Gebruik moffen en beugels

Coessie

  • #1
Hallo allemaal,

ik heb een vraag over de regelgeving, NEN 1010.

Wanneer je van een vaste buis 19mm naar een flexibele buis 16mm gaat ben je dan verplicht om deze te verbinden met een mof? Moet je die dan verlijmen? Vastzetten met beugels? Op dit moment zijn ze aangebracht in een metal stuc wand, los hangend gewoon in elkaar geschoven.

Leiding werk horizontaal om de 0,5 m een beugel en vertikaal 0,4 m.
Na een bocht of doos binnen de 15cm toch?

Hoop dat iemand dit weet.

groet Coes
 

Coessie

  • #2
Het vast zetten van de leiding heb ik inmiddels in de nen 1010 gevonden. Ik kan alleen niets vinden over het gebruik van moffen/sokken behalve:

Toelichting bij 522.8.1.9
De uiteinden van stalen buizen moeten zo zijn afgewerkt dat beschadiging van de draden is voorkomen.

Toelichting bij 26.3
Buisverbindingen en overgangen naar ander materieel zouden zo moeten zijn uitgevoerd dat installatiedraden en kabels slechts kunnen worden in- en uitgevoerd op de daarvoor bestemde plaatsen.

Misschien dat iemand anders het wel weet. De muren zitten inmiddels dicht, alleen ik vertrouw het niet. Ik denk dat de verbinding nu niet zit zoals het hoort.

Voor de duidelijkheid, de 16mm flex zit in de 19mm vast pvc geschoven.
 

Peter_H

  • #3
Ik heb geen NEN, maar als ik me goed herinner mag je gewoon overgaan van flex naar vast en andersom zolang je je maar houdt aan het max. aant draden in de buis. Verder mag je van een doos vertrekken met flex en dan overgaan naar vast en dan weer terug naar flex tot de volgende doos of wcd o.i.d. Maar niet lasdoos - vast - flex - vast - lasdoos.

Wat betreft de afstanden voor de bevestiging van buis of kabel meen ik dat het 30 cm horizontaal en 40 cm verticaal is, al vind ik dit persoonlijk wat overdreven, maar ik kan er naast zitten.

Verder zou ik bij de overgang van vast naar flex wel kijken of je de draad er krijgt ingeschoven, ook achteraf als je draad moet vervangen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je mag flexbuis gewoon in een vaste buis schuiven, ideaal bij plaatsen van hollewanddozen, het gebruik van sokken is niet verplicht.

Zadelafstanden zijn vervallen, was vroeger 50cm vertikaal, alles wat niet vertikaal is 40cm en 10cm voor en na een hulpstuk(sok doos) of bocht.

Tegenwoordig:
Voldoende gebeugeld ter beoordeling van de installateur.
Of volgens fabrikant voorschrift.

Ook vaste buis naar flex en weer terug is gewoon toegestaan, het ziet er niet uit maar het mag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu