Gasverbruik verdubbeld

Smily01

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over mijn gasverbruik. Sinds eind september is mijn gasverbruik namelijk verdubbeld.

Eind september kwam hier voor de eerste keer een verwarmingsmonteur (ik heb dit huis in januari 2012 gekocht). Hij heeft de Bosch HR-ketel uit 2002 schoongemaakt en merkte op dat de B-klep van de gasmeter moest worden vervangen, omdat die kapot zou zijn. Er zou een te grote druk zijn ontstaan door dit defect. Ik heb toen de netbeheerder gebeld en die stuurden meteen een monteur langs. Deze monteur heeft toen de B-klep en de gasmeter vervangen. Wat blijkt nu: sinds die tijd is mijn gasverbruik ongeveer verdubbeld. Ik heb toen weer de netbeheerder opgebeld om dit te melden. Zij gaven aan dat de netbeheerder een onderzoek kon laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau. De gasmeter zou dan nader onderzocht worden. De kosten zouden ongeveer EUR 450,- zijn. De netbeheerder raadde me echter aan om ook een verwarmingsmonteur te laten komen, omdat hier meestal de oorzaak te vinden is. De verwarmingsmonteur is onlangs langs geweest en deze man heeft er niet eens naar gekeken. Die zei dat het gasverbruik dat ik nu heb volkomen normaal was. Ik had de B-klep niet moeten laten vervangen. Hij woonde in dezelfde wijk en had zelf een veel hoger gasverbruik. Verder kon een moderne verwarmingsketel niet meer gas verbruiken dan dat hij nodig had…

Het gasverbruik 12-2-2012 en 29-9-2012 was 347 m3 en tussen 29-09-2012 en 11-1-2012 519 m3. Natuurlijk zaten er een aantal zomermaanden tussen, maar ik vind het verschil nog steeds erg veel. Het is een eengezinshuis uit 1982 (tussenwoning) (woonoppervlakte 93 m2 en 2 woonlagen), dus wel enigszins geïsoleerd (energielabel B).

Nu is mijn vraag of het verhaal van de verwarmingsmonteur kan kloppen of het inschakelen van een second opinion (voor de verwarmingketel) zinnig zou zijn of dat een onderzoek van de gasmeter door een onafhankelijk bureau zinnig zou zijn. Of moet ik het gewoon accepteren…

Bedankt voor jullie reacties!!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wij kunnen en gaan de monteur niet beoordelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw meter defect was en je nieuwe meter wel goed werkt, je hebt dus jaren te weinig betaald.

Als je B-klep stuk is kan je ketel ernstig defect gaan.
 

Ceeshobby

  • #3
Je moet je verbruik over een heel jaar zien. Je hebt tot nu 866 kub gebruikt.
Wij hebben van december 2011 tot en met december 2012 1065 kub gebruikt. Hier zit koken en douchen bij. Wij wonen met 2 personen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Even een paar weken op zondag avond je gasmeter stand noteren en iedere week hier inloggen.
Op je afrekening kan je zien wat de buurt aan gas gebruikt.
 

Standby

  • #5
Sja dat kan heel goed door de nieuwe meter komen. De oude meters draaien lekker zwaar en tellen minder en de nieuwe ( je raad het al) draaid lekker licht waardoor er veel meer kubs geteld worden. Gasmeter laten testen niet doen want je bent je geld kwijt dat is al honderden keren gebleken.

Je kunt zelf een simpele test uitvoeren met je stopwatch.

Je kijkt op het type plaatje wat het hoogste kw bovenwaarde is (bv 28kw) en je laat de ketel op vollast branden en ga naar je gasmeter. Ga kijken hoeveel liter gas (laatste 2 getallen) je verbruikt in 36sec en dit moet in de buurt komen van ca 28L, kan ietsje afwijken maar niet veel, komt dit overeen dan verbruikt je ketel niet te veel gas, ga je ruim over de 28L heen laat dan de monteur terug komen en opnw afstellen.

Let wel 1L er boven of er onder moet je geen punt van maken maar ruim meer dan wel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
En hier kun je zien hoeveel gas je ongeveer had mogen gebruiken in die periode.


Sorry, WGB. Te laat gezien, de link stond er al.

Goeie site he?!
 

Standby

  • #7
Nou zou ik wel tegen bepaalde benen aanschoppen maar ik vindt het maar een waardeloos idee met al die streef bedragen enz. Je kunt het nooit benaderen en alles is een gok. Elke dag is weer anders op wat voor manier dan ook.

Wil je bezuinigen?? oke dat moet je zelf doen en niet door 1 of ander tabel, gewoon onzin en ga zelf maar eens eerlijk kijken wat je kunt besparen ALS je het ook echt wil.

Bedenk wel dat als je veel bespaart door half in de kou te gaan zitten het geld wat je overhoud/bespaart later weer kwijt bent aan de gasleverancier, hij verkoopt minder maar zijn winst moet ruimschoots blijven stijgen dus we betalen het bespaarde gewoon weer terug en hebben het nog koud gehad ook.

Goed dit wilde ik ff kwijt maar in mijn vorige melding heb ik al aangegeven wat ik van de verdubbeling vondt van het gasverbruik.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Nou zou ik wel tegen bepaalde benen aanschoppen maar ik vindt het maar een waardeloos idee met al die streef bedragen enz. Je kunt het nooit benaderen en alles is een gok. Elke dag is weer anders op wat voor manier dan ook.
Voordat je zo begint.
Lees de site eens door.

Komt erg goed uit.
Ik hou het al bij sinds februari
Lig op een verbruik van 1250m3.
Momenteel zit ik daar 300m3 onder.

Dus niet zeuren en eerst kijken wat het is.
En Nee ik zit echt iet in de kou.
 

Stephan lood

  • #9
Ben geen servicetechnicus maar hoop dat iemand het verhaal kan weerleggen

is het niet mogelijk dat de monteur de ketel heeft afgesteld op de hoge gasdruk en nu er een normale gasdruk is dat de gas lucht verhouding niet in balans is?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Dan zou hij nu minder gas moeten verbruiken bij de lagere druk.
En de B klep regelt geen gasdruk, die controleert alleen of de leiding een gasdruk verliest.
 

Standby

  • #11
Ik zeur niet maar zeg wat ik vindt van die tabellen maar blijkbaar heb ik je geraakt?? Sorry hoor maar die tabellen geven een streef getal aan maar niet hoe je er aan moet komen. Ik blijf er bij dat je het zelf moet doen en niet aan de hand van een tabel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Ik ga helemaal niet meer op jou reageren.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
Lijkt mij misschien eerst handig om 100% zeker te weten of je gasinstallatie
gasdicht is.....dan pas kan je verder gaan kijken :roll:
De test met de aantal liters is een benadering, maar geeft wel een goede
indicatie, mits hij dan wel op vollast draait, dus dan 2 tapkranen op ww
los zetten en gaan meten.
En zoals al eerder gemeld, niet de meter laten ijken/controleren, dat geld
ben je echt kwijt, en voor €450,- kan je een hele boel verstoken :wink:
 

Smily01

  • #15
Bedankt voor jullie reacties!!! Het was trouwens niet mijn bedoeling om de verwarmingsmonteur af te kraken, maar om advies te vragen over de ontstane situatie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Je verbruik is als je het reeel bekijkt nog steeds laag. Dus de kans dat er echt wat mis ik acht ik heel klein.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #17
In welke regio woon je??
 

Smily01

  • #18
Ik woon in de regio Utrecht. Verder denk ik ook dat mijn gasverbruik 'normaal" is, alleen ging me het om het verschil tussen de periode februari- september en september-januari. Misschien moet ik dan gewoon maar accepteren dat waarschijnlijk de oude gasmeter defect was.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #19
Volgens die tabel zit je op een jaarverbuik van ongeveer 1000 m3.

Als het goed is krijg je binnenkort de jaar afrekening.

Ik heb van week394 t/m week 2 genomen

Vul dan 1000m3 in en je komt vanaf die week op een gemiddelde van
396m3 uit

Gebruikt heb jij in die periode 347m3.

Dus dat zit redelijk in de buurt.
 

Tiho

  • #20
Die periode scheelt bij mij wel meer dan de helft. Voor ik begon met isoleren nog veel meer. Voorjaar/Zomer versus najaar/winter heb je het over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu