Gipsplaten naden vullen. Krimp afwachten, wachttijd?

Fhus

  • #1
Ik heb de meeste topics wel gelezen over het vullen van de naden bij gipsplaten. Om zo dus een strak plafond te maken.
Toch heb ik nog wat vragen.

Is alleen het gebruik van plafondplaat vullen niet voldoende?

Ik begreep dat plafondplaat vullen gaat krimpen. En dat het dus handig is om daarna nogmaals de naden te vullen, voor het uiteindelijke latexen.
Hoelang zou je moeten wachten voor de 2e behandeling met plafondplaat vuller?

Er wordt ook wel eens gesproken over een "finisher", wat is dat? Wordt daar bijvoorbeeld rigiplast mee bedoeld?

Om de verschillen tussen de naden en platen zo min mogelijk te zien is diepgrond aan te bevelen? Om zo de zuigende werking tussen beide gelijk te stellen?

Is het echt nodig om een product als rigiplast te gebruiken? Is het gebruik van plafondplaat vuller niet al voldoende?
 

Honingimker

  • #2
Ik heb ervoor gekozen om niet alleen de naden, maar ook een dun laagje over de hele plaat te smeren. Jointfiller. Krimpen deed hij niet en na 1 dag drogen heb ik de naden geschuurd met schuurgaas. ALs het glad is kan je jointfinisher erop pleisteren. Die is veel fijner van structuur dan de filler en zorgt voor een gladde afwerking. Ook die laag weer gladschuren. Vervolgens diepgrond primer erop om de zuigende werking op te heffen. Daarna heb ik dekkende muur voorstrijk primer erop gedaan, daarna 2 lagen latex.
 

Mjagers1982

  • #3
Zie hier mijn topic: Gipsplafond naden vullen

Na de tips hier heb ik toch nog even de proef op de som genomen. Twee kleine stukjes gipsplaat op een houten blokje tegen elkaar aangeschroefd, hierna plafondplaatvuller erover heen. Dat laten drogen, dat krimpt inderdaad ook een beetje. Daarna heb ik rigiplast er overheen gedaan en dat laten drogen, toen helemaal netjes strak geschuurd, waarna het echt super glad was. Hierna latex voorstrijk erop en toen nadat dat weer gedroogd was de latex er over heen.

En geloof het of niet, je ziet de naden er TOCH doorheen. Het lijkt wederom na de voorstrijk en latex iets gekrompen te zijn. Ik heb dus besloten de naden af te kitten met een acrylaat randje, en dan gewoon te sauzen, moet goed zijn denk ik...
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
De ideale gipsplaat om de naden af te werken is de plaat met de afgeschuinde kanten.
In deze verdieping leg je plak je het zelfklevend wapeningsband om het daarna ENKELE malen glad te strijken met wandvuller.
Dit moet meerdere keren gedaan worden.
Laat dan het geheel goed droog worden.
Als je daarna het oppervlak behandeld en voorziet van voldoende lagen zul je die naden niet meer zien. Ik vermoed dat er maar 1 laag latex op zit en je de latex er op hebt gezet voordat de filler uitgehard was.

Zelfde is uiteraard ook te doen als je gipsplaten hebt met ronde kanten, maar dan is het niet mogelijk om het wapeningsband te plaatsen waardoor de naden kunnen scheuren.

Als je boven omschreven manier gebruikt zijn de naden echt weggewerkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu