Flexibele draad in vaste installatie

Fabian10

  • #1
Het is bekend dat in een vaste installatie alleen VD draad gebruikt mag worden met een massieve kern. In het verleden heb ik een aantal microdimmers (x10) achter stopcontacten geplaatst waarbij de draden tussen dimmer en stopcontact dus ook massief zijn. Ondanks dat de dozen voldoende diepte hebben is het nogal een klus met massief VD. Met veel vouwen en drukken lukt het om alles in een 50mm doos te krijgen.

Nu wil ik alles vervangen door Zwave microdimmers en zie bij een aantal voorbeeldfilmpjes dat er flexibel VD is gebruikt. Dit maakt de installatie wel veel makkelijker. De fabrikant van de dimmers is pools dus wellicht dat daar andere regels gelden. Daarom de vraag. Mag tussen de dimmer en een stopcontact binnen dezelfde inbouwdoos flexibele VD met adereindhulzen gebruikt worden ?


Een deel van de dimmers zal als dinrail uitvoering in een kast geplaatst worden waarbij alle inkomende schakeldraden op een klemmenstrook uitkomen. Ook hier zou flexibel VD wellicht makkelijker zijn, hoewel het met massief mooier is om bruggen te maken tussen de modules (binnen dezelfde groep). Wat zouden de experts hier doen ?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou soepel draad met adereindhulzen(waar nodig..) gebruiken.
 

Andre69

  • #3
In kasten mag soepel draad gebruikt worden, wordt bijna niet anders gedaan. Ook meterkasten allemaal soepel draad tegenwoordig.

Voor zover ik weet mag het in de vaste installatie niet opgenomen worden, behalve voor aansluiting van vaste verbruikers. (Wasmachine, verlichting enz.).

Vast iemand die dit laatste wel weet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu