Extra groepen in keuken?!

Nikssss

  • #1
Beste klusers,

Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht welke mei volgend jaar wordt opgeleverd.. Heb voor die woning ook een nieuwe keuken gekocht en moet 2 extra groepen laten plaatsen volgend de keukenboer.. Graag jullie advies of dit nodig is....
Qua apparatuur komt er het volgend is:
Combi magnetron 3400 W
Koelkast 85 W
Vaatwasser 1,93 KW (=hoeveel W??)
Afzuigkap 290 W

Zal natuurlijk ook nog wel een koffiezetapparaat en waterkoker gebruiken...

In de keuken zit 1 groep voor verlichting/stopcontacten.. Volgens de aannemer moeten er 2 groepen bij (die wil natuurlijk extra geld verdienen). Hij zegt 1 groep extra voor de combi en 1 voor de vaatwasser en koelkast...

Wat is jullie ervaring en advies in mijn situatie??

Rudy
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
3400 watt is bijna 16 amp (1 groep)

1,93kw=1930 watt + overige is ook 1 groep.

Dus uw aannemer heeft wel degelijk gelijk.
 

Nikssss

  • #3
Ja maar vaatwasser afzuigkap en die waterkoker kunnen toch ook wel op 1 groep?
 

Michiel_H

  • #4
Ja maar, ja maar, ja maar... Ik word altijd zo moe van die opmerkingen in de trant van "die aannemer zal wel extra geld willen verdienen".. Je krijgt een advies van iemand die voor zijn of haar vak met dit soort zaken bezig is. En wat doe jij? Je denkt gelijk dat iemand je voorliegt.. Waarom kies je er dan voor om je waarschijnlijk grootste uitgave ooit (je huis) te doen bij deze persoon? Heb dan toch eens vertrouwen in iemand.
Je zegt zelf dat je keukenboer het adviseert en daarbij ook nog eens de aannemer? Twee specialisten die hetzelfde zeggen. En ook nog eens twee specialisten die hier niks aan verdienen. Want een aannemer verdient aan dit soort meerwerkjes echt helemaal niets. Niets dus.

Mijn advies: Ja, 2 extra groepen.
Overigens 1,93 kW is 1930 W. Samen met een waterkoker gaat dat niet. Maar het mag wel....
 

Nikssss

  • #5
Pardon? Lazerstraal een eind heen! Ik bedank voor dit forum! ik vraag advies en niet om domme opmerkingen!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Die combimagnetron moet verplicht op een afzonderlijke eindgroep, voor de vaatwasser is een afzonderlijke groep aan te raden maar niet verplicht. Verder horen de stopcontacten voor algemeen gebruik, in de keuken verdeeld te zijn over minimaal twee eindgroepen. Dit laatste is standaard voorschrift en zou geen meerwerk mogen zijn. Koelkast, afzuigkap, waterkokers etc. kunnen dan met gemak op deze twee algemene groepen. Het advies van de keukenboer en aannemer klopt wel, alhoewel je volgens de minimale eisen ook met één extra groep af zou kunnen maar dan moet je weer rekening gaan houden met wat je wel en niet tegelijkertijd kan aanzetten. Maw dat beetje meerwerk leverd een hoop extra comfort op, dus gun die man ook beleg op zijn boterham.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik wil niet alle vakmannen over 1 kam scheren, maar op zich vind het een goede zaak als iemand kritische kanttekeningen heeft bij bepaalde besluiten van 'mensen die in het vak zitten'.

Maar al te vaak (ook op dit forum) wordt gezegd dat men het maar aan de vakman over moet laten, want men hoeft niet te twijfelen aan zijn deskundigheid of objectiviteit, of kwaliteit van zijn werk.

Dat zal ongetwijfeld bij goede en kundige vakmensen gebeuren, maar de vakmensen die ik persoonlijk heb gekend en hier over de vloer heb gehad, bleken op enkele uitzondering na allemaal vakonbekwame idioten te zijn. Inhoudelijk slecht op de hoogte, het moet allemaal zo snel en haastig mogelijk, kwaliteit is ondergeschikt (lees: opleveren van slordig werk) en later ook nog eens krankzinnig hoge rekeningen sturen.

Dus ik kan mij heel goed voorstellen dat je bij een dergelijk besluit bevestiging van meerdere kanten wil horen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Van een vakman mag men verwachten dat hij de regels en wetten kent en vakwerk aflevert, er zijn vaak zaken die op afstand niet beoordeeld kunnen worden, zeker in die gevallen is het beter dat door een vakman ter plaatste te laten doen.
Op het forum werken vaklui mee die hun collega's niet zullen afvallen maar zo nodig wel een correctie plaatsen, niets menselijks is ons vreemd, ook fouten niet.

Wanneer er door twee onafhankelijke vakmensen op het forum hetzelfde advies wordt gegeven wordt dit advies toch ook opgevolgd ?
Lijkt me vrij normaal.

Anderzijds had er iets meer nuance in beide antwoorden van de heren kunnen liggen.


Nu graag back to topic.
 

Michiel_H

  • #9
Nikssss schreef:
Pardon? Lazerstraal een eind heen! Ik bedank voor dit forum! ik vraag advies en niet om domme opmerkingen!
Daarom gaf ik je ook advies: 1) negeer niet de adviezen die je al hebt gekregen, 2) ik adviseer je persoonlijk om twee extra groepen te plaatsen, 3) ik vertel je wat 1,93 kW is en 4) zeg ik je dat dat niet tegelijk samen gaat met een waterkoker.

Zoals Jan zegt, het is menselijk om mensen uit je eigen branche bij te schieten, zeker als het weer eens gaat over een volledig verkeerd begrepen onderwerp: meerwerk. Maar daarvan zal de algemene mening wel nooit veranderen. Dat mijn reactie daardoor wat pittig was, ach ja, vervelend. Maar ik hoop dat je met het advies toch uit de voeten kunt. Succes.
 

Xr8

  • #10
Wcd's boven het werkblad/keuken behoren toch over 2 verschillende groepen verdeeld te zijn?

Zoja dan heb je voor algemeen gebruik zowieso al 2 verschillende groepen tot je beschikking.

Succes.
 

Michiel_H

  • #11
Het gaat om extra groepen er bij. Dus voor een extra vaatwasser en extra magnetron.
 

Appeltje

  • #12
Nikssss schreef:
Pardon? Lazerstraal een eind heen! Ik bedank voor dit forum! ik vraag advies en niet om domme opmerkingen!
Nou nou, heetgebakerd... ik heb geen domme opmerkingen gelezen, hooguit niet het antwoord waar je op hoopte.

Sterkte bij het volgende forum :).

Gr. richard.
 

Xr8

  • #13
Michel snap ik, echter in de vraag staat omschreven "In de keuken zit een groep voor verlichting/stopcontacten". Normaliter zouden dit er 2 moeten zijn volgens mij.

Vandaar.

Succes.
 

Michiel_H

  • #14
Inderdaad, maar een combi-magnetron en een vaatwasser moeten ieder op een aparte, unieke groep zitten. Waar verder dus niks bij zit..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik dacht dat een vaatwasser niet alleen op een aparte groep hoefde te zitten, de nieuwe NEN is toch niet ingegaan ?
 

Michiel_H

  • #16
Nee, klopt. Maar dit is wel altijd het advies. Ook van diegene die niks proberen te verkopen. Inderdaad niet verplicht, wel verstandig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Een vaatwasser <3000 va hoeft geen eigen groep maar....

Als de vaatwasser op een algemene groep gezet word zit de groep zo vol, het totaal opgetelde schijnbare vermogen mag maar 3600VA zijn.
Hetgeen dus betekend dat je die groep snel gaat overbelasten.

Mocht de vaatwasser een probleem hebben, wat niet ondenkbaar is het blijft een apparaat met water en stroom, dan valt alleen de vaatwasser uit en niet een groot gedeelte van de rest van de woning
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu