Douchegoot aarden?

Franssen103

  • #1
In onze badkamer hebben we een douche-nis van ca. 80 x 100 cm. Aan 3 zijden betegelde wand, de 4e (korte) zijde afsluitbaar door douchegordijn.

Op de vloer was een douchebak met afvoer. Zo'n douche-nis vinden wij veel practischer (en ook goedkoper) dan een douchcel (die in veel uitvoeringen worden aangeboden).

Alleen de douchebak zelf (glad, aansluiting van afvoer ging lekken) voldeed niet zó en vloer badkamer bleef niet geheel droog. We hebben nu de douchebak eruit gesloopt, het vrijgekomen vloertje betegeld en onder het gordijn een r.v.s. douchegoot van 80 cm aangebracht. Onder de badkamer bevindt zich een kelder zodat de afvoer verlegd kon worden.

We zijn heel tevreden met de nieuwe situatie. Er rest nog één vraag. In de gebruiksaanwijzing bij de douchegoot wordt aanbevolen deze te aarden. Ik heb alvast vóór het aanbrengen van de douchegoot een draad er aan verbonden en deze hangt nu, opgerold, vrij in de kelder. Ik vraag me echter af of ik deze draad nu moet verbinden met de aardleidingen van ons electriciteitsnet of met de waterleiding.

Zelf denk ik het laatste.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het hang af van de vloer waarop de goot staat.

Loopt in geval van beton de wapening of lewis platen door in de aangranzende ruimtes dan dient er een aardnet gelegt te worden of de lewisplaten en wapening te aarden via een centraal aardpunt.

Is het een houten vloer of blijft de bewapening binnen de ruimte dan hoeft het niet.

Indien de vloer geaard word via het aardnet/bewapening/lewis platen dan dient ook de goot en de waterleidingen en cv aangesloten worden op het centraal aardpunt (mits metalen leidingen).

In het centraal aardpunt dienen alle potentiaal vereffenings leidingen afzonderlijk binnen te komen en verbonden te worden met de aarding van de elektrische installatie.

Alle PE draden in de badkamer dienen verbonden te zijn met het centraal aardpunt.

De potentiaal vereffening doorlussen mag niet.

De waterleiding gebruiken als geleider mag ook niet, de aarde moet dus of rechtstreeks naar de hoofdaardrail in de meterkast of naar het centraal aardpunt.
 

Franssen103

  • #3
Beste "Headhunter",
Bedankt voor het snelle en uitvoerige antwoord!

De vloer van de badkamer en aangrenzende kamer bestaat uit holle bouwsteen (NEHOBO) met tussen de rijen stenen bewapeningsstaven die niet met elkaar in verbinding staan. Op de laag holle bouwsteen uiteraard nog een laag afwerkspecie. De douchegoot is ingebed in specie.

Als ik uw uiteenzetting goed interpreteer is aarding van de douchegoot in ons geval dus niet nodig.

Nogmaals bedankt en groeten van Franssen103.
 

NikGear

  • #4
Hoeft niet, maar het is toch een werkje van niks?
Altijd alles aarden!
m
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
De goot moet wel geaard worden omdat de vloer van steen is.
Ook moet er een aardingsmaatje onder de tegels aangebracht worden als dit mogelijk is.

Vgr Arie
 

Chathanky

  • #6
Als het gootje niet in een andere ruimte terecht komt net als een metalen bewapening van de vloer is het niet nodig deze apart te aarden, je loopt dan geen risico op versleping van de spanning uit een andere ruimte.

Je kunt deze situatie ook vergelijken met een radiator aan kunststof leiding, hier is geen risico op een fout die zich van een andere ruimte doorzet naar de badkamer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu