Gleuven in badkamer vloer voor afvoer

Paulh76a

  • #1
We hebben het plan om onze badkamer te (laten) verbouwen. Ik loop tegen een vraagstuk aan waar ik graag jullie advies voor vraag.

Op dit moment is er in onze badkamer een douche aanwezig die is aangesloten op een pijpje rond 32 (!). Dit pijpje komt uit de betonvloer omhoog. Deze douche willen we verplaatsen en ook een bad plaatsen. Ik begreep dat voor een douche en een bad leidingen nodig zijn van rond 40-50mm.

De betonvloer die volgens mij een heel dunne afwerklaag heeft, is 15cm dik. Ik vraag me af of in een vloer als deze 2 gleuven gefreesd kunnen worden van 7cm diep (ivm afschot) en 2,5 meter lang waar dan de leidingen en easydrain in geplaatst kunnen worden. Ik heb nog geen idee wat voor bewapening of leidingen er in de vloer liggen.

Een paar gedachten die ik had :)
- de betonvloer wordt aan beide zijde van de badkamer ondersteund door 2 dragende muren. Zolang de gleuven zoveel mogelijk haaks op deze muren staan, kan er geen 'knik' ontstaan en lijkt me dat een constructie daar niet onder lijdt
- Misschien is het beter hiervoor een specialist in te schakelen ivm bewapening en eventuele leidingen en dit niet zelf aan te pakken met een flinke slijpschijf.
- De vloer 7cm verhogen met cellenbeton klinkt aantrekkelijk maar geeft een flinke opstap...

Bedankt voor jullie advies / reactie!
Paul
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik zou niet in de betonvloer gaan slijpen.
Je slijpt hem dan voor bijna de helft door.

Beter is het de afvoeren over de vloer te leggen, en dan gewoon de vloer verder opvullen met specie, dus niet met Ytong blokken.
 

Paulh76a

  • #3
Hoi Peter, bedankt voor de snelle reactie. Ik was al bang voor de reactie dat de gleuven te diep zouden zijn. het ophogen van de vloer vind ik erg jammer, andere alternatieven zijn er waarschijnlijk niet.

groet!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ja dat klopt, maar vaak ontkom je er niet aan om de vloer te moeten verhogen.

Gebruik zoveel mogelijk 50 mm afvoer leidingen, en zorg dat er ook een goede be/ontluchting op de afvoeren zit.

Beter in 1 keer goed doen, als straks met de gebakken peren zitten.
 

Nodri

  • #5
Ja kan ook ipv 7 cm, 2 of 3 cm sleuven frezen. Zitten de vloertegels er nog in? Scheelt een hoop specie om deze vloer op te hogen!
 

Paulh76a

  • #6
Hallo Nodri, bedankt voor je reactie. De vloertegels zitten er nog in, die haal ik er sowieso uit. Groet!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je de afvoer onder de vloer kan maken, hoeft de vloer niet dikker te worden. Ook dan moet je opletten dat je niet door de verkeerde wapening heen boort.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu