Geen warm water Nefit Smartline HRC 24/CW4

Pophey

  • #1
Onze Nefit Smartline HRC 24/CW4 heeft eigenlijk altijd al problemen gehad met het warm water. Vooral in de zomer als er geen vraag is voor de CV komt het regelmatig voor dat de temperatuur van het warm water nadat de interne 1 liter boiler leeg is terug valt en pas na 10 sec weer langzaam gaat stijgen tot de normale waarde. Erg vervelend omdat je in eerste instantie onder een warme douche stapt die dan net als je ingezeept bent behoorlijk koud wordt. Voor de duidelijkheid de ketel slaat niet af, maar gaat minimaal branden. Er is al diverse malen naar gekeken, alle sensoren zijn al vervangen, maar het probleem blijft.

Sinds vandaag hebben we helemaal geen warm water meer terwijl er geen storingscode in het display staat. De druk is 1.5 bar maar de temperatuur blijft +/- 24 graden aangeven. De led tapwaterbedrijf blijft wel branden ???. Als ik de instelknop van de warmwatertemperatuur op 0 zet en weer terug naar 60 slaat de ketel 2 seconden aan en stijgt de temeratuur 1 of 2 graden. de ketel slaat dan weer af. Resetten door een paar minuten de spanning van de ketel af te halen helpt ook niet.

Wat kan er aan de hand zijn. Ik denk zelf aan de boilersensor maar heb niet zo verschrikkelijk veel CV kennis in huis. :?:

Een ieder bij voobaat bedankt voor een reactie, alle suggesties zijn welkom
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Hoe oud is het toestel?
 

Pophey

  • #3
Maart 2003, branderkop is inmiddels vervangen
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Is de drieweg klep al eens schoon gemaakt ?
Nieuwe cartridge of actuator wil soms uitkomst bieden.

Druk eens op de aan/uit of reset knop. Schakelt de actuator dan vlot heen en weer. ( witte schuifje op grijs/zwart bakje onderin de ketel )

Wat ook een vreemde situatie kan geven, dat de ventilator geen genoeg toeren maakt.Als je het schoorsteenveger knopje eens indrukt, brand de ketel dan voluit? negen van de tien keer geeft de ketel een fout storing bij een dergelijk geval, maar het komt voor.


Succes, Calenta :cool:
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #5
De smartline heeft een ander type driewegklep dan jij bedoelt Calenta, Deze is zo niet visueel te controleren.

Is het toestel wel netjes onderhouden, Sterke vervuiling kan een oorzaak zijn net als teveel liters per minuut, Hoeveel liter geeft de smartline op ww?
 

Pophey

  • #6
Ja, het toestel krijgt 1x per jaar een onderhoudsbeurt en ik heb de hoeveelheid warm water al terug gedraaid. Volgens mij gaat de 3wegklep netjes om omdat er toch even reactie is. Ik krijg trouwens even 40 graden op de temp meter als ik de boiler sensor eerst losmaak, vervolgens warm water vraag en dan tijdens die vraag de boilersensor terug aansluit..........zo kunnen we ongeveer 1 minuut douchen hahaha, maar idiaal zeker niet. :(

Ik kan niets vinden wat er gebeurd als de boilersensor defect is. ook niets over welke weerstandwaarde ik moet meten als ik de sensor zou doormeten.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #7
Toevallig nooit kortstondig een 2F voorbij zien komen?

Deze heft zich zonder reset op en kan duiden op een slechte/defecte KIM.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Als je ledje van je tapvraag gaat branden, dan heeft de boilersensor
geconstateerd dat er ww getapt word, als daarna er niets gebeurd, dan
moet je het dus verderop zoeken..... :roll:
Dus zet een ww kraan open, kijk op je toestel wat hij laat zien, 1 of 2 ledjes
daarna druk je op het sleuteltje toets, eerst krijg je de waterdruk, en
daarna een extra code (als ik het goed heb) dit is de bedrijfscode,
daarmee kan je achterhalen tot waar hij is gekomen.
Dan pas is er een zinnig woord te zeggen over waar het fout gaat,
misschien dat je in je eigen boek kan zien wat het inhoud, meld sowieso
de code hier ook even, er zijn er zat die met die code jouw verder kunnen
helpen :wink:
 

Pophey

  • #9
Alvast dank voor alle tips, inmiddels ben ik een stukje verder. Het overzichtschema wat ik had blijkt van een smartline basic te zijn en ik heb nu ook een overzichtschema gevonden waar het woord basic niet in zit. Daar staat op nr 13 een uitstroomtemperatuursensor op die ik niet had zien zitten. zie ook Smartline
Ik heb deze losgemaakt en meteen werd op vol vermogen de 60 graden gehaald die ik had ingesteld op de bewaartemperatuur van het tapwater. Douchen gaat nu perfect. :).

Misschien is deze sensor altijd al de oorzaak geweest van de WW problemen. De sensor ligt nu wel los, en deze zal er niet voor niets zijn geplaatst, dus ik wil deze wel weer aangesloten hebben.

Nu nog even uitzoeken onder welk typenummer het besteld kan worden en dan hoop ik voor de rest van de levensduur een storingsvrije ketel te hebben, want eerlijk is eerlijk de het CV gedeelte werkte tot op heden perfect.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Waarschijnlijk is dat de Nefit uitstroomsensor (nefit nr. 38352)
als je even googled dan vind je vast wel een plaatje van die sensor, dan
zie je gelijk of het de juiste is :wink:
 

Pophey

  • #11
Yep, het was dus de uitstroomsensor, ik heb de watertoevoer afgesloten, de interne boiler leeg laten lopen mbv de WW kraan, borgpen verwijderd en de sensor vervangen. (typernummer van DexterXL was het juiste nummer) :super: Geen problemen meer :cool: ......
 

Groepie37

  • #12
Zeer bedankt voor deze goede thread en oplossing. Heb net hetzelfde probleem binnen 5 min kunnen oplossen.
De uitstroomsensor begon in ons geval langzaam stuk te gaan. Wat wel zeldzaam is (weet iemand meer?) waarom de NEFIT geen storingscode toont.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu