Doorvoer douchekraan aansluiting

Lars Zonneveld

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig om een houten geraamte te bedekken met gipsplaten voor de badkamer. de waterleidingen die hier doorheen lopen zijn van wit kunststof.

op de plek waar de 1/2inch aansluitingen naar buiten komen smeer ik uiteraard afdichtingspasta.

de waterleidingen die door het houtengeraamte lopen isoleer ik.

maar nu vraag ik me af of het geen kwaad kan dat ik de 1/2inch pijpje van metaal wat door de gipsplaat steekt niet isoleer, hier komt toch ook condens op waar de gipsplaat niet tegen kan? moet ik dit ook isoleren?

en op de plekken waar de gaten in het houten frame zitten waar de leiding doorheen loopt is de leidingen ook niet geïsoleerd, krijg je hier ook geen condens wat in het hout gaat trekken?

alvast bedankt.

lars
 

Lars Zonneveld

  • #2
Misschien stel ik de vraag te uitgebreid. nog een poging.

Moet ik bang zijn voor condens van een koudwaterleiding die door de balken lopen van HSB? aangezien je in de doorvoering niet kunt isoleren zonder een gat te maken van 3cm...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Hoe mag ik dat zien van doorvoeringen, maak even een tekening van.

de 1/2" aan sluitingen zitten in de muur en worden er S-koppelingen in gedraaid en later afgekit dus vocht kan er dan niet in komen.
 

Lars Zonneveld

  • #4
Een tekening geeft hier geen verduidelijking van. Wat ik bedoel is het volgende.

Ik heb een houten geraamte van 2 en 3 balkjes vurenhout met dus ook kleine horizontale balkjes voor extra stevigheid. Hier doet iedereen zijn elektra doorheen wat lekker handig is.

Ik doe hier dus ook mijn waterleidingen doorheen van kunststof flex pijp.
deze flexpijp is 16mm dik, en ik boor een gat van 18mm door de houten balkjes. Ik isoleer de buis op de plekken waar ik bij kan, maar niet op de plekken waar de flexpijp door het hout gaat.

Komt er op deze plek condens omdat ik het hier niet isoleer en zo ja, kan dit kwaad?

Dit zelfde geldt natuurlijk voor de doorvoering van mijn 15cm hoh muurplaat die achter de gipsplaat zit bevestigd op het hout. maar dan gaat deze aansluiting door de gipsplaat. op de plek waar hij door de gipsplaat gaat zit natuurlijk ook geen isolatie, kan het eventuele condens wat ontstaat door de warme lucht tegen de koude aansluiting hier voor problemen zorgen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je kunt dat gewoon achter plaatsen en geeft geen condens.

Mits de buiten zijde goed is afgekit.
 

Lars Zonneveld

  • #6
Henk,

Met alle respect, als ik jouw reactie lees krijg ik niet de indruk dat je mijn vraag goed hebt begrepen. Of dat ik hem niet goed uitleg, kan natuurlijk ook. :lol:

Ik moet niks plaatsen, alles is al geplaatst. Ik ben alleen benieuwd of een klein stukje koud water leiding niet isoleren, een probleem is ivm condensvocht icm hout en gipsplaat.

Afkitten heeft niks te maken in mijn ogen, met het isoleren van een "doorvoerpijpje" (hier bedoel ik het stukje van het 1/2inch muurplaatje mee wat uit de gipsplaat/tegel steekt waar uiteindelijk de S-koppeling in komt).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik denk dat Henk het heel goed begrepen heeft, de kit houdt het vocht van de warme kant tegen, de hoeveelheid eventuele condens op zo'n klein stukje is te verwaarlozen.
De kit moet dan wel zijn aangebracht in de openingen waar de aansluiting doorheen komt, als het goed gekit is hoeft u zich geen zorgen te maken.
 

Lars Zonneveld

  • #8
Oke, bedankt, zo had ik het niet begrepen. Uit een stuk tekst lezen is altijd lastiger dan 1 op 1 praten.
bedankt mannen.

nog iets waar ik mee zit..

ik lees op het forum dat douchegoten geplaatst moeten worden met krimpvrije mortel, maar ik lees ook dat ze prima zijn mee te storten in b.v. lichtgewichtbeton. op de zwaluwstaartplaten.

In de specs van lichtgewicht beton staat niet dat het krimpvrij is.

weten jullie hoe dit zit?
 

Lars Zonneveld

  • #9
Iemand?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu