Gaskachel met 2 aansluitingen afvoerbuis?

Cervantes

  • #1
Hallo,

Ik heb net een 2dehands gaskacheltje met een thermische terugslagbeveiliging gekocht, maar ben niet helemaal zeker of ik de gasafvoerbuis juist aansluit. Er zijn twee gaten : 1 met een binnendiameter van 90 mm, 1 met een binnendiameter van 120 mm.

Ik heb het kacheltje al getest met het gat van 90 mm met een afvoerbuis gekoppelt met mijn schouw (het kacheltje blijft branden en mijn CO melder indiceert geen vervuiling) en zonder afvoerbuis (het kacheltje springt na een poosje af). De thermische terugslag doet het dus goed, en ook de afvoer werkt naar behoren.

Toch twijfel ik of het gat van 90mm het juiste gat om te gebruiken is, aangezien dit geen standaardmaat is. Ik vind voor die maat nergens een buis van rvs/inox, enkel aluminium.

Is het mogelijk op een veilige manier ook het gat van 120 mm te gebruiken? (zie foto aub).



Bedankt
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
De binnenste buis is rookgas afvoer
De buitenste buis is lucht toevoer
Het betreft hier een gesloten toestel


Misschien verstandig. Gezien de vraagstelling om iemand met verstand van zake in te schakelen en niet zelf te gaan knutselen

Hierdoor kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan
 

Cervantes

  • #3
Zeker, ik had al begrepen dat je erg moet opletten met gaskachels en de installatie ervan, vandaar dat ik hier eens kom informeren.

Ik neem aan dat het wel mogelijk is de afvoer zelf te installeren als ik hier goed geadviseerd wordt? Of komt er toch meer bij kijken en wordt het een te complexe zaak?

Er moet neem ik aan een concentrische afvoerbuis op? Kan die dan gewoon in de schoorsteen zoals een enkelwandige buis of...?

Ik heb hier nog 2 afbeeldingen bijgevoegd om te tonen hoe die achterkant juist ineen zit. Ik neem aan een vertrouwd gezicht voor de meesten van jullie.



 

Cervantes

  • #4
Zoals je ziet kan, als de schouw niet goed zuigt, de vuile lucht langs beneden weg... ik had begrepen dat daar de thermische terugslag als veiligheid dient, maar vind het toch maar een vreemd idee, krijg er m'n hoofd voorlopig maar moeilijk rond.
 

Cervantes

  • #5
Het idee was om de afvoerbuis gewoon horizontaal doorheen de muur in de stenen schouw te laten verdwijnen. De kachel zou iets van een 20 cm van de muur komen te staan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ben geen vakman op dit gebied, maar ik ben bang dat je erg gevaarlijk bezig bent. Het kacheltje is volgens mij bedoeld om aan een gevel te zetten (een 'gevelkacheltje'), niet aan een schouw.

Indien er geen aparte zuurstoftoevoer aangebracht wordt (op de juiste wijze dus) is de kans op onvolledige verbranding erg groot. Onvolledige verbranding = koolmonoxidegevaar.

Koolmonoxidemelder of niet: ik zou het risico niet willen nemen. Koolmonixide ruik je niet, hoor je niet en als je het voelt is het te laat. Als je dan een kachel onjuist aansluit en voor de veiligheid afhankelijk bent van een koolmonoxidemelder ben je m.i. verkeerd bezig.
 

Cervantes

  • #7
Ja, was met ondertussen wat aan het rondneuzen op het internet ook al tot het idee gekomen dat het ofwel doorheen de gevel moet met een speciaal buitenstuk, ofwel doorheen de schouw, maar dan met een inox afvoerbuis tot aan het dak en daar dan ook nog eens met een speciaal element afgewerkt om de toevoer en afvoer gescheiden te houden. Of als het misschien toch enkel met het middelste gat kan worden aangesloten?

De CO melder is voor noodgevallen. Het is natuurlijk absoluut de bedoeling de kachel juist aan te sluiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dit is een gewone gaskachel die voor de schouw gezet kan worden, heeft niets te maken met een gevelkachel.
Deze kachels zijn uit de tijd omdat ze lucht uit de ruimte halen waar ze in staan, niet de meest veilige manier maar er staan er nog duizenden van in ons land.
Als de beveiliging goed werkt en, zeer belangrijk, er een niet afsluitbare ventilatieopening naar de ruimte is waar de kachel staat mag hij nog gewoon gebruikt worden.
 

Cervantes

  • #9
Dus ik moet geen concentrische buis gebruiken?

Kan ik wel zonder problemen het buitenste gat gebruiken? Het binnenste heeft namelijk maar een diameter van 90 mm en daarvoor vind ik geen inox buis / blijkt geen standaard maat te zijn. In het buitenste gat past een buis van 120 mm hetgeen wel makkelijk te vinden is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De buis komt in het kleinste gat, dat moet aluminium zijn.
Met een verloop 90 x 110 kan hij op de nisbus aangesloten worden.
Het grootste gat zit in de mantel en dient verder nergens voor.
Voor een aansluiting die niet rechtstreeks naar de schouw loopt maar omhoog zijn speciale aansluit(T)stukken te koop, die moeten gebruikt worden.

Te zien aan uw vragen twijfel ik er aan of u voldoende kennis hebt over het aansluiten van een gaskachel, haal er een vakman bij die u kan adviseren over de aansluitingen, zowel gas als afvoer, en het resultaat kan controleren.
 

Cervantes

  • #11
OK, bedankt.
 

RonaldoR

  • #12
Beste Cervantes,

Ik zit met hetzelfde probleem.
Heeft u het kunnen oplossen en hoe precies, en werkt het juist op die manier?

Dank
 

Bernhard

  • #13
Op de foto is te zien dat de luchttoevoer uitkomt in de rookgasafvoer. Als er alles werkt vallen er geen dooien. Als het niet werkt wel. Een snufje koolmonoxide is binnen 2 sec dodelijk. Bij een hele grote verdunning met lucht kan nog gereanimeerd worden. mvg bernhard
 

RonaldoR

  • #14
Beste,

Hoe dient dit dan wel aangesloten te worden?
Eerder heeft Cervantes met hetzelfde probleem al diezelfde vraag gesteld, en heeft bijvoorbeeld door moderator Jan een duidelijk antwoord gekregen.Niet juist dan?
Er zal toch wel een veilige en juiste manier zijn om deze kachel aan te sluiten op een rookkanaal?of het nu wordt aangesloten door een ervaren vakman of een doe het zelf-er.

Dank
 

Cervantes

  • #15
Aansluiten op de buis van 90, zoals Jan zei ja. Het is echter belangrijk dat de thermische terugslagbeveiliging het goed doet... dat kan best toch een getest worden door iemand met kennis van zaken neem ik aan.
 

Bernhard

  • #16
Succes met de beveiliging. mvg bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu