Gasverbruik gestegen

Tim Bb

  • #1
Hallo,

Wij wonen in een 2/1-kap woning uit 1978. Dubbele beglazing door het hele huis, dakisolatie. We hebben een HR Combi-ketel van Nefit, type 32HR (?) uit 1998. Er zit een onderhoudscontract op. Verder heb ik niet zoveel verstand van ketels of verwarmingsinstallaties... :roll:

Wij wonen hier nu een jaar met 2 personen, die overdag werken. Voor ons woonde hier een gezin met 4 personen die veel thuis waren. Het vorige gezin verstookte gemiddeld 2000 m³ per jaar. Wij hebben nu een afrekening gekregen van 3350 m³ per jaar!! :?

De verwarming staat 's ochtends een uurtje aan op 20/21 graden en 's avonds ongeveer 5 uur. Is dit een normaal verbruik voor ons? Dit lijkt me niet! Zou het ook aan de gasmeter kunnen liggen? Wij hebben verder niks veranderd aan de installatie of thermostaat oid. Tevens loopt de gasmeter niet door als er niks verbruikt wordt.

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

Mvg
Tim
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Dit blijft altijd een zeer moeilijk punt.
Mogelijk is er een klein gaslekje (bij ketel, gasfornuis, oude afgedopte gasleiding e.d.) die bij de meter niet of nauwelijks waarneembaar is.
Inregeling van de ketel kan op zijn plaats zijn, ketel kan te veel gas verbruiken.

Men denkt nog steeds te vaak dat je kan vergelijken met vorige bewoners/buren e.d. maar dit is een totale misvatting.

Hoe is uw stookgedrag, en hoe was dat van de vorige bewoner? Hoe vaak en hoe lang wordt de warmwaterkraan geopend, en hoe deed de vorige bewoner dat?

Heeft u een ligbad en gebruikt u die? Hoe lang douched u?

Buiten dit alles waren de vorige bewoners met zijn 4en, dit wil niet zeggen dat die mensen meer warmte gebruikten.De mens zelf geeft ook een hoop warmte af, in dit geval mist u dus de warmte van 2 personen.En mogelijk de nodige warmte van verlichting,tv's, computers, enz enz

Of uw gasverbruik reeel is kan ik niet zeggen, persoonlijk vindt ik hem wel wat hoog.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het kan aan uw stookgedrag liggen.
Zet u de cv helemaal uit of te laag, dat kan al een hoop schelen.

De vorige bewoners stookte misschien lager 19 of 20 graden?

Nooit meer dan 5 graden verlagen.
 

Tim Bb

  • #4
Klopt, dat is natuurlijk ook zo. Je kan het ook niet volledig vergelijken. En je zou me ook niet horen als het om een aantal m³ ging, of zelfs een paar honderd. Maar logischerwijs geredeneerd lijkt me dit gewoon onmogelijk.

De vorige bewoners waren overdag veelal thuis! En wij douchen gewoon 1x per dag, niet erg lang. Wij werken allebei ca. 40 uur per week. Grotendeels is er dus niemand thuis. En een verschil van 1 graden kan toch geen 1350 m3 verschil maken? Zeker niet omdat de verwarming praktisch niet aan staat.....

Vanmiddag komt er een monteur voor de ketel. Ben benieuwd of hij iets zal vinden... ketel geeft ook nog af en toe storingscodes aan, 2 en 3. Heb dit al 3x eerder aan een monteur doorgegeven maar deze zei dat alles goed functioneerde. Later zag ik echter nog steeds de storingscodes.

Enkele maanden geleden is er een nieuwe ventilator oid ingekomen voor het aanzuigen van lucht voor verbranding (?). Kan het zijn dat het hogere verbruik aan dat defect heeft gelegen?

Tja...je gaat alles bij langs natuurlijk waar het mogelijk aan kan liggen, maar ik kan nou niet echt iets aanwijzen! :?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het is, zoals uit bovenstaande antwoorden blijkt, ondoenlijk op afstand te bepalen wat de oorzaken van een hoger energieverbruik zijn (geweest). Daarvoor zijn er veel te veel factoren in het spel, en die zijn via een PC niet te bekijken.

Ook bij vorige vragen over energieverbruik kwam het uit op enkele algemene suggestie, maar nooit een concreet advies.

Daarbij komt, dat dit een klusforum is, voor oplossen van zelf te verrichten klussen.
Wanneer het probleem in handen wordt gelegd van een monteur, is die het aanspreekpunt, hij kan ter plekke meer beoordelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een installateur kan de gasleiding afpersen, dat zou ik in elk geval doen bij erg hoog gasverbruik.
U kunt de meter laten controleren door de gasleverancier, wanneer de meter goed is kost dat een paar euro, hoeveel kunt u opvragen bij de leverancier.

Het kan ook nog zijn dat er een foute berekening is gemaakt door de leverancier, dat is na te vragen.
U bent niet toevallig veranderd van leverancier?
 

Ketelman

  • #7
Het kan ook nog zijn dat er een foute berekening is gemaakt door de leverancier, dat is na te vragen.
Ze wonen er 1 jaar dus dan moet je kunnen nagaan wat de begin stand was van de meter toen je erin trok.
Wat ook nog een mogelijkheid is is dat er meer dan 1 jaar is berekend, gerekend vanaf de datum dat je erin bent getrokken.

Ik heb dit zelf aan den lijve mogen ondervinden, er werden voor het gemak 15 maanden op mijn eerste faktuur gezet toen we een ander huis kochten.
Maar (laten) controleren van de gasleiding is in dit geval ook een goed advies.
 

Tim Bb

  • #8
Heb vandaag een monteur van de energieleverancier over de vloer gehad, die de ketel heeft nagekeken, en ook de druk etc heeft gecontroleerd. Ook heeft hij gemeten of er ergens gas weg lekt. Dit was niet het geval, en de ketel functioneert prima volgens hem.

We houden nu per dag de meterstand bij, in een tijdsbestek van 24 uur hebben we nu 10 m³ gas verstookt. Is dit veel? 2 x douche gebruikt en verwarming overdag niet aan, enkel s'ochtends en s'avonds.

De nota betreft een periode van 1 jaar, de leverancier doet nogal spastisch over het laten ijken/vervangen van de meter... :?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
In de regel mag u er vanuit gaan dat een installatie voor warmwater en verwarming gemiddeld een 2000 tot 2500 branduren per jaar heeft.

Dit zal u moeten meten en berekenen via het verbruik bij de gasmeter.

Noteer de gasmeter stand, en laat de ketel op Hooglast draaien via de programmatoets aan de voorzijde van de ketel (staat in de beschrijving hoe dit te doen), Noteer na een minuut of 5 weer de gasmeterstand.

Doe dit verhaal nog eens, maar dan met de ketel op laaglast.

Doe de uitkomsten keer 12 (is een uur) en dit weer keer 2500
Deel de uitkomsten op elkaar en u heeft een gemiddeld verbruik.
 

TSPaul

  • #10
Voor de woning stellen we 2400 m³ gas per jaar delen door 365 dagen = 6,5 m³ per dag.
Maar in de zomer gebruik je minder gas als in de winter dus ca 10 m³ op dit moment is niet te veel.

Is er soms iets waar de warmte weg kan, mechanische ventilatie, afzuig kap die aan blijft staan, tocht langs kozijnen enz.

Lekkage warm water, controleer of er geen warm water wegloopt, dan blijft de ketel regelmatig aanspringen om dit weer op te warmen.
Controle voel aan de warmwater leiding of die warm is als je nog geen water hebt gebruikt.
 

Proost

  • #11
Vroeger was isoleren de trend. Alles potdicht.

Tegenwoordig wordt er in spotjes opgeroepen om zo veel mogelijk te ventileren, alle ramen tegen elkaar open een uur per dag, en meer van die onzin. Dit is sterk overdreven.

Tevens zou u de kachel op 19 of 20 gr kunnen zetten ipv 21, dit scheelt ook een hoop.
 

EdP

  • #12
Hoe koud wordt de woning tijdens de "daluren"? Als de temperatuur teveel zakt moet de ketel extra hard werken. Probeer de aan-temperatuur inderdaad iets lager, je went er best snel aan en laat de uit-temperatuur niet te laag komen.

Ik sta zelf ook nog altijd in dubio; kennissen hebben de temperatuur dag en nacht op 23 graden staan (pfff) en hebben geen klachten over hoge gasnota's. Hun ketel hoeft dus alleen maar af en toe aan te slaan om de temperatuur op peil te houden.

Verder de eerder gemaakte observatie dat je gasverbruik moeilijk kunt vergelijken tussen bewoners; misschien aten zij elke dag afhaalpizza en werd er nooit gekookt. Misschien gingen ze ook maar een keer per week onder de douche, verzin maar iets geks.

Tot slot: inderdaad, overmatig ventileren is heerlijke nonsens, maar juist voldoende ventileren kan het verbruik wel positief beïnvloeden; vochtige ruimten kosten meer energie om te verwarmen dan droge heb ik me laten wijsmaken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Tim Bp schreef:
De nota betreft een periode van 1 jaar, de leverancier doet nogal spastisch over het laten ijken/vervangen van de meter...
Dan zou ik de leverancier een aangetekend schrijven sturen dat hij een oorzaak moet geven voor het extreem hoge verbruik.

Mijn dochter kreeg ook een extreem hoge rekening, ze had een maand of negen in de woning gewoond, een arbeiderswoning uit 1900, helemaal geïsoleerd en van dubbel glas voorzien.
Zelfs met dag en nacht douchen kon ze niet aan dat verbruik komen.

Na enig gedonder met de leverancier en dreigen met de klachtencommissie en consumentenbond was de leverancier bereid de rekening te controleren.
Wat bleek, de leverancier had de totalen van de drie woninkjes bij elkaar opgeteld.

Je moet zo ongeveer half Nederland mobiliseren wanneer je iets van een energieleverancier gedaan wilt hebben :x
 

Tim Bb

  • #14
Nou, ik krijg net de verbruiksgegevens van de vorige bewoner onder ogen:

2002/2003 / Gas 1962 M3

2003/2004 / Gas 1859 M3

2004/2005 / Gas 1848 M3

Dus wij stoken 1500m3 meer met minder personen die minder thuis zijn.

Tocht etc. kan het niet zijn, alles al gecontroleeerd. Tijdens de daluren is de thermostaat ingesteld op 15 graden. Toen ik de leverancier opbelde kreeg ik de opmerking: "Ja meneer, dan zal er toch echt wel iets zijn wat zoveel gas bij u thuis gebruikt hé....."....... :-|

Ook noteer ik nu dagelijks de meterstanden. Deze is 's ochtends hetzelfde als de avond ervoor. Dus de meter loopt niet door o.i.d.. Daarom heb ik zo'n sterk gevoel dat de meter niet goed is of te snel lijkt te lopen, hoewel ik me dat ook bijna niet voor kan stellen.

Toch nog maar eens van alles bij langslopen en nadenken, maar ik weet het gewoon niet meer!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik begrijp het probleem, maar via Klusidee kunnen we verder weinig voor je doen. Er zijn een aantal suggesties gegeven op technisch gebied en veel meer valt er op afstand niet van te zeggen.

Wat betreft de gasleverancier:

Klusidee is een klusforum, bedoeld om te helpen bij het verrichten van klussen, en geen consumentenforum om je bij te staan met geschillen met leveranciers. Daarvoor zul je eventueel bij een andere organisatie moeten aankloppen: trosradar, consumentenbond, ombudsman, rechtsbijstandsverzekering, om er maar een paar te noemen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Je zou ook eens kunnen bellen naar de leverancier.
En dan zeggen dat het je opgevallen is, dat de meter nog steeds op de zelfde stand staat als twee weken geleden.
En dit na twee weken stoken.

Moet je eens zien hoe snel ze worden, om de meter te vervangen. :shock:

Dan moet je er natuurlijk wel bij vertellen, dat hij een tijd ervoor als een razende rond draaide als alleen het gasfornuis aan stond.
En de meter daarom ook niet klopt vogens jou.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Nu komen we in het wazige gebied van "de boel bedonderen".

Dat is niet de bedoeling van ons forum en wordt het dus tijd voor een slotje op dit toch niet echt te beoordelen probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu