Extra groepen aanleggen via de kruipruimte

Ron Visser

  • #1
Hallo allemaal,

wij zijn momenteel aan het kijken voor een nieuwe keuken en loop qua elektra nog tegen een aantal dingen aan waar ikzelf niet helemaal zeker van ben.

Ik zou graag twee extra groepen aan willen leggen vanuit de meterkast via de kruipruimte en dan bij de keuken weer omhoog door de vloer.

Dit wil ik dan graag realiseren door een XMVK-kabel te trekken door een slagvaste buis en deze dan met zadels tegen de fundering aan te monteren.

Nu heb ik hierbij de volgende vragen:

Is een XMVK kabel voldoende voor hetgeen ik wil realiseren of moet is meer denken aan YMVK of zelfs XMVK of YMVK-as (een kruipruimte is immers altijd wel wat vochtig). Het gaat hierbij niet om een kookgroep, want dit blijven we gewoon doen op gas.

Wanneer ik de kabel door een slagvaste buis aanleg moet ik dan wel de gebruikelijke zadelafstand aanhouden, of zou het ook mogelijk zijn om de zadelafstand wat te verbreden. Ik boor namelijk liefst zo min mogelijk in de fundering en het gaat toch over een afstand van zo'n 7 à 8 meter.

Alvast bedankt en groetjes,

Ron visser
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Kabel mag los door de kruipruimte lopen.
Ik zou een ymvk kabel nemen.
 

Ron Visser

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Als dit ook gewoon mag dan ga ik dit maar gewoon toepassen, scheelt een hoop ondergronds getob.

Misschien dat ik dan nog wel een extra flex buis van 19 mm om de ymvk kabel heen trek als wat extra bescherming tegen eventueel ongedierte in de kruipruimte.

Groetjes ron
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Los mag, maar persoonlijk vind ik het niet handig.
Je zal zien dat altijd dat je in de kruipruimte moet zijn je die kabels weer tegenkomt dus vandaar dat er bij mij altijd een gladde buis omheen gaat (slagvast hoeft niet).
Met een paar extra stevige spijkerclips om de 50 cm vast zetten en je hebt mooi strak werk zonder dat je elke keer over de kabel hoeft et kruipen, deze binnen het bereik van knaagdieren liggen of in het water liggen.
Ik heb er tenminste altijd een hekel aan als ik in een kruipruimte moet waar kabels in het vochtige zand of zelfs in het water liggen.

suc6

Gerrit
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Als je in het gebied woont waar ik werkzaam ben dan laat je het wel om de kabels onder de vloer op te beugelen.
Denk dat er in 85% van de huizen ±10cm water onder de vloer staat.
Ben inmiddels heel handig geworden om kabels onder de vloer door te krijgen zonder in de kruipruimte te hoeven.

Btw kabels kunnen er gewoon tegen om in het water te liggen.
 

Ron Visser

  • #6
Ik ben normaal gesproken ook wel van een superstrakke afwerking, maar in dit geval zou ik de kabels zo weg kunnen leggen tegen de fundering van de buren dat niemand er ook maar enigszins last van heeft bij het werken of betreden van de kruipruimte.
Ook liggen er hier toch al kabels van de netbeheerder over de vloer (richting de buren) en een tyleen buis voor de buitenkraantjes (aangelegd door de vorig bewoner). Dus het is toch al veelal een gewurm onder de vloer.
Gelukkig heb ik geen last van een echt waternivo in de kruipruimte, uitgezonderd wat gecondenseerd vocht aan de waterleiding.

Nogmaals bedankt weer voor de reacties.

Groetjes Ron
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu