Enkele vragen omtrent 'zwevend' plafond t.b.v geluidreductie

RikV

  • #1
Beste klussers,

Ten eerste wil ik even zeggen hoe verschrikkelijk nuttig dit forum voor mij is geweest voor de klussen die ik tot op heden heb uitgevoerd. Na een lange tijd te hebben meegelezen ontkom ik er niet aan om zelf ook te registreren en direct met wat vragen binnen te vallen.

De situatie; In mijn huidige repetitieruimte zijn wij al lange tijd bezig met het geluidisoleren van de ruimte. Zo hebben we ondertussen raampanelen gemaakt en een dubbele deur met ontkoppelde wand om de buurt zo min mogelijk tot last te zijn.

Tot op heden is dit aardig gelukt en we merken dat het dak nu het grootste lek is. We zijn nu op het punt aangekomen om het plafond te behandelen. Het is een ruimte van 5 bij 8 meter die ietwat schuin afloopt(van de lange zijde +/- 20 graden). Er zit op dit moment geen echt plafond in en van binnen is de balkenconstructie zichtbaar waar PUR dakplaten op liggen.

Na lang te hebben gezocht naar een systeem hiervoor zijn wij uitgekomen op een zwevend, ontkoppeld metal stud plafond (C60/27). Toch zit ik nog met enkele vragen waar ik op het net niet direct antwoord op kan vinden.

Om volledig te ontkoppelen zal ik gebruik willen maken van geluiddempende nonius hangers. Maar hoe zit het dan met de muur? Het liefst zal ik de constructie volledig laten hangen aan de balkenconstructie en helemaal niet aan de muur bevestigen maar de kieren hiervan dicht maken met acryl-kit. Toch lees ik overal constructies met U27 wandprofielen die direct contact maken met de constructie.

Tevens vroeg ik mij af of ik gebruik moet maken van een dubbel raster. De balken zitten 1 meter van elkaar af. En volgens mij dienen de profielen niet verder dan 60cm van elkaar af te liggen om de gipsplaten op te bevestigen.

Ik hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is. :roll:

Groet,
Rik
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Montage
Als eerste bevestigt u de U 27 profielen aan de wand. Voor extra geluidsisolatie worden U-profielen gebruikt die voorzien zijn van foamband.

Vervolgens worden de C60/27 profielen als hoofdregelwerk op het U27 profiel geplaatst. De C60/27 profielen hebben een onderlinge afstand van ca.1250 mm.
Het hoofdregelwerk wordt verspringend om de ca. 850 mm met hulpstukken aan de bovenliggende constructie bevestigd.
Onder het hoofdregelwerk worden haaks, met een onderlinge afstand van maximaal 500mm h.o.h., de volgende C 60/27 profielen aangebracht.
Deze plaatdragende C60/27 profielen worden in het U27 profiel geschoven.

De C60/27 profielen kunnen eenvoudig verlengd worden met behulp van een verbindingsstuk. De verbindingsstukken moeten altijd verspringend gemonteerd worden.
Waar de C60/27 profielen elkaar kruisen wordt één kruisverbinder of twee ankerhoeken geplaatst. De platen worden haaks op de plaatdragende C60/27 profielen geplaatst.

De afwerking van de gipsplaten gebeurt volgens de voorschriften van de betreffende plaatfabrikant.
 

RikV

  • #3
Walker, Bedankt voor de reactie. Maar als ik het goed begrijp is het op die manier niet volledig zwevend zoals mij is geadviseerd. Het regelwerk maakt dan alsnog contact met de U27 profielen die met spijkerpluggen in de muur zitten en dus contact geluid doorgeven.

Zal het mogelijk zijn om rondom, zo dicht mogelijk bij de muur een(extra) C60/27 profiel te plaatsen zodat het daar ook hangend is i.p.v. dragend?

Helaas kan ik nergens iets vinden over het draag vermogen van die nonius hangers.
 

Bernhard

  • #4
Voor een juiste oplossing moet bekend zijn hoe veel geluid, in Db, in de ruimte wordt geproduceerd. Om "overspraak" te dempen moet materiaal worden aangebracht met een hoge massa.
Met een berekening van de hoeveelheid te reduceren Dbs kan de dikte en de materiaalsoort worden bepaald. mvgr bernhard
 

RikV

  • #5
Het gaat om een repetitieruimte waar de drums het probleem is op dit moment. Het drumstel produceert ongeveer 100 Db(A). Naar mijn weten is het vrij gebruikelijk om 2x 12.5 mm gipsplaat te gebruiken om geluid te reduceren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu