Drukverlies CV en tegengestelde adviezen

Bas05

  • #1
Ik moet sinds eergisteren mijn ketel steeds bijvullen. Hij gaat van 2 bar naar 0 bar in enkele uren. Servicemonteur gebeld, contract heb ik daar lopen. De monteur komt en maakt de ketel (Avanta CW4) niet open, zo snel kan maar één ding zijn: lekkage. Hij gaat en ik moet het lek gaan zoeken.
Ik bel met Remeha en leg uit dat ik had gelezen dat bij extreem snel waterverlies het ook de warmtewisselaar kan zijn. Ik had een bakje gezet onder de condensafvoer en na minder dan 1 uur 1 liter water erin. De monteur komt weer en is geirriteerd als hij het bakje ziet. Hij geeft aan dat dit condens is, dat kan wel 2 liter per uur zijn en belt de baas voor niets te zijn gekomen. Ik dring er op aan in ieder geval even de deksel te verwijderen en de cv te bekijken, dat doet hij dan toch op mijn verzoek. Hij gaat weg, ik breng de druk na 1,5 bar en verlies 1 liter water in 30 minuten via de condensafvoer. De monteur gaat en wijst mij erop dat alle werkzaamheden op eigen kosten zijn, valt niet onder het contract.

Ik bel Remeha en de technische dienst geeft aan dat het bij zoveel water verlies via de condensafvoer de warmtewisselaar is. Maar de installateur moet dat vaststellen, niet zij. Hij is 7 jaar oud en dus nog garantie erop. installateur gebeld. Advies is om hem een nacht koud te laten staan, stroom eraf en op 2,5 bar. Dit gedaan en geen waterverlies gehad. Remeha nogmaals gebeld ( vertrouw de monteur niet meer, hij is chagrijnig en weigert te ketel zelf te openen). Remeha geeft aan dat bij geen waterverlies na koudestand, terwijl hij een liter verliest al werkende, dit juist wijst op probleem met het warmtewisselaar. installateur weer gebeld , zij zeggen precies andersom... ik snap het niet meer. Ik heb het gefilmd, het water stroomt uit de condensafvoer ( straal)

Voor ik mijn parket in het hele huis eruit sloop, wil ik eerst zeker zijn dat de oorzaak niet de cv is. Cv is 20 jaar terug helemaal opnieuw aangelegd in het huis door de Baderie. Badkamer is vernieuwd incl. leidingen in 2011, alles door erkende installatiebedrijven. Klein stuk loopt buiten na de berging, maar is ingepakt in isolatie, plastic en beton er omheen, daar een lekkage zou toch vreemd zijn?
Ik ben buiten al begonnen met alle tegels te verwijderen en de boel open te breken, een lek kunnen zie niet opsporen met apparaten , zo geeft de installateur aan. Zelf met een vochtmeter door het huis gegaan, en niet gevonden ( naast geen zichtbare sporen in het parket.)
Graag advies wat ik nog kan doen.
- second opinion?
- Gewoon hele huis open breken?
- Ik blijf het vreemd vinden dat een liter condens per half uur normaal is, maar ben een leek...

- Expansievat is niet kapot ( monteur tikte er met zijn vingers op. Klinkt hol.
- Overschotkraan is wel wat nat, maar emmer eronder en na een uur maar 5cl water.
- Ketel Remeha 2008 productiedatum en geinstalleerd door Ouwens.
- Nooit problemen gehad en jaarlijks onderhoud.
- In koude stand daalt de druk van 2,5 bar naar 1,2 bar en stagneert dan. Er komt dan geen water in de emmer bij de condensafvoer.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Tijd voor een andere installateur dus.
Tikken tegen expansievat is voor sukkels!!!!
De enige juiste methode is drukloos maken van de installatie en voordruk meten, kan met een bandenspanningsmeter.
Overstort die lekt, vervangen want deze blijven lekken, de oorzaak is meestal een defect expansievat.
Los deze zaken eerst maar op, waarschijnlijk hoef je hier dan verder geen advies meer te vragen.
Ook de automatische ontluchter links voor in de ketel en de ontluchter op de pomp zijn ook bekende onderdelen die drukverlies geven.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
En even een simpele test. Als de ketel op zolder hangt.

Vul de installatie niet meer bij. Wacht totdat de waterdruk "echt" langere tijd op 0 staat.
Pak je ontluchtingssleuteltje, en ga de radiatoren af. Beginnend op zolder. Heb je hier lucht, kan het in je ketel zitten, of lager. Daarna op de tussen verdieping. Heb je hier lucht? Dan zit de lekkage op de tussenverdieping of lager. Dan op de beneden verdieping etc. Zo kan je vrij simpel de ketel aanwijzen als boosdoener of uitsluiten als boosdoener.

Bovenstaande werkt het beste als de druk iig 1-2 dagen op 0 staat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Expansievat en overstort vervangen en je probleem is opgelost.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Als je gaat vullen loopt de drukmeter dan langzaam geleidelijk omhoog, of snel?
Ik gok ook echt op je expansievat. En de monteur die bij je is geweest, moeten ze voordragen voor het gouden luchtkraan sleuteltje. Als hij met tikken de conditie van een expansie vat kan controleren.
Groeten b
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
En na 2 bezoeken een defect expansievat nog niet kunnen constateren, daar moet je serieus je best voor doen.

Zijn baas zal blij met hem zijn :-(
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Advies is om hem een nacht koud te laten staan, stroom eraf en op 2,5 bar. Dit gedaan en geen waterverlies gehad
Conclusie: geen lekkage
In koude stand daalt de druk van 2,5 bar naar 1,2 bar en stagneert dan
Conclusie: als er geen lekkage is dan moet hetexpansievat defect zijn(krimp van het water wordt niet opgevangen).
 

Bas05

  • #8
Bedankt allen voor de snelle reactie, erg fijn. Ik zit ziek thuis en zat echt in zak en as. Ik heb via klachtenkompas ook een melding gedaan ( had al telefonisch mijn beklag rechtstreeks gedaan) en zal even afwachten of installateur hier iets er mee doet. Alle adviezen zijn eenduidig, eerst meten is weten en expansievat en overstortkraan zijn verdacht. De monteur heeft de koffer niet open gehad en mijn ketel ook niet. Ik woon gelijkvloers, dus kan niet op verschillende etages meten. Hoewel de tegels al zijn opengebroken, wacht ik nu verder om de betonnen bescherming open te breken die buiten rondom mijn leidingen zijn gelegd.

Overigens was hun conclusie: koude ketel lekt geen water, dan is het niet de warmtewisselaar, iets anders in de ketel kan ook niet (vroeg ik nog expliciet) en dus een lekkage in de grond.

Als ik bijvul loopt de meter overigens snel op.

Heel erg bedankt! :P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Alle namen van de installateur zijn verwijderd, het is niet de bedoeling een bedrijf af te kraken of te beoordelen.
Normaal gesproken was uw vraag niet beantwoordt, zoals u in de forumregels had kunnen lezen wordt werk van anderen niet beoordeeld.

Hebt u de inboedelverzekeraar al gebeld ?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #10
Nee, nee en nog eens neeeeee.
Niet gaan breken of laten breken maar voordruk expansievat meten, overstort vervangen en de automatische ontluchter bekijken op leksporen.
 

Bas05

  • #11
Beste Jan,

Sorry dat ik de forumregels niet heb gelezen en dat de namen er niet bij mocht staan. Het was laat in de avond, een stress dag achter de rug met een koud huis , maar dat is geen excuus. Ik zie de naam nog één keer staan in mijn 1e tekst, ik kan die niet verwijderen. Kun jij dat a.u.b. doen?

Neesje, nog bedankt, ik ben nu gestopt met graven, had de betonnen bescherming nog niet opengebroken, alleen het terras. Ik wacht even via klachtenkompas de reactie van het bedrijf af en kijk naar de optie second opinion.

Ik heb de inboedelverzekeraar nog niet gebeld, aangezien ik geen zichtbaar lek heb ( alle houten vloeren zijn droog) De ketel is niet kapot vlgs het bedrijf en een lek niet zichtbaar, dus dan kan ik geen schade melden.

Net bij de ketel gaan kijken, staat op 0,5 bar en maakt veel geluid. Hij sist nu ook, ik hoor lucht ontsnappen.
 

Bas05

  • #12
Ik heb inmiddels een second opinion aangevraagd bij een ander installatiebedrijf, op aanraden van mijn advocaat en deze komt vandaag langs. Hij vond het erg vreemd dat de monteur geen drukmeting gedaan heeft en de ketel niet heeft nagelopen.( is een abc) Gezien de klachten verwacht hij problemen met het expansievat.
 

Bas05

  • #13
Monteur van de second opinion is geweest en het expansievat nagekeken ( druk eraf en losgekoppeld.) Zit geen water is, expansievat in orde.
Hij heeft nu het systeem van de ketel gesloten gemaakt middels twee drukmeters ertussen te zetten, zodat vannacht zal blijken of de meter terugloopt bij het systeem of die van de ketel. Dit had dus het andere bedrijf moeten doen. Als blijkt dat het systeem lekt dan pas is graven een optie, zo gaf hij aan. Er is een raar tikkend geluid bij de Cv, de warmtewisselaar als defect onderdeel is nog steeds een optie.
Ik heb het bedrijf vanochtend ingelicht van de second opinion, en ze zouden mij nog terugbellen. Hoewel ik de hele dag thuis was helaas niet meer teruggebeld.

Nogmaals erg bedankt voor alle adviezen, ik heb er nu alle vertrouwen in dat het goed komt. :P
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #14
Bas05 schreef:
Monteur van de second opinion is geweest en het expansievat nagekeken ( druk eraf en losgekoppeld.) Zit geen water is, expansievat in orde.
Heeft hij alleen gekeken of er water instaat of heeft hij de voordruk gemeten?
Want bij een voordruk van 0,1 staat er ook geen water meer in. Maar is het vat wel kapot.
Meten is weten.
Als de druk heel snel omhoog loopt bij vullen, blijf ik nog steeds bij het vat.
Groeten b
 

Bas05

  • #15
Beste Boudewijn,

Hij heeft het vat losgemaakt en er zat geen water in. Of hij de voordruk heeft gemeten weet ik niet, mogelijk is mij dat ontgaan. Ik vraag het hem morgen even. Bedankt voor de tip!
 

Marcn88

  • #16
Kan tevens goed de warmtewisselaar zijn hoor nu al meerdere malen gehad in koude toestand wisselaar dicht en dan ga je stoken en dan begint ie weer te lekken dit kun je trouwens meten door de ph waarde van het condenswater te meten
 

Bas05

  • #17
Beste Marcn88,

Ik heb een PH meter set voor mijn vijver en aquarium, weet je toevallig wat dan het PH zou zijn in geval van lekkage?
 

Marcn88

  • #18
De ph waarde van hetcondenswater zal zo ongeveer rond de 4 zitten
Is dit veel hoger dan is het condenswater gemengd met cv water wel zorgen dat je echt alleen condens opvangten en geen watervan de inlaatcombinatie oid erbij
 

Bas05

  • #19
Uiteindelijk bleek er :

- een lekkage te zijn
- en een kapotte warmtewisselaar te zijn. Remeha heeft deze kosteloos vervangen. De cv ketel was 6 jaar oud.
 

Bas05

  • #20
Eindresultaat:

- Kapotte warmtewisselaar, gratis vervangen door Remeha.
- Lekkende cv leiding in de grond ( aangelegd in 1992 )
- Door lekkende cv leiding, ook bijna kapotte gasleiding ( doorgeroest) die lag er naast.
- Kosten reparatie leiding lokale dealer: 3500 euro.
-Vergoeding verzekeraar: 25% van de schade,"lekkage is het gevolg van slecht aanleggen van de gasleiding" Deze lag er sinds het huis was gebouwd in 1961)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu