Douchekraan lekt

Daze

  • #1
Sinds een paar dagen lekt mijn keramische douchekraan uit de kraanuitloop. De mate van druppelen verschilt nogal, sommige momenten heel weinig en andere momenten weer heel veel druppels na elkaar. Het vreemde is dat wanneer ik in dezelfde ruimte de wastafelkraan gebruik dat de douchekraan dan ineens veel meer begint te lekken.

Ook raar is dat vrijwel gelijktijdig met de douchekraan tevens de WC is gaan lekken (water bleef doorlopen), dit heb ik echter opgelost door het membraan te vervangen, maar ik neem aan dat dat gewoon toeval zal zijn? Kan ik de lekkage aan de douchekraan oplossen door een nieuw keramisch binnenwerk te plaatsen of is er hier iets anders aan de hand...?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoe is de warmwatervoorziening geregeld? Boiler?
Ik heb eens gezien dat het overstortventiel van de boiler niet goed werkte en er teveel overdruk werd opgebouwd in het warmwater systeem tijdens het opwarmen van de boiler.
Een goedkope keramische kraan ging dan staan lekken totdat de druk weer onder en bepaald nivo was.
 

Daze

  • #3
De warmwatervoorziening wordt geregeld door een Nefit TopLine AquaPower HR ketel. Hier zit volgens mij ook een overstortventiel op, maar hoe kom ik er achter of deze goed werkt?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Kijken of als de ketel water opwarmt of het overstortventiel dan regelmatig water loost in de afvoer en of de lekkende kraan dan (ook) lekt.

Ook zit er een testknop op als je deze een beetje opendraait hoort er water geloost te worden op de afvoer van de klep.
 

Daze

  • #5
Als ik warm water gebruik in de badkamer en ik sluit de kraan weer dan gaat even later de inlaatcombinatie van de cv-ketelboiler idd wat water lozen, echter dit zijn slechts een aantal druppels, niet heel veel. Tegelijkertijd begint in de badkamer de desbetreffende douchekraan flink te druppen. Na een tijdje wordt dit snelle druppen langzaam steeds minder totdat er weer warm water getapt wordt.

Voor de duidelijkheid, de douchekraan lekt dus terwijl er warm water uit een andere kraan getapt wordt, bijv. de wastafel- of badkraan. Het vreemde is dat het lekwater niet warm is maar koud, dus het lijkt de koudwaterleiding te zijn welke lekt. Tijdens het lekken schakelt de ketel ook niet over op tapwaterstand, wat mijns inziens, ook bevestigt dat er geen warm maar koud water lekt.

De overstort van de inlaatcombinatie werkt dus blijkbaar wel, maar zou het misschien zo kunnen zijn dat deze niet helemaal correct werkt en pas bij een te grote druk in werking treedt of te weinig loost? Of zou het kunnen zijn dat de terugslagklep niet goed functioneert waardoor er wel een deel van de overdruk geloosd wordt middels de overstort maar een deel weer wordt teruggeperst in de koudwaterleiding, waardoor de kraan gaat lekken?

Overigens merkte ik vannacht dat de cv-ketel aansloeg (ik weet niet of het de cv of de boiler was die warmte vroeg) en ook toen begon tegelijkertijd de douchekraan weer hevig te druppen, dus zonder dat ik zelf warm water tapte uit een kraan...
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Antwoord.
zou de mogelijkheid bestaan dat door een uitbreiding van het hoofd leidingnet de druk is opgevoerd.
heb het gezien bij een brandkraan voorhuis.
Het waterleidingbedrijf had de druk met een halve bar verhoogd.
een halve dag later ging spontaan de brandkraan lekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik vermoed dat de keramische schijf beschadigd is en de kraankop vervangen moet worden, als er minder druk is doordat er elders water getapt wordt is de druk op de schijf iets minder en kan dan gaan lekken.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Hallo
Jij geeft aan dat hij vannacht weer ging lekken.
Bestaat de mogelijkheid dat er toch iets aan de hand is met de INLAATCOMBINATIE mijn idee is dat de druk te hoog word als de boiler opwarmt.
Want jij gaf aan dat de kraan na het branden van de ketel weer ging lekken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Daze schreef:
Voor de duidelijkheid, de douchekraan lekt dus terwijl er warm water uit een andere kraan getapt wordt, bijv. de wastafel- of badkraan.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #10
Dazze schreef


Overigens merkte ik vannacht dat de cv-ketel aansloeg (ik weet niet of het de cv of de boiler was die warmte vroeg) en ook toen begon tegelijkertijd de douchekraan weer hevig te druppen, dus zonder dat ik zelf warm water tapte uit een kraan.

dus vandaar mijn idee dat de druk te hoog oploopt in het systeem terwijl de boiler opwarmt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zoals Jan al schreef, vervang het binnenwerk van de kraan.
Dat is in 99 % van de gevallen de oorzaak.
 

Daze

  • #12
Update: CV-monteur is geweest en ik heb direct gevraagd of de inlaatcombinatie defect zou kunnen zijn. Zonder te kijken werd mij eerst gezegd dat dit onmogelijk was want dat had ie nog nooit meegemaakt (?), maar na enig aandringen heeft ie toch 'voor de zekerheid' de inlaatcombinatie vervangen en tot op heden heb ik geen last meer gehad van een lekkende douchekraan.

Probleem lijkt dus idd de inlaatcombinatie te zijn geweest. Beetje vreemd is het wel, aangezien de vorige inlaatcombinatie wel degelijk wat water loosde, maar verder is er niets gewijzigd dus laten we hopen dat dat idd toch het probleem was...
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Nou, heeft hij dat ook eens meegemaakt, kan die dat niet meer zeggen. :wink:
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #14
Nou TS Daze.
Ben voor jou heel blij dat het probleem verholpen is.
Toch mooi dat de oplossing is gevonden.
:super:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu