zijn qua vocht? Is dat een paar dagen of een aantal weken?
- Ziet iemand een directe relatie van dat (dubbel glas) aan de binnenkant beslagen raam iedere ochtend, met het verhaal van de kruipruimte? M.a.w., zit ik voor wat betreft het oorspronkelijk probleem op het goede spoor?


Alvast bij voorbaat, en wederom hartelijk dank voor de reacties!

Rs64
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Heel goed van je om dat rooster open te maken. De situatie in de kruipruimte is na een dag of wat wel weer in orde, maar als er in het huis een hoop vocht is opgeslagen, kan dat veel langer duren. En nog de andere kruipruimte zien te inspecteren.

Meet eens de luchtvochtigheid binnen. Is de ventilatie van het huis in orde? (aanvoer, afvoer, overstroom)
 

Bernhard

  • #9
Je zal veel meer moeten ventileren.
De badkamer en de kruipruimte voldoende ventileren.
Boor in de isolatieplaat een aantal gaten, dat kan misschien van buitenaf. De condens op de ramen en muren komt door een veel te hoge vochtigheid van de ruimtelucht. De luchtvochtigheid kan verminderd worden door voldoende te ventileren.
De buitenlucht, in het koude jaargetijde, is veel droger dan de binnenlucht. Bij voldoende ventilatie kan de buitenlucht het opnemen vocht en afvoeren. Het ventilatiesysteem werkt als een transportsysteem. bernhard
 

Rs64

  • #10


Dankjewel voor de reacties, ik ga met de ventilatie aan de gang, maar nog 1 vraag dan...

Bijgaand plaatje is de begane grond bvan het huis met de founderingmuur in het midden. Bij de pijl bevindt zich het bewuste raam. De vierkantjes aan de gevel zijn de ventilatiekokers voor de kruipruimte. heb ze nog niet allemaa gechecked maar denk dat dit de situatie is, zwart is nog dicht (isolatie) , wit is open. hoop dat het plaatje over komt.

Heb al eens met het idee lopen spelen om in de 2 ventilatiekokers, (rondjes in de tekening) een electrische ventilator te zetten, net terugslaklep.
Nu zit er niets, alleen de koker naar buiten met de dakuitlaat. Dacht ook als ik ze gewoon openlaat heb ik altijd genoeg ventilatie. Wel zitten er van die draaibare luchtroosters in die kokers, die staan wel vaak en veel open.

Kan helaas, praktisch gezien, niet netje een aanvullende schacht voor de mechanische ventilatie naar dat deel van het huis halen zonder grote verbouwing.

Mijn dilemma/vraag is dus ; zou het helpen om in die kokers een electrische ventilator te zetten met zo'n terugslagklep zodat 's nachts die kokers in ieder geval dicht staan, of gewoon de kokers open laten staan zoals in de huidige situiatie?

Bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Die riool ontluchting moet goed zijn uitgvoerd. Als daar een normale dakdoorvoer overheen is gezet is dat niet ideaal.
Die 50 mm buis moet buiten de doorvoer worden geplaatst en naar beneden aflopen.
Schetsje klopt niet maar als in het voorbeeld links de 50 mm pijp in de doorvoer staat zal de vochtige lucht condenseren op de wanden van de doorvoer.
Op het schetsje rechts moet je voorstellen dat de buis van 50 mm zo wordt geplaatst en daar overheen de dakdoorvoer. Die 50 mm moet dus buiten de doorvoer steken.
Dat alles om de vochtige lucht van de riool ontspanning aftevoeren.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
De riool ontluchting moet ongeveer zo als tekening rechts zijn uitgevoerd.
Links vormt zich water binnen in de dakdoorvoer en dat kan nergens heen.
Vraag me wel af heeft het niet enorm gestonken in huis.

 

Bernhard

  • #13

Luchttoevoer vanuit het dak. Alternatief is om het ventilatiesysteem als luchtinblaas uit te voeren.
bernhard

bericht aangepast - mod
 

Rs64

  • #14


Bedankt voor het terugkomen op de standleiding. Die hebben we toen op aanwijziging van de dakdekker gecorrigeerd en ziet eruit zoals in het geschetsts plaatje, het kapje is dezelfde als bij iedereen hier in de de straat maar de pijp is nu dus als het ware vast geklemd in de doorlaat, er zit geen bochtje aan.
Oorspronkelijk was het gat in het plafond stevig dichtgekit en viel de stank wel mee, het was pas toen ik de kit er begon uit te halen dat het echt stonk. Dit ter info :) Heb het gat om de buis heen in het plaond nu gedicht met PUR schuim.

De 50 mm standleiding is van onderuit verlengd en steekt nu door het dak. Waar er eerst vochtplekken te zien waren op het plafond waren lijkt alles nu correct te zijn. Behalve dan dus dat ie van boven dat bochtje mist en gewoon recht uitloopt, Ik zal daar naar kijken.

Bedankt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Kan je geen foto maken van de bewuste dakdoorvoer.

Uit ervaring kan ik je melden dat een bocht de enige juiste oplossing is. Condens uit een standleiding gaat 24 uur per dag door. Is nog erger dan regen.
De twee rode strepen geven de zone aan, daar moet geen water blijven staan.
Kit of wat dan ook is tijdelijk omdat condens uit een riool zeer agressief is.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu