Elektra schema kookplaat

Gsm

  • #1
Wie kan mij helpen aan de aansluitgegevens op het kroonsteentje wat in de kookplaat zit ?
Het probleem is namelijk dat een kennis van mij het kroonsteentje uit deze kookplaat heeft gehaald zonder de draden te noteren en nu moet die weer aangesloten worden.
Ik heb het al aardig gesorteerd maar voor een juiste aansluiting doe ik toch een beroep op uw vakkundigheid.
Productnummer : 941 689 275
Serienummer : 4281738
De kookplaat is 5,8KW
Volgens het plaatje aan de onderkant is het mogelijk om het alsvolgt aan te sluiten :
L1 + N
L1 + L2 + N
L1 + L2 + L3 + N
2 x 1 N

Maar het gaat mij om de inwendige aansluiting van de draden op het inwendige kroonsteentje dus niet de aansluiting vanaf het kroonsteentje naar het perilex stopkontakt

Graag zie ik uw reactie met schema of omschrijving.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Er komen waarschijnlijk 6 draden uit de plaat, teweten: 3x fase, 2x nul en aarde, maar wellicht kan TS hier wat meer info/fotootje over geven? Elke draad (met adereindhuls) zal gewoon aan één aansluiting van een kroonsteen komen.
Laat tevens even weten hoe het aangesloten dient te worden 2x 230V of 3 fase. Dit is wel van belang omdat bij 3 fase de nullen samengevoegd kunnen worden doormiddel van een bruggetje, terwijl bij 2x230v moet worden uitgezocht welke nul bij welke fase hoort.
 

Gsm

  • #3
Hier enkele foto´s wat hopelijk verduidelijkt werkt.
Het zijn in totaal dus 8 draden waarvan ik er 2 niet kan herleiden.
Er zat een kroonsteen in voor 5 draden, op de 2e foto zie je 6 aansluitingen zitten maar er moet er nog 1 worden weggehaald, als het goed is.
Het gaat mij om de 2 draden die nog niet aangesloten zitten op het kroonsteentje.
Nogmaals het gaat mij om de aansluiting aan apparaat zijde dus niet de kant van het snoer naar het stopcontact, maar dat zal nu met de foto´s wel duidelijk zijn.


 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als het op een 2x230v kookgroep moet worden aangesloten moeten er 2 nullen apart worden aangesloten, wellicht 2x blauw en 2x grijs? (6 aansluitingen totaal dus). Daarom is het van belang dat u dit toch vermeldt. Verder kan ik de kleuren niet met zekerheid thuis brengen, misschien iemand anders? Wat is het merk van de plaat? Misschien dat meer fotoos van de rest van de aansluitingen meer duidelijkheid geven.
 

Gsm

  • #5
Hallo

In mijn ogen heeft het aantal fases geen invloed op de aansluiting onder het kroonsteentje. Ik begrijp wel wat u bedoeld maar als ik het schema bekijkt dan zie ik dat ik achter het kroonsteentje kan bepalen hoe de aansluiting gaat worden, met of zonder doorverbindingstrippen en dus op 1 of 2 of 3 x 220
Een 3 fase aansluiting is niet mogelijk volgens mij omdat er altijd een N op aangesloten moet zitten.
De N is de aansluiting naast de aarde en dat is een gekoppelde draad.
Die zou ik dan moeten afknippen om er 2 x een N van te maken.
Maar zo heeft het niet gezeten..
Het is een ATAG plaat met de volgende gegevans op het plaatje :
Type : 007.0
Productnummer : 941 689 275
Serienummer : 4281738

Hier nog wat foto´s :



 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
U heeft waarschijnlijk gelijk, dat het volgens het schema zo niet heeft gezeten en dat is ook het vreemde, omdat de plaat hierdoor ongeschikt zou zijn om op een 2x230v kookgroep aan te sluiten. Dus 2x dezelfde fase. Als u dus 2x nul onder een klem schroeft en één draad maakt slecht contact krijgt de andere draad max 32A te verduren en kunt u brand krijgen. Als de 2 nullen onder twee klemmen zitten valt in dat geval de helft van de platen uit en is er verder niets aan de hand. Deze plaat kan zo dus alleen op een 3 fase installatie worden aangesloten. Dus 2 of 3 verschillende fases en één gemeenschappelijke nul.
Verder lijkt de kleuren van de fase idd wit, rood en bruin . Blauw is 2xnul. Als u de grijze draden goed volgt, zou het dan zo kunnen zijn dat deze op de metalen chassis van de elementen zit? Dit zou dan aarde kunnen zijn samen met de aarddraad van de rest vd metalen delen?
 

Gsm

  • #7
Als eerste even een foutje herstellen, het is geen atag maar een ETNA

De grijze draden lopen vanaf "het kroonsteentje" naar de schakelaars.
Zie de foto met de 4 schakelaars.
Aan de bovenkant van de schakelaars, daar komen de grijze draden op.
Aan de onderkant van de schakelaars zitten de fase draden, aan de rechterkant zitten de voedingsdraden van de kookplaten en aan de linkerkant zitten de draden die naar de verklikkerlampjes gaan.
De eerste grijze gaat naar de 1e schakelaar en wordt vandaar door gelust naar de 2e schakelaar.
Schakelaar 1 heeft F1 - Schakelaar 2 heeft F2
De 2e grijze draad gaat naar de 3e schakelaar en wordt vandaar doorgelust naar de 4e schakelaar.
Schakelaar 3 en 4 hebben beiden F3
Als ik een schakelaar opendraait dan meet ik een vebinding tussen de fase en de grijze draad.
M.a.w. zodra ik schakelaar 3 of 4 open draait dan komt er spanning op de 2e grijze draad te staan maar stel ik draai de 1 schakelaar open dan komt er spanning te staan op de 1e grijze draad en als ik dan schakelaar 2 opendraait dan liggen F1 en F2 aan elkaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Ik bedoelde met blauw de twee niet aangesloten draden op de foto en met grijs de twee draden op de kroonsteen tussen aarde en wit...
Wat jij dus nu omschrijft als grijs zijn gewoon de twee nullen die mi ieder afzonderlijk onder een klem moeten (hier hoeft dus niets voor losgeknipt worden). Bij een 2x230v kookgroep (dezelfde fase) ieder op een aparte nul, en in een 3 fase aansluiten met een bruggetje verbonden op één nul.
 

Gsm

  • #9
Even back to basic voor wat betreft de kleuren.
Stel de grijze draden zitten gekoppeld in het kroonsteentje tussen de aarde en de witte fase. Deze zitten aangesloten op de nul van het net.
Nu de andere 2 draden die nog niet aangesloten zitten, die stellen we op blauw. Deze draden zouden dus de 2 nullen zijn die apart in het kroonsteentje moeten zitten maar dat kan niet !
In de orginele situatie zat er een 5 delig kroonsteentje in en als de 2 nullen apart aangesloten zouden moeten worden dan heb ik een 7 delig kroonsteentje nodig.
Buiten dat kunnen die 2 geen nullen zijn want als ik de schakelaar open doet dan komt er spanning op de "blauwe" draad te staan die dan aan een nul zit.
 

Gsm

  • #10
Niemand die nog iets kan aandragen hoe en wat ?
Helaas kan ETNA het ook niet.

Jammer maar bedankt
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu