Gietijzeren standleiding opvangen

Corneel

  • #1
Beste,

Ik ga de toilet en badkamer verbouwen en maak er één ruimte van. Om dit mogelijk te kunnen maken zal ik de standleiding moeten verplaatsen.
De bedoeling is het volgende: de standleiding verwijderen net onder het plafond en vervolgens met een 90 graden PVC bocht ca 60 cm horizontaal laten lopen om vervolgens langs de muur weer naar beneden te laten lopen. Deze eindigt dan onder de badkamervloer direct op de bestaande PVC leiding.

Mijn vraag gaat over het volgende:
vanaf het plafond gaat de standleiding nog ca 6 meter omhoog: ca 3 meter gietijzer 100 mm en 3 meter gietijzer 50mm voor ontluchting naar het dak. Er zitten nog 4 aftakkingen op die in de muur zijn bevestigd.

Wat is bij benadering het gewicht van deze 6 meter en hoe kan ik dit gewicht opvangen, zodat ik het deel eronder veilig kan verwijderen. Een deel van het gewicht wordt nu opgavangen door de 4 aftakkingen die in de muur hangen.

Zie onderstaande foto: Ik dacht aan een beugel ter hoogte van de ca 10cm dikke betonnen vloer, desnoods met een stalen hoek eromheen en die nog eens opgevuld met cement, zodat deze dus als het ware nu een verdieping hoger "hangt". Net boven het plafond zie je de eerste aftakking al.
Wie kan hierover adviseren en heeft advies voor type beugels e.d.

alvast dank.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Beste manier van werken is van boven af aan slopen stukken van 50-70cm ivm gewicht van deze dikke gietijzer.

gebruik evt een steiger dat werkt gemakkelijke

evt kan je zo`n type beugel gebruiken kan je net in de verdieping vloer boren

Aansluitset
 

Corneel

  • #3
Henk,

Dank voor je antwoord. Het betreft hier een appartement en ik heb toestemming om indien mogelijk de oude standleiding te vervangen door PVC.

Het bovenste deel gietijzer (6 meter) blijft dus zitten (zit bij de buren) en hangt al op 4 plekken in de muur maar wil ik op één of andere manier in de 10cm betonnen tussenvloer extra vastzetten, waarna ik deze volgens de oranje lijn op de foto wil omleggen.

Ik zoek dus een methode om deze in mijn plafond (foto 1) zo stevig mogelijk te ondersteunen met beugels in het beton.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Op deze manier krijg je veel last van kletter lawaai, in de liggende 2 haaks bochten.

Onder aan moet je ook weer bochten gaan gebruiken om op de bestaande riool te komen

maar de kwaliteit van het gietijzer is goed ken je beter niet daar een koker houden.

Want als boven buren iets door die afvoer heen gooid kan er een gat in de bocht komen en je hebt een grote elende.

vaak doen ze dat in een kelder van een flat gebeurd er wat dan is het maar de kelder
 

Corneel

  • #5
Beste,

De verbouwing was om bepaalde reden even stil blijven liggen en ga ik nu verder oppaken. De leiding blijft op dezelfde plaats, maar zou ik toch graag vervangen door PVC omdat het gietijzer al 55 jaar oud is en ik dan geen gezeur in de toekomst meer hoop te hebben in de nieuwe badkamer.

Graag nog even advies over de volgende vragen:

1. De gietijzeren standleiding heeft een diameter van 100mm en loopt vanaf de plaats waar ik deze wil verwijderen nog ca. 5 meter omhoog, gevolgd door nog ca 2 meter van 60mm. Klopt het dat dit een gewicht aan ijzer is van ca 60 kg?

2. Het deel dat voorlopig intact blijft heeft 4 aftakkingen die ingemetseld zijn. Zoals je op de foto kunt zien zit er direct boven de vloer eerste etage een aftakking toilet die op de vloer rust. Bieden deze 4 ingemetselde aftakkingen voldoende ondersteuning voor het gewicht van het bovendeel?

3. Direct boven de overgang van PVC naar Gierijzer kan ik ter hoogte van de 15cm dikke betonvleor een beugel ter ondersteuning plaatsen. Welke beugel heeft het meste draaggewicht? Is dat de hierboven voorgesgtelde beugel? Of beter om een stalen hoek om de pijp te maken en deze volledig met cement in de vloeropening af te vullen?

alvast dank voor de reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu