Doseerventiel inbouwen in WTH verdeler

Joepie de p

  • #1
Beste,

ik heb een een WTH vloerverwarmingsverdeler waarbij de mengverhouding retourwater-warm water niet kan worden geregeld (eerste foto). Op de tweede foto zie ik een doseerventiel. Die zou ik graag willen hebben om de mengverhouding te beinvloeden. Kan dit ventiel worden ingebouwd of betekent het de vervanging van een hele verdeler?



 

Freekcv

  • #2
Mijn eerste vraag, waarom zou u dit willen?
 

Joepie de p

  • #3
Wij hebben vloerverwarming en radiatoren in ons 11 jaar oude woning. De installatie is 12 jaar geleden uitgerekend op 90/70. Daarmee ook de lussen van de vloerverwarming, die liggen op 40-50 cm van elkaar en er ligt geen isolatie onder.

90/70 is alleen too much. Wat ook merkbaar was in het gasverbruik. De CV is teruggeschaald naar 50/30 wat overal in het huis prima is. Ook is de nachtverlaging op de weersafhankelijke regeling aangezet. Daarmee is het gasverbruik gehalveerd.

Bij de vloerverwarming is er nu het probleem dat het water van 50 graden te sterk wordt teruggekoeld door de menger. Het water dat de vloer in gaat is vaak lager dan 28 graden. Als de vloerverwarming lang aanstaat, dan is dit prima. De praktijk is echter dat de CV niet 24/7 aan staat. De vloer is dus regelmatig kil. Voor het verwarmen van het huis is de vloerverwarming van ondergeschikt belang (hoewel de installateur vond dat het hoofdverwarming moest worden).

Ik denk door het verhogen van de temperatuur van het mengwater de kilheid sneller uit de vloer te krijgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik zie geen mengventiel.

de warmte in je verdeler word bepaald door de instelling van de thermostaatkraan, en de hoeveelheid aangevoerd en de temperatuur van het aangevoerde water.

De onderste set is aangepast om te werken met 1 pomp en een gescheiden systeem. er zit dus geen mengventiel maar een begrenzer waardoor de pomp en water door de platenwisselaar stuurt en door de vloer.
 

Joepie de p

  • #5
Ik gebruik misschien ook niet de goede term. Ik bedoel het zilverkleurige ding direct links van de pomp. Daarmee is de doorstroming te beïnvloeden toch?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Je moet gewoon zorgen dat je genoeg warm water naar de vloerverwarming toe krijgt. CV installatie inregelen.
 

Bernhard

  • #7
Het expansievat zit aan de verkeerde kant.
De pompaansluiting met de WW is als mengsysteem uitgevoerd.
Dat geeft een veel te lage watertemp naar de vloer en dat resulteert in een te hoge CV-watertemp.
Met de slangen op 40-50cm moet je geen nachtverlaging toepassen. Aanpassen van de verdeler is misschien moeilijk, beter een geschikte verdeler installeren?
bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Bernhard, onderste plaatje is als voorbeeld voor die stuwklep.
 

Joepie de p

  • #9
Ingmar89,

Ik zou niet weten hoe :(
Ik heb 3 verdeelblokken, voor elke verdieping 1. De tussenverdieping gebruikt geen warmte. Zolder wel, maar de radiatoren zijn geknepen. Beneden, waar de vloerverwarming zit, is er 1 radiator die ook wordt geknepen. Op de verdeelblokken kan ik niets regelen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Inderdaad radiatoren inregelen, pompsnelheid verhogen, eventueel thermostaatkraan verdeler vervangen voor een met een hogere capaciteit/KVS waarde.

plaats anders eerst eens een foto van de situatie ter plaatse ?
 

Joepie de p

  • #11
Bernhard,

Dat is goede informatie voor diegene die hem via marktplaats gaat kopen. :D Voor de duidelijkheid: ik heb die menginstallatie niet. De mijne wordt weergegeven op de eerste foto.

Nachtverlaging afschaffen is mij te kostbaar aan gasverbruik (900 m3 gas per jaar !) Ik wil gewoon warmer water de vloer in sturen. Ik overweeg anders de menger te vervangen door een LTV menger, maar dat kost ook behoorlijk wat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Schijn bedriegt trouwens, dat expansievat zit wel aan de goede kant aangesloten, namelijk bij het overstortventiel. Dit is op de foto slecht te zien, en de aanvoer en retour lopen er toevallig achter langs, waardoor het lijkt alsof hij daarop is aangesloten.
 

Joepie de p

  • #13


Ketel is Tzerra Plus.
kabeltje over de vloer is van pompschakelaar
De thermostaatknop rechts naast pomp is er helemaal af om maximale doorstroming te hebben. Thermostaat is niet defect (is al gecontroleerd).
Rode hendel op verdeelblok aan de achterzijde knijpt de warm water toevoer naar de radiator.
 

Dolf B. Boorzalf

  • #14
Probleem is duidelijk, maar vergeet het verhaal "doseerventiel" zoals je het dacht.

Je tweede foto is van een door een platenwisselaar gescheiden verdeler. Dit om niet-zuurstof dichte vloerverwarmingsslangen gescheiden te houden van de overige verwarmingsinstallatie en zo overmatige corrosie te voorkomen. In principe dus helemaal niet aan de orde bij jou, of je moet ook van die zwarte slangen hebben. Het lijkt er op dat de bouwer van dat ding het expansievaatje precies verkeerd heeft aangesloten, dat is niet goed te zien op de foto.

Terug naar het probleem: ten eerste is het bij VV ongewenst om periodes niet te stoken. Het is een 'traag' verwarmingssysteem en als je niet bijstookt loopt de vloer warmtetechnisch gewoon leeg, net als bij een accu. En het duurt ook weer minstens dezelfde tijd voordat de vloer aangewarmd is.

Om je probleem op te lossen: eerst zorgen dat de VV altijd op een minimum temperatuur kan blijven. Dan zorgen dat de verdeler ook voldoende water van de ketel krijgt. Dat bereik je door de installatie goed waterzijdig in te regelen (dus ook de overige radiatoren. Zijn de leidingen van en naar de verdeler nog in 15 mm, dan is het raadzaam om bij je lagere ketelwatertemperaturen die te vergroten tot 22 mm. Met waterzijdig inregelen kom je een heel eind om voldoende water bij de verdeler te krijgen, maar het is niet onmogelijk dat je dan leidinggeruis gaat krijgen, vandaar die wijdere pijp.

Edit: zie nu de laatste foto, dat met die pijp diameter zit dus goed. De gehele installatie dus waterzijdig inregelen. En controleren bij welke temperatuur je pompschakelaar in komt, die zou nog te hoog kunnen staan waardoor je VV-pomp te laat inkomt. De voeler van die pompschakelaar zou je beter kunnen verplaatsen naar de aanvoer net voor de by-pass.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #15
Op wat voor druk heb je die bypass ingesteld?
Wat voor instellingen heb je op de cv ketel voor de pomp, minimale en maximale snelheid cv pomp (parameters P28 en P29)?
 

Joepie de p

  • #16
Ik heb alles nagelopen. Veel meer knijpen lukt niet (merendeel van radiatoren staat dicht! De hele aanvoer tussen ketel naar beneden is 22mm. De druk van de bypass weet ik niet, maar hier wordt geen warm water gelekt (is al gecontroleerd).

Standen ketel weet ik niet (Tzerra heeft geen LCD scherm). Isense geeft iig aan dat pomp wordt gemoduleerd.

Ik heb nog steeds het idee dat ik het comfort van de vloer kan vergroten als ik er warmer water in kan voeren. Met de LTV heb ik niets aan de huidige menging van warm water en water dat retour komt van de VV komt toch? Ik lees ook steeds vaker dat de pomp van de ketel het water door de vloer kan voeren.

Nogmaals we hebben de vloerverwarming niet nodig als ondersteuning van de radiatoren. We willen wel liever geen koude voeten.

Twee gedachten:
- huidige menger vervangen door LTV menger met pomp
- huidige menger vervangen door een eenvoudig verdeelblok, zonder pomp. De CV ketel moet dan zorg dragen voor de doorvoer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #17
Op wat voor stand staat de pomp van de vloerwarming?
Instellingen kun je volgens mij met de thermostaat doen, wat je wilt is dat de pomp van de ketel iets harder gaat draaien, waardoor er meer water de vloerverwarming in gaat...
 

Freekcv

  • #18
De opstelling vd slangen en de ongeisoleerde vloer zorgen er gewoon voor dat u onmogelijk het gewenste vermogen uit u vloer kan halen met de lage temperatuur. Als u de temp vd vloer wilt verhogen zult u gewoon weer warmer moeten stoken. Het idee om de doorstroom snelheid te verlagen, en daarmee de temp te verhogen gaat naar mijn idee niet werken. U zal hiermee de eerste meters slang beduidend warmer krijgen. Maar de resterende meters nog meer laten afkoelen. U heeft gewoon te weinig vermogen in de vloer liggen om u systeem op zo te laten draaien. Dit is trouwens slechts gebaseerd op mijn bescheiden mening, en u aangeleverde gegevens.
 

Marcn88

  • #19
Met slangen hoh 40 of 50 cm kun je t haast geen vvw noemen het door u gewenste comfort kun je bijna niet bereiken met dit systeem u zult dan zowat 24/7 moeten stoken omdat het vermogen wat in de vloer ligt bij lange na niet voldoende is om een stabiele en egale warmte te krijgen ook niet als je de temperatuur verhoogt van het ingaande water u had de slangen beter hoh 10 kunnen laten leggen
 

Joepie de p

  • #20
Dank jullie wel voor de reacties. Met de kennis van nu zou ik het zeker anders aan laten leggen. 12 jaar geleden gingen we af op het goedbedoelde advies van de installateur. Een hogere temperatuur van de vloer is niet gewenst omdat het huis op zich heel goed geïsoleerd is.

Ik heb uitgedokterd dat ik met een kabeltje de CV ketel kan uitlezen op de computer. Kabeltje is besteld, ga eens kijken wat de instellingen zijn.

Ik zou dolgraag de slangen op kortere afstand hebben. Maar dat betekent dus het uitbreken van de vloer (geen idee hoe makkelijk dat gaat), of het frezen van nieuwe sleuven (kan dat door de tegels heen?). Met gefreesde sleuven kan er ook geen isolatie worden gelegd.


Het is mss toch een overweging waard. Dan zou het een pvc vloer worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu