Gasverbruik nieuwe ketel valt tegen

Pigion

  • #1
Oude situatie: Gasverbruik 2500 - 2800 M3
- Nefit HR40 met aan/uit regeling. Ketel zwaar overbemeten, pendelde veel.
- Warm water met 120 l gasboiler, afgesteld op 60 C.

Nieuwe situatie: Gasverbruik 18 okt - 25 mrt. = 2000 m3
- Ketel Remeha 40C, moduleert prima, geen temp. schommelingen.
- Ketelwatertemp. afgesteld op 65 C, comfort stand.

In aanmerking genomen de zeer zachte winter, had ik een grpotere besparing in gedachte. Oorzaak zou mede kunnen zijn de comfort stand voor sanitair water. Ik heb geen idee wat het extra verbruik is voor comfort stand. De gebruiksaanwijzing geeft ook geen concrete indicatie.
Hoeveel moet ik daar aan toeschrijven?

Pigion

- Sanitair water afgesteld op 60 C.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Hmmm. Dus je vervangt een zwaar overbemeten 40kw ketel door laat me raden.
Een andere dus ook zwaar overbemeten ketel van 40kw.

Aan het gas verbruik te zien lijkt het er op dat jou huis die 40kw toch nodig heeft
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Het gasverbruik wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het warmteverlies van de woning. Dus isoleren is het enige dat echt zoden aan de dijk zet.

Natuurlijk zal de nieuwe ketel misschien 3% zuiniger zijn, en de tapwaterbereiding ook iets efficiënter, maar dat zie je niet zo snel.

Daarnaast heb je nu misschien een klokthermostaat, die de woning warm heeft vóór je opstaat of thuiskomt? Dat zijn gewoon extra stookuren natuurlijk.

Of had je verwacht 30% te gaan besparen?
 

Fmrama

  • #4
Ik had eerst een hr27 nefit combi. 20 jaar oud. Gasverbruik 2200 per jaar. Sinds 2010 een remeha avanta cw4. Modulerende termostaat. Gasverbruik gem. 2500 m3 per jaar. Dat heet vooruitgang met moderne technologie.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Zwaar overbemeten cv ketel, en die is cv zijdig dus niet terug geregeld op vermogen?

Dat heet geen vooruitgang maar het inregelen adh van de achterligende situatie 40 kW cv vermogen dan hed ge al een flink huis wa ge ken verwarmen.

Wat hangt er voor installatie achter vloerverwarming, radiatoren?

mvg

John
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Begin hier . Je hebt een gebruik van 2500-2800 op gegeven. Ik neem aan dat deze getallen van de afgelopen jaren zijn. Even delen en je hebt een gemiddeld gebruik over die jaren. Dat getal voer je in en vanaf 2010 kan je terug laten rekenen hoe het zit met je gebruik per jaar.
Al eerder geschreven, je moet wekelijks je gebruik noteren doe je dat niet dan blijft het gissen.

Bij mij hangt ook een nieuwe ketel. Een uitvoering die notabene extra zuinig moet zijn. Dat zal wel zo zijn, in het laboratorium zeker. Ik noteer van voor 2000 wekelijks het gebruik van gas.

Zie de rubriek, Badkamer, Waterleiding en Afvoer. Mijn vraag Warmwater.
Wat heeft deze verandering van de fabriek voor invloed om het gebruik van gas voor ons huishouden. In het labo zuiniger maar bij mij thuis ?????.
 

Tumkie

  • #7
Met je oude wagen ging je misschien maar 1x naar het buitenland per jaar omdat hij niet zuinig was , nu met de nieuwe auto gaan we regelmatig want hij is een stuk zuiniger !

Is je gebruikspatroon hetzelfde gebleven ?
 

Pigion

  • #8
Het huis is inderdaad groot. Living, open keuken, trapopgang en achterkamer zijn samen 100 m2. Daarnaast wordt de badkamer beneden en 1 radiator in de slk. beneden verwarmd, ook nog een kleine studeerkamer en toilet. Kamertemperatuur staat overdag op 18 C, 's-avonds op 18,5 dus echt niet zeer warm. Boven wordt alleen de 2e badkamer verwarmd.
Het huis is gebouwd in 1977. Het max. verbruik was in 1979 door de 1e bewoner : 6200 M3 met een Buderus 57 kw.
De Nefit moet je zien als een tussenfase, ketel 2e hands gekocht. De installateur adviseerde de REMEHA 40C ketel omdat we beneden een bad hebben, dat we overigens erg weinig gebruiken, meer iets voor de kleinkinderen. Wij gebruiken altijd de separate douche.
Dagverbruik in deze lentedagen ca. 10 m3/dag.
Bij vorst gaat er 20 M3/dag door. Met de kerst en kinderen + fam. te logeren, gaat er min. 30 m3 door de meter, kan oplopen richting 40 M3/dag
Het vrijstaande huis is redelijk geïsoleerd. Ik heb de laatste 3 jaar de isolatie sterk verbeterd, doch nog niet klaar. Het buitenspouwblad is voor 75% verwijderd, isolatie van 3 cm wol naar 15 cm gebracht, spouw van 7 cm naar 17 cm. Achterkamer en studeerkamer moeten nog worden gedaan. Alle ruiten zijn vernieuwd in HR++. Ik moet nog 17 cm isolatie tussen de gordingen aanbrengen, op de grote verloop reeds gedaan.
Het verbruik over de afgelopen jaren is sterk beinvloed door het stoken van hout in een FinOven Deze gemetselde kachel (2,5 ton steen) draagt naar schatting constant 1,5 tot 2 Kw bij aan de verwarming. Dit jaar vrijwel geen hout gestookt.
Verbruik over de laatste 10 jaar:
2014-15 1356 M3, Nefit HR40, houtstookt nov. - mrt
2013-14 1722 M3, Nefit HR40, houtstookt dec. - mrt
2012-13 1982 M3, Nefit HR40, Houtstook nov. - mrt.
2011-12 2430 M3, Nefit HR40, Houtstook dec - mrt.
2010-11 2906 M3, Nefit HR40, Houtstook weinig.
2009-10 2980 M3, Nefit HR40, Houtstook weinig
2008-09 2475 M3, Nefit HR40, Houtstook weinig
2007-08 2678 M3, Nefit HR40, Geen houtstook
2006-07 2729 M3, Nefit HR40, Geen houtstook
2005-06 3962 M3, Buderus 57 Kw. Geen houtstook
2004-05 3507 M3, Buderus 57 Kw, geen houtstook
2003-04 4494 M3, Buderus 57 Kw, geen houtstook
2002-03 5188 M3, Buderus 57 KW, geen houtstook, 1 kind deels thuis.

Door het stoken van hout is er weinig peil op het verbruik te trekken. Het leverde op jaarbasis een geschatte besparing van ca. 1000 M3 gas.

Kom ik terug op de eigenlijke vraag: Hoeveel M3 gaan er extra door de REMEHA door de comfortstand voor sanitair water??
Met vr. dank,
Pigion

En natuurlijk ga ik door met isoleren van de buitenschaal. Moeilijk wordt nog de entree. We hebben daar een kolossale koudebrug door een doorlopende betonvloer van de stoep buiten naar de hal. Ook de betonnen verdiepingsvloer loopt door naar buiten en niet geïsoleerd. Het doel is om een warmtepomp te installeren. Dat zie ik met deze verbruikscijfers nog niet zitten en zal de REMEHA nog veel moeten bijspringen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat ik je kan meegeven. Mijn ketel staat op comfortstand. In de zomer wordt voor het warme water op de kranen de ketel gebruikt. Overige doen wij op stroom. Wij zijn met twee. Zodra de CV niet meer aangaat gebruiken wij 3 M3 per week. Als de CV de woning moet verwarmen zal je dat in je gebruik niet terug zien.
 

Kacheltje

  • #10
Ook een nieuwe thermostaat?
Tussen de diverse thermostaten kan een graadje verschil zitten. ook de plaats waar de thermostaat hangt.
Een graad verschil kan zo`n 7 a 10 % verbruik schelen.

Verder is het zuiniger omgaan van ketels onderhand wel op zijn einde. de ketels waren kwa rendement zo`n 15 jaar geleden wel uitontwikkeld, afhankelijk van het merk.

Ook wel veel gehoord de nieuwe ketel geeft een lekkere straal warm water vergeleken met de oude. Zo`n "lekkere" straal warm water verbruikt wel meer gas.
 

Pigion

  • #11
@Wgb
Bij ons een soortgelijke situatie. Wij koken op electra/inductie. Sanitair warm water via de ketel. Tot vorig jaar warm water via een gasboiler. Verbruik van gas in de zomermaanden sterk afhankelijk van extra bewoners, kon oplopen tot 1 M3 dag. Bij de nieuwe ketel heb ik uiteraard nog geen verbruikscijfers van zomermaanden.
Misschien valt het extra verbruik van de comfort stand wel mee. Ik zou het in de zomer kunnen meten tijdens b.v. 2 weken vacantie. Er is dan immers geen ander verbruik. Dan moet de thermostaat uiteraard niet op "vacantie-stand". Ik verwacht echter dat de fabrikanten wel een objectief verbruikscijfer kunnen geven omtrend de comfort stand.

@kacheltje,
Ik zie ook geen grote verbeteringen meer van het rendement in de naaste toekomst of je moet naar een ander concept gaan.
- warm water met warmtepomp uit ventilatie lucht, na-verwarmd met gasketel of doorstroom-verwarmer.
- Het Duitse model, kleine ketel, warm water via een grote indirect gestookte boiler soms nog gecombineerd met een zonne-boiler of hout-stook/pellets.

Dat zijn allemaal zeer interessante concepten, doch vereisen een grote stookruimte en voldoende hoogte voor een hoog voorraad toestel. Dat hebben de meeste Nederlandse huizen niet, zijn vaak ook onvoldoende geïsoleerd. De stookruimte in ons huis (semi-bungalow) is maar 1,8 M hoog onder het schuine dak. Ik zou de gehele verwarmingsinstallatie in de garage kunnen zetten, doch moet dan de fietsen buiten zetten, net als de auto :shock:
Dan praten we nog niet over het kostenplaatje. Met € 10.000 ben je er nog niet. Voor de installateurs zijn dit soort installatie om van te smullen, als ze er tenminste voldoende kennis van hebben. Of gaan we naar onafhankelijke adviseurs en is de installateur alleen maar uitvoerder van het uitgewerkte plan?
Interessante tijden komen eraan. In certificatie zoals nu met de warmtepompen zie ik op dit moment alleen maar extra kosten op de rekening. Als ik naar een warmtepomp ga, zal ik zelf de collector in de tuin realiseren voor 1/3 van de prijs van 2 of 3 boringen en met bewezen betere resultaten. Dan moet je natuurlijk wel zelf de handen uit de mouwen steken :D . en enige kennis van zaken hebben.
Vrolijk Pasen.
Pigion
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kacheltje schreef:
Ook een nieuwe thermostaat?
Tussen de diverse thermostaten kan een graadje verschil zitten. ook de plaats waar de thermostaat hangt.
Een graad verschil kan zo`n 7 a 10 % verbruik schelen.
Ook wel veel gehoord de nieuwe ketel geeft een lekkere straal warm water vergeleken met de oude. Zo`n "lekkere" straal warm water verbruikt wel meer gas.
Inderdaad heel veel mensen kijken naar wat de thermostaat aanwijst. Dan moet het goed zijn.
Of is het de truuk van de leverancier we zorgen dat de thermostaat een graadje lager aanwijst is onze ketel zuiniger. :wink: Mag ik dat schrijven ja dat mag wel.

Ook die warme straal, met die mooie verhalen wordt je wijsgemaakt dat die straal het resultaat is van het verbeterde rendement.
Bah deze opmerkingen met Pasen, zo kan die wel weer.

Nog even oude spullen gekeken. Een boiler ik meen een type van 180 ltr heeft in de week 17/9 tot 24/9/2000 bij ons 4.1 m3 gas gebruikt. Is eigenlijk opmerkelijk weinig, we gebruiken nu 1m3 minder met super hightech zonder waakvlam.
 

Bernhard

  • #13
De ketel die het rendement van een CV-installatie bepaald moet nog worden uitgevonden. mvg bernhard
 

Exroosje

  • #14
Je ziet dus wel 800 kuub minder verbruik tov andere jaren.

Ik heb ergens gelezen dat een boiler je ca 1 kuub per dag kost voor het warmhouden alleen. Het daadwerkelijk leveren van warm water komt daar dus overheen en daar verandert een nieuwe ketel weinig ean. Een Calenta heeft ook niet het allerbeste warmwaterrendement omdat deze nog steeds met een warmtewisselaar werkt.

De rest is dan dus toch winst van de ketel en/of het zachte winterweer.

Je kunt met de iSense thermostaat overigens heel makkelijk de comfortstand warm water uitschakelen. En je hebt ook de mogelijkheid deze alleen op de nachtstand van de CV uit te schakelen, dan heb je 's nachts alles uit staan.
Dat zou nog wat moeten besparen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik heb gemeten, bij mij gebruikte de boiler 4.1 M3 gas per week, warmwater, waakvlam, warmhouden enz.. :wink:

Wat heeft een beter warmwaterrendement als een warmtewisselaar? Mijn vorige ketel, met warmtewisselaar, maakte met 3 m3 de hele week warm water.
 

Pigion

  • #16
@Exroosje
Je moet even goed lezen. Die 800 M3 minder was voor het jaar 2014 -2015. We hebben dat jaar veel hout gestookt en daardoor minder gas verbruikt. Dit stookseizoen zeer weinig hout gestookt.
Pigion
 

Pigion

  • #17
@Exrooseje
Je schrijft dat het gemakkelijk is de "comfortstand" uit te schakelen met de iSense, doch de handleiding geeft dat niet aan. Alleen dat in de nachtperiode de comfortstand is uitgeschakeld. Eerlijk gezegd munt deze handleiding uit in beknoptheid en daardoor tamelijk waardeloos voor het instellen van uitdagende schakelprogramma's. Ook de grote gebruikershandleiding van de REMEHA 40C ketel geeft daar geen informatie over en helemaal niet hoe het ingesteld moet worden. Kennelijk wordt door de REMHA fabriek niet verwacht dat de gemiddelde gebruiker zich daarmee bezig gaat houden.

Ik weet dat er ketels zijn met een beter taprendement, doch de installateur was niet zo gecharmeerd van dat merk, zitten misschien weer andere nadelen aan.
Pigion
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #18
Comfort stand uitschakelen is simpel, zowel de gebruiksaanwijzing van de ketel en de i sense geven u deze mogelijkheid.

Parameter P4 geeft u de mogelijkheid
Comfort
Eco stand
regelaar afhankelijk.

parameter P2 geeft u de mogelijkheid de temp ww aan te passen.

indien een i-sense is aangesloten kunt u dat op de i-sense aanpassen.

warm water op eco stand, en de optie volg klokprogramma zoregen er voor dat de cv ketel in de nacht zijn temperatuur van het tapwater niet warmt houd. Wanneer het klokprogramma actief is is de eco stand ook actief.

Maar let er wel op de wachttijd voor warm water word door deze optie wel vergroot.

John
 

Pigion

  • #19
@DeLoodgieter,
Ik heb kennelijk de gebruiksaanwijzing nog niet goed genoeg gelezen.
Werkelijk COMFORTABEL zou het zijn als ik de comfortstand simpel vanaf de iSense zou kunnen instellen op ieder moment dat ik dat wenselijk vind.
Met 4 schakelmomenten per dag, zou ik het volgende kunnen doen:
1. Opstaan, 07.00 - 09.00, T = 18 C. Comfortstand.
2. Dagrogramma, 09.00 - 18.00, T = 19 C, geen comfortstand, sporadisch warmwater.
3, Avondprogramma, 18.00 - 22.30, T = 20 C. Comfortstand.
4, Nachtprogramma, 22.30 - 07.00 T = 16 C. geen Comfort.

Niet ideaal, want tussen 19.00 en 22.00 wordt nauwelijks warmwater getapt. Werkelijk COMFORTABEL zou het zijn, als ik ieder moment dat ik dat wenselijk vind de comfortstand vanaf de iSense kan activeren of de-activeren met een simpel knopje. Misschien moeten de ontwerpers van de software bij REMEHA daar nog maar eens over nadenken.
Dat zoiets wel degelijk mogelijk is, wordt aangetoond en geleverd door een (Japanse) fabrikant van zeer compacte warmwatertoestellen. Daarbij krijg je ook nog warmwaterbereiding op HR niveau (condenserende rookgassen), een ieder moment in te stellen temperatuur van het tapwater en een watercirculatie stand. Alles vanaf een simpel paneeltje boven het aanrecht. Ja, die Japanners zijn best slim. Jammer dat de prijs van deze super-geyser een tikkeltje hoog is. Als het aardgas duur genoeg wordt, komt hij vanzelf aan de bak. Naam van de fabrikant ben ik vergeten, ik zag het eens op de VSK beurs.
Ik bedenk dat zoiets simpel te maken is door de temperatuur in de ketel van het warme water, te overbruggen/schakelen via een schakelaar. Even een paar draadjes naar beneden, schakelaar naast de isense en klaar is het. De werkelijke techneuten onder ons zien misschien ook nog kans de temperatuur van het water vanaf afstand in te stellen. Misschien bespaar je weinig gas, doch je vermindert wel het het aantal starts van de ketel en daardoor levensduur verlengend voor de electronica.
Pigion
 

Pigion

  • #20
Denk nu niet dat ik bovenstaande idee helemaal zelf heb bedacht. In 1987 was ik bij iemand op bezoek die de voorgestelde schakelaar boven het aanrecht had geplaatst bij een NEFIT HR 24 ketel. Deze ketel maakte redelijk veel lawaai en hij was daar helemaal zat van 6 x per uur de storm horen losbreken.
Deze persoon heeft mij ooit wel eens iets genoemd van gasbesparing, doch dat weet ik absoluut niet meer.
De bekende / onbekende factor is natuur de fabrieksgarantie. REMEHA zal niet blij zijn van deze modificatie/verbetering.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu