Gasverbruik erg hoog?

Ronaldstolk

  • #1
Hallo,

Wij wonen in een 'standaard' hoekwoning uit 1965. Keuken uitgebouwd op begane grondniveau. Alle spouwmuren nageïsoleerd, bg vloer ongeïsoleerd, overal dubbele beglazing. Schuine kap niet geïsoleerd (ga ik binnenkort wel doen).
We zijn een gezin met 4 personen, 2 volwassenen en 2 kleine kinderen 1 en 3 jaar). Zo ongeveer de hele dag zijn er minimaal 3 personen thuis, dus thermostaat eigenlijk constant overdag tot 22.30 savonds ongeveer op 20 graden ingesteld. 'snachts op 15 graden. De slaapkamers worden nooit verwarmd. Zolder wel (is werkruimte), alsook de badkamer. We hebben een Intergas HRE 36-30 ketel. Een zeer energiezuinige als het goed is... We koken ook op gas. Af en toe in bad, maar dat is verwaarloosbaar. Gemiddeld wordt er 15 minuten per dag gedouched.

Nu hebben wij een gasverbruik van circa 2800 m3 p.j.. Vanaf 1 september vorig jaar tot nu hebben we ook al weer 1740 m3 gebruik (in krap 7 maanden dus). Dus ik verwacht (ook al hebben we de koude dagen nu wel gehad) dat we weer rond de 2500 minimaal uitkomen.

Nu lees ik overal dat een hoekwoning een verbruik van circa 1700 m3 zou moeten hebben. Ik vraag me af: is ons verbruik echt zo abnormaal hoog, of is het te verklaren door onze situatie (vrijwel altijd iemand thuis).

Benieuwd naar jullie reactie!

Ronald
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Als ik het zo lees is het wel vrij normaal alles bij elkaar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Vind het ook niet schrikbarend hoog. Volgens mij is er maar een manier om er achter te komen deze site wekelijks bezoeken en idem wekelijks je gasmeter stand noteren. Zodoende krijg je een veel beter inzicht.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
...je geeft zelf het antwoord al:
"ik lees overal dat een hoekwoning circa 1700m3 zou moeten verbruiken"
Maar dat is dus puur theorie, al heb je 6 identieke hoekwoningen, dan zal
er altijd verschil in verbruik zitten.
Onthoud dat als je veel stookt, je ook veel verbruikt, en die theorie van
1700m3 is gebaseerd op een moderne, goed geïsoleerde woning met een
gemiddeld gezin van 3 1/2 persoon.
Ook geef je niet aan hoeveel m3 je woninginhoud is, of je op het zuiden enz
zit, veel onder de bomen, platte land met open weilanden enz....
dus veels te veel factoren waardoor je nooit echt de theorie kunt halen.
Dak isolatie helpt wel een hoop, en het zou mij dan ook niet verbazen als je
dan een lage 2000m3 kunt behalen
 

Kacheltje

  • #5
Ik schat in dat je wel wat lager uitkomt dan die 2500 m3. Het is vanaf januari genomen ruim 10% kouder in graaddagen dan vorig jaar.

Voor een nauwkeuriger beeld zal je de gegevens met de graaddagen moeten vergelijken wat de spouwmuurisolatie gebracht heeft.
Met de hele dag iemand huis zit je boven het gemiddelde, die 1700M3 gaat niet op.

Met een woning van 1965 zijn er over het algemeen nog genoeg maatregelen om je verbruik nog verder terug te brengen zonder comfortverlies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu