Glasplaat oven gesneuveld

Pearl

  • #1
Gisteren was het eindelijk zover, dat we onze (tweedehands) Bestron gasfornuis op konden halen.
En alles met vervoer e.d. ging ook goed, totdat de deur van de lift dicht ging en mijn man in een reflex zijn hand uitstak om die deur tegen te houden, waardoor het fornuis kantelde en waardoor dus nu de glasplaat van de ovendeur gesneuveld is. :cry:
Nu hebben we vanmorgen naar Bestron gebeld, maar nou blijkt zo'n glasplaat eigenlijk zo duur te zijn, dat het eigenlijk niet de moeite is.
Nou zit ik me dus af te vragen, of we die glasplaat nou ook misschien voor een ander iets kunnen vervangen.
En zo ja, wat kunnen we daar dan het beste voor gebruiken?

Oww ja, het is een Bestron by la Germania en het type nr is KTFG95S
 

Pigion

  • #2
Vroeger hadden ovens in fornuizen geen glas in de deur. De deur was dubblwandif en met isolatiemateriaal gevuld.
Ik zou eens gaan zoeken naar triplex o.i.d. met de dikte van het glas. Deze plaat aan de binnezijde met al. foli bekleden.
Je natuurlijk ook kijkennaar een ander (Bestron) fornuis. Volgens mij is dat spul voor en prikje te koop.
Pigion
 

Pearl

  • #3
Hoi Pigion,

Dankjewel voor je reactie!
Dat laatste hadden we ook als optie in het hoofd, maar die bestron fornuizen zijn maar erg dun bezaaid, dus mja... :roll:
Tis ook helaas niet een van de nieuwste modellen en 90cm breed, waardoor die glasplaat dus apart besteld moest worden en waardoor die prijs zo hoog werdt(rond de 200 euro)
Zaten we ook al te denken, om dan een glasplaat van een nieuwer model te proberen of van een ander merk, maar ik lees hier en daar op het internet dat dat niet kan. Geen idee, of dat echt zo is, maar misschien dat iemand het hier weet?
Nou heeft mijn man nog een ander idee en dat is om ipv een glasplaat dan een RVS plaatje of iets in die geest te gaan gebruiken.
Is dat een idee? Of krijgen we dan een probleem met warmte oid?
 

Pigion

  • #4
Dat inzetten van plaatjes is eigenlijk gepruts. RVS is duur. Alternatief is aluminium, ook gemakkelijker op maat te maken. Die plaatjes worden el heet aan de buitenzijde.
Ik zag meerdere Bestron fornuizen op een ..site, doch ook vele andere merken.
Pigion
 

Zyxx

  • #5
Dekt je verzekering die E 200,- voor 'n nieuwe glasplaat niet?? :shock:
Desnoods zeg je dat het na plaatsing is gebeurd.

Ik zou zeker niet gaan rommelen met triplex plaatjes (brandbaar!). Een metalen plaat geleidt warmte en wordt dus gloeiend heet! (kan oplopen tot 250 °C, denk aan kleine kinderen!). :oops:

Wat je verzekering nooit zal dekken is een uitgebrande keuken ten gevolge van ondeugdelijk 'geklus' aan een fornuis!

Je geeft zelf aan dat het een 'erg dun gezaaid' fornuis is, mooi 90 cm breed. Redelijk uniek dus. Dan lijkt me E 200,- voor een veilige oven niet teveel ...

Bovendien kun je dan zien of je taartjes goed rijzen ... :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Informeer bij een glashandel naar de prijs van een geharde glasplaat op maat.
 

Zyxx

  • #7
Of, nog beter, gehard en gelaagd (veiligheids)glas ... :cool:
 

Pearl

  • #8
Alweer mijn dank voor jullie reacties!

Aan de verzekering had ik eigenlijk nog niet eens gedacht, dus dat ga ik ff hier thuis doorgeven. :wink:
En anders gaan we inderdaad even bij een glashandel informeren naar dat geharde en gelaagde glas.
Mja, en als het dan blijkt dat het niet veel scheeld met een orginele plaat, dan denk ik toch, dat ik nog liever ga voor een orgineel, want ik zit inderdaad niet echt te wachten op een uitgebrandde keuken...

Uhmmm, zitten we nog met één klein probleempje... :oops:
Aan de bovenkant en onderkant van die ovendeur zit/zat een rvs lijst, waar de glasplaat op gekit zat en daar zit nou dus nog delen van die glasplaat op...
We hebben al een stuk geprobeerd, om dat er af te krijgen, maar echt makkelijk ging dat niet.
Heeft iemand hier daar een idee voor, om dat iets makkelijker voor elkaar te krijgen?
 

Pepjo

  • #9
Fotootje ?
 

Kloek77

  • #10
Ik zou geen gelaagd glas nemen, de kunststof tussenlaag houdt het volgens mij niet uit in een oven.
 

Pearl

  • #11
afb offline
Daar waar het handvat zit en onderaan waar je de veren ziet, daar hoort eigenlijk nog een rvs plaat/strook te zitten, waar het glas op gekit zat.
Maar dat hebben we eraf geschroeft, omdat daar nog glas aan zat en met twee heeele nieuwsgierige katten in huis was dat niet handig om dat te laten zitten. :roll:

@Kloek77: Dus we zouden naar gewoon gehard veiligheidsglas moeten informeren?
Het gaat om het glas buiten de oven trouwens.
Het glas aan de binnenkant was gelukkig nog heel...
Mijn man zei, dat ie waarschijnlijk op het handvat is gestuiterd en dat daardoor die ruit gesprongen is. Alsof je een steentje tegen je voorruit aankrijgt, zeg maar...Zo zag ie er ook uit, toen ie op de grond lag, die ruit... :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Zeker geen gelaagd glas nemen, dat is niet bestand tegen de hitte.
Ik vermoed dat het glas in hittebestendige siliconenkit zit, afsnijden met een scherp mes lijkt me het beste.
Misschien kunt u even bij de fabrikant/importeur navragen.
 

Zyxx

  • #13
Dit werpt ander licht op de zaak.

Gezien het feit dat er twee verschillende ruiten waren (zouden moeten zijn :wink: ), waarvan de binnenste nog heel is, vermoed ik dat je het met één geharde glasplaat van de glashandel moet kunnen fixen. Let wel op de juiste dikte van het glas, ook om alles weer passend te krijgen. Bij een te dunne plaat krijg je een tussenruimte met lucht, en die lucht kan weer warm worden. Ik hoop dat je nog een stukje glas op die RVS-strip hebt, kun je meenemen naar de glashandel in verband met de dikte. De glasman zal sowieso wel weten wat voor soort glas er standaard in ovendeurtjes zit. En welke kit je daarvoor moet gebruiken.
(Een kapotte glazen ovenschaal mag - vanwege de hardheid - ook absoluut niet in de glasbak, dus die ruitjes zullen ook wel speciaal zijn.)

:D Enne .... dat fornuis is inderdaad een mooi uniek geval. :D

-> Wat betreft het verwijderen van kit: googlen op "kit verwijderen" levert nogal wat 'kitverwijderaars' op (Bison, Alabastine, HG, Griffon) die de kit week kunnen maken. Ik heb geen flauw idee wat ze daar aan chemicaliën instoppen, maar ik prefereer zelf terpentine als 'weekmaker', werkt goed bij het verwijderen van stickers e.d. En dan met je nagels of een hardplastic spateltje krabben, of desnoods met een stanley-mes.

@Kloek77 & Jan: Gelaagd veiligheidsglas "wordt bij hoge temperatuur en druk samengevoegd". Ik neem aan dat het dan toch wel hittebestendig zal zijn ... :?: :?: :?:
(zie ook ****

Link verwijderd, reclame is niet toegestaan, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Iets vermoeden, aannemen dat iets zo is en geen flauw idee hebben kan heel schadelijk zijn voor de veiligheid en de portemonnee van de vragensteller :shock:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Bij ons op een paar kilometer afstand zat een glasfabriek van een gerenommeerd internationaal merk waar ze uitsluitend glas maakten voor ovens. Deze vestiging is helaas een paar jaar geleden gesloten vanwege te hoge productiekosten in Nederland en overgeheveld naar het buitenland.

Als ovenruiten en gewoon vensterglas hetzelfde waren zou zo'n international er niet voor gekozen hebben om die in afzonderlijke fabrieken te maken. Het vervangen van een ovenruit door normaal glas is daarom op zijn minst niet verstandig en op zijn ergst levensgevaarlijk.

En mocht zo'n ruit toch knappen als je eens een lekker appeltaartje bakt, wees er dan van op de hoogte dat je die splinters met een Röntgenapparaat niet terug kunt vinden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Er wordt nergens geschreven over normaal vensterglas :wink:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
En ik refereerde ook niet naar vensterglas in deze draad, maar naar de scheiding van verschillende typen glas over verschillende productie locaties. Waar ik het over de ovenruit heb spreek ik over "normaal glas" :wink:

Maar ik denk dat de strekking wel duidelijk is. Er zijn vele verschillende soorten glas waarvan sommige sterk, zoals gelaagd glas en gehard glas, en anderen juist bestand tegen hoge temperaturen zoals ovenruiten en laboratorium glaswerk. Je kunt het één niet zomaar voor het andere uitwisselen.
 

Pearl

  • #18
Poe, he! :shock:
Stap in de wondere wereld dat gehard glas heet whoehahahaha!!! :D
Kheb net heel even alvast zitten googlen op gehard glas, omdat ik toch wel al een tikkie nieuwsgierig ben over aan wat voor prijskaartje we moeten denken.
Maarre....Ben daar nog niet veel wijzer van geworden...
Kwist niet, dat je daar nogal wat verschillen in had zitten... :shock:
Nou ja, ik laat het morgen allemaal even aan mijn mannetje lezen en dan maar even bellen, denk ik..
 

Zyxx

  • #19
Allereerst, on topic:
@Pearl: Ga om advies bij de glasman en neem een nieuwe glasplaat, of bestel een origineel bij de fabrikant. Succes.

Dan:
Jan schreef:
Link verwijderd, reclame is niet toegestaan, mod.
Die link was uitsluitend bedoeld als informatie/lering/stichting/onderwijs te uwer adres, niet om reclame te maken. :wink: :roll:
Jan schreef:
Iets vermoeden, aannemen dat iets zo is en geen flauw idee hebben kan heel schadelijk zijn voor de veiligheid en de portemonnee van de vragensteller :shock:
Op vermoeden volgde het advies om naar de vakman (de glashandel) te stappen voor deskundig inzicht.

Op aannemen volgden 3 vraagtekens als uitnodiging aan Kloek77 en Uzelve om hier, na lezing van de gegeven (en nu verwijderde :shock: ) link een onderbouwde mening over te geven. Tot op heden geen onderbouwde mening.

Het "geen flauw idee" met betrekking tot de chemische samenstelling van kitverwijderaars was nou juist bedoeld ter bescherming van de veiligheid en de portemonnee van de vragensteller.

Als ik uit was gegaan van een 'grote portemonnee' voor het verwijderen van kit had ik de duurdere (maar minder milieubelastende) gomterpentijn aangeraden. Of een dozijn werknemers met lange nagels. Mijn advies voor het gebruik van terpentine is gebaseerd op deskundig advies van een vakman en (aansluitend) eigen ervaringen bij toepassing van dit advies.

Zoals al eerder gemeld, ik heb geen ervaring met 'kitverwijderaars', maar mijn reserves ten opzichte van deze producten hebben een reden:

De meeste schoonmaakproducten/'verwijderaars' die tegenwoordig als 'vernieuwend' of 'revolutionair' worden gepresenteerd bestaan voor het overgrote deel uit reeds beschikbare (goedkope) schoonmaakmiddelen, waar dan een 'lekker luchtje' aan is toegevoegd.
Onvermengde producten als spiritus, schoonmaakazijn, groene (of 'gele') zeep en soda zijn spotgoedkoop en vele malen effectiever dan geparfumeerde derivaten. Het is waarschijnlijk de verpakking die niet zo mediageniek is, waardoor ****** en consorten zoveel succes hebben (en menig onderdeel van sanitair en keramiek aantasten dan wel ruïneren!!).
 

Kloek77

  • #20
Nog afgezien van de twijfelachtige temperatuursbestendigheid* van het plastic in gelaagd glas, is het een stuk duurder, voor zover een combinatie van gehard en gelaagd glas überhaupt bestaat.
Gelaagd glas heeft in dit geval toch geen meerwaarde over hardglas wat de fabrikanten er zelf ook instoppen.

*google: polyvinylbutyral "melting point"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu