Draadloze wisselschakeling met bestaande schakelaars

Mark99999

  • #1
Allen,

Ik heb een paar uur het internet afgestruind naar een oplossing voor dit probleem. Er is heel wat te vinden, maar ik kan helaas niet echt een antwoord op mijn vraag vinden.

Ik heb een bestaand huis van vier verdiepingen waarbij ik de verlichting in het trappenhuis draadloos wil schakelen. Dit omdat ik op enkele plaatsen een extra schakelaar wil hebben en het betekent nogal wat hak- en breekwerk om de installatie bedraad uit te voeren. Er komen meerdere deuren uit op de hal, dus sommige lampen wil ik met drie of vier schakelaars kunnen bedienen.

Ik heb in het hele huis overal Gira schakelmateriaal en wil dat graag in de hal ook zo houden. Op sommige plekken moet een schakelaar naast een stopcontact komen (beide Gira, met een dubbel afdek raampje).

Op internet is in principe wel veel te vinden over het draadloos maken van een wisselschakeling, maar daarbij wordt steeds een schakelaar gebruikt van de fabrikant van het draadloze systeem. Bijvoorbeeld bij klikaanklikuit (KAKU) de AWST-8800. Dat ziet natuurlijk niet uit naast mijn bestaande Gira schakelmateriaal.

Daarnaast is het ook mogelijk een module te kopen die achter een bestaande schakelaar wordt geplaatst (een Gira schakelaar in mijn geval), bijvoorbeeld de AWMT-003, maar daarvan weet ik uit ervaring (ik heb dit helemaal geïnstallleerd gehad en later weer weggehaald) dat het niet lekker werkt aangezien de AWMT-003 een vaste aan en een vaste uit stand heeft. Als je dus een schakelaar op ‘aan’ zet, en dan met een andere schakelaar de verlichting uit zet, dan staat de eerste schakelaar in de verkeerde stand. Als je dan met die eerste schakelaar het licht weer aan wil zetten, dan moet je de schakelaar eerst op ‘uit’ zetten en daarna weer op ‘aan’. Niet echt handig dus.

Ik heb gekeken naar andere systemen (bijv deltadore of elro/homewizard) maar dit lijken me ook systemen te zijn waarbij de zenders die je achter een bestaande schakelaar plaatst een vaste aan/uit stand hebben. Uit de beschrijvingen op de websites te halen zou het moeten werken, maar dat dacht ik van KAKU ook in eerste instantie, dus ik vertrouw het niet helemaal.

Heeft iemand een oplossing of kan een systeem aanbevelen dat wel met meerdere GIRA schakelaars verlichting draadloos kan schakelen?

Dank,
Mark.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gira zelf heeft een draadloos Instabus systeem.
deze zenden ook een aan of uit commando maar hebben een rustpositie zodat je dus zelf aan de juiste kant met drukken.
 

Mark99999

  • #3
Dank je voor de tip. Ik had al naar de eigen draadloze lijn van Gira gekeken, maar zag eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer (KNX, EIB, ETS, Homeserver, eNet, Instabus) en ook qua prijs lijkt dit een keer of vijf duurder te zijn dan KAKU.

Er zijn dus geen producten op de markt die qua functionaliteit voldoen maar qua prijs ergens tussen KAKU en Gira in zitten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Misschien wel maar je zal goed moeten zoeken.

Bijna alle draadloze protocollen gaan van een AAN en een UIT commando uit, toggle commando's zijn zeer zeldzaam omdat dat lastige sturingen gaat opleveren als je meerdere actoren hebt, die je via scenesturing wilt gaan gebruiken.

Eigenlijk heb je een schakelaar met een ongestuurde rustpositie dus naar boven schakelt in en naar beneden uit en in rust staat de schakelaar in het midden, en dat betekend normaal dat de zender ook 2 ingangen moet hebben.
 

Mark99999

  • #5
Ok, helder.

Ik heb een draadloze productlijn van Eaton gevonden die iets goedkoper is en waarbij er schakelaars zijn die in de afdek raampjes van Gira (of elk ander 55mm design) passen. Ik denk dat ik daar voor ga.

Bedankt,
Mark.
 

MarcoooooD

  • #6
Hallo,

Zelf heb ik de ervaring van een HomeWizard met meerdere KAKU (o.a. AWMD-250) welke direct achter de schakelaar in de inbouwdoos zijn geplaatst. Ik heb alles in een lijn van busch en jaeger.
Dit type KAKU is met dimfunctie welke daarnaast ook nog werkt met een gewone wipschakelaar, gewoon 2x vlot achter elkaar schakelen en de dimfunctie werkt prima.

Echter, waar ik het voor heb aangeschaft, is dat ik vooral werk ik met de zogeheten scènes welke ik in de HW instel, waarbij bijvoorbeeld bij zonsondergang de verlichting aan gaat en bij zonsopgang weer uit.

Kortom, ik ben hier wel tevreden over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu