Fornuis kopen: 1-fase en 3-fase beide mogelijk?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Hallo allen, bij het oriënteren op een nieuw fornuis heb ik een vraag over de elektrische aansluitingen. Ik zie vaak staan in handleidingen dat je op het typeplaatje op het apparaat moet kijken om te weten wat er mogelijk is (1, 2 of 3-faseaansluiting). In de handleiding vind ik echter vaak verschillende opties. Maar mag ik nu aannemen dat, bijvoorbeeld bij traditionele-en-eigentijdse-collecties/classic/classic-90-gas 7,2 kW fornuis zowel een eenfase- als een driefaseaansluiting mogelijk is? Of moet je dan bij aankoop specifiek vragen om het juiste type???

Zoals in 90-Classic-Toledo-RM-Gas-Elektro-NL-.pdf handleidingstaat:




En dan nog een andere... in elise-90-df-user-guide-dutch handleiding van elise-90-gas-elektro fornuis zie ik dat deze ook met 2 maal eenfase (kookgroep dus) aangesloten kan worden. Maar kan dat dus altijd als ik dit fornuis bestel?



Bedankt voor jullie uitleg!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Meestal is een fornuis wel op verschillende manieren aan te sluiten maar het is altijd goed om er naar te vragen want je zal er maar net 1 kopen die dat niet heeft.

Welke je nodig hebt hangt natuurlijk geheel af van de aansluiting die je hebt of kunt maken.
Heb je al geen 3 fasen aansluiting in huis dan blijft de een fase of 2 x 1 fase (kookgroep) over.
Zijn er maar 3 draden beschikbaar in het stopcontact bij het huidige fornuis dan zal ook de kookgroep afvallen of je moet extra draden kunnen trekken en je meterkast nog uit kunnen breiden.

Vandaar mijn advies, eerst kijken wat kan en dan daarbij een passend fornuis zoeken ipv. een fornuis kopen en dan kijken hoe je e.e.a aan kunt passen om deze ook te kunnen gebruiken.

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Let vooral op de aansluitwaarde. Dit staat op de typeplaat vermeldt en is soms lastig in de gebruiksaanwijzing te vinden. Veel toestellen tot 7200 Watt kunnen ook op een 2x230v kookgroep. Daarboven alleen op een 3 fase krachtgroep.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #4
Bedankt, ik zal sowieso even vragen wat de aansluiting is voordat ik tot aankoop overga.

Nu heb ik een 35A aansluiting (dus 35x230V = 8050W). Ik begrijp dat hier maximaal 25A groepen op mogen. Dat is dus 25x230V = 5750W maximaal.

Het eerste fornuis bovenaan heeft maar één 230V aansluiting. Zou ik dat hem dan kunnen aansluiten (volgens het bovenste plaatje)? Bijvoorbeeld met twee 25A groepen van 230V?

Het tweede toestel is ook 7,4kW. Begrijp ik het goed dat het daarbij sowieso wel kan? Want die heeft ondersteuning voor een kookgroep 2x230V...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Een 2e 3e, 4e toestel is geen probleem, alleen kun je die dus nooit gelijktijdig aanzetten omdat je dan over je maximale belasting van je hoofdzekering gaat.
dus je oven aan + de patat pan en ook de magnetron nog even gebruiken om de pindasaus op te warmen gaat dan niet.

Kijk je puur naar de stroomopname van dit 1e toestel dan zal die met een 1 fase maximaal 25 x 230V kunnen gebruiken en kun je geen 2e groep er bij gebruiken.
Die 2e groep gebruik je dus alleen bij de zgn, kookgroep.

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dat bovenste schema kun je vergeten, dat mag in NL niet toegepast worden. Eindgroepen bedragen hier max 16A en voor een kooktoestel heb je de keus tussen 2x16A kookgroep of 3x16A 230/400v krachtgroep.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #7
Ik las toevallig dat ongeveer 0,6 maal de hoofdzekering toegestaan is als eindgroep. Je kunt dan een automaat van 25A plaatsen bij een 35A hoofdzekering. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij een kookgroep niet mag (want met twee keer 25A zit je op 50A).

Hoe dan ook, dat is niet aan de orde hier, want met een kookgroep van twee maal 16A zit ik op 32A, dus afgerond een maximaal vermogen van 7,4kW, dus dan kan dat tweede fornuis precies.

Het eerste fornuis is nagenoeg hetzelfde als het tweede, dus misschien kun je daar ook wel een kookgroep op aansluiten. Dat zou ik moeten navragen. (Ik denk dat het sowieso wel zal werken, maar of het veilig is??)
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Off topic:
Zonder de fabrikantvoorschriften in twijfel te willen trekken: wat vinden mede-technici van schema 7.9? 'k vind het veel lef hebben om in een 2 x 230V de twee nuldraden bewust met een brug door te verbinden. Hoe de stroom door de nuldraden wordt verdeeld lijkt me onzeker.

On topic:
- Er moet normaal gesproken een kookgroep zijn / komen: twee zekeringen van 16A die tegelijk aan en uit schakelen. Dit mag bij wijze van uitzondering in één buis of kabel, en wordt doorgaans in de keuken met een perilex stopcontact afgemonteerd.
Het lijkt mij dat beide fornuizen op zo'n kookgroep kunnen worden aangesloten volgens schema 7.9. Zoals eerder aangegeven vind ik het niet verstandig de brug onder drie schroeven en twee draden te doen. Daarom zou ik zelf een brug onder twee schroeven en één draad doen, en de tweede nuldraad onder één schroef laten.
Hier een aangepaste versie van schema 7.9:


Maar nogmaals: ik ga hierbij in tegen de fabrieksvoorschriften.
 

Peter_H

  • #9
@ts: die faktor 0,6 (=1/1,6) heeft te maken met selectiviteit, d.w.z dat alleen de eerste zekering afslaat en niet een bovenliggende, bijv. de hoofdzekering. Bij een hoofdzekering van 35A is de eerstvolgende maximaal 35A/1,6 = 22A. Dat komt dus neer op een zekering van 20A en niet zoals je vermeld 25A.
Daarnaast geldt dat een eindgroep max. 16A mag bedragen, zoals Sxnder ook al aangeeft.
Komt dus neer op een kookgroep van 2x16A (zijn gewoon twee gekoppelde automaten van 16A per stuk).

@avdijk: die drievoudige brug bij de nul op schema 7.9 zorgt er toch voor dat de totale stroom netjes verdeeld wordt over de twee nuldraden richting groepenkast? Bij de aangepaste brug is nog maar de vraag hoe die verdeling is, die hangt af van de stroomverdeling in de kookplaat en is voor ons niet bekend.

@Sxnder: waarom mag het bovenste schema 7.14 niet worden gebruikt in NL? Ik neem aan dat je doelt op overbelasting van de nul als één nuldraad loslaat. Als een aardedraad loslaat in een centraaldoos heb je een zwevende aarde en dat merk je pas als je een schok krijgt. M.a.w. ik vind het wat vergezocht, maar ik ben benieuwd of hierover iets in de NEN staat.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Het schema op afb. 7.14 betreft volgens mij een enkelvoudige groep van 32A, dus 2 geleiders. Dat wordt in NL toch niet toegepast?
 

Peter_H

  • #11
Ja heb je gelijk in Sxnder, ik bedoelde eigenlijk dat je per klem twee draden aansluit, dus 2xL en 2xN, had ik er even bij moeten vermelden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Volgens mij is het meer zo dat het in de praktijk niet toegepast wordt, omdat het bijna niet mogelijk is ivm selectiviteit.

een kookgroep 2x16A of een krachtgroep is dan handiger.

Maar als je bijvoorbeeld een 40A aansluiting hebt, dan mag je volgens mij gewoon een 25A aansluiting maken. Wel moet je dan zorgen dat je bedrading etc. daar ook geschikt voor is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ingmar89 schreef:
Maar als je bijvoorbeeld een 40A aansluiting hebt, dan mag je volgens mij gewoon een 25A aansluiting maken.
Volgens mij heb ik dat vroeger ook geleerd maar is die 25A wel het maximum ivm. het feit dat aardlekschakelaars ook toegepast mogen worden tot maximaal 25A.

Maar ja, vroeger op school..........., dat is wel 30 jaar geleden dus in de tussentijd kan er veel verandert zijn.

suc6

Gerrit
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #14
Het blijft dus de vraag:

1) of dat fornuis van de bovenste (Afb 7.14) toch met een kookgroep aan te sluiten is.

2) of het aansluiten van het onderste fornuis op een kookgroep (Afb. 7.9) echt veilig is (met alle blauwe/neutrale draden met elkaar verbonden). Stel dat er iets losraakt...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu