Doorlussen radiator maar dan anders

Exroosje

  • #1
In mijn woning zit een soort erker met een lang recht stuk (2M60) en een schuin stuk links ervan (ca 1M)
_______
/


Op het rechte stuk zit een paneel radiator van 240 bij 40 (type 11) en de aanvoer leiding loopt voor het linkerdeel langs (in het zicht).
Aansluitingen zitten links, boven warm in met radiatorkraan en onder retour met ventiel

Nu heeft de verwarming voor de ruimte niet al te veel vermogen (1600W) en de buizen zitten lelijk in het zicht , want ze lopen vanuit de linkermuur dus voor het schuine deel langs.

Mijn gedachte, breidt uit met een 80x40 paneelradiator voor het schuine deel links van de bestaande radiator en sluit deze zo aan dat ze samen 1 radiator worden. Ofwel de nieuwe kleine linkerradiator links boven aansluiten met de radiatorkraan en dan rechtsboven doorlussen naar linksboven van de bestaande radiator op het rechte stuk. Deze linksonder terug lussen naar rechtsonder van de nieuwe radiator en deze sluit je dan linksonder aan met het bestaande voetventiel naar de retour van de verwarming.

Eigenlijk doe je niets anders dan van 2 kleine radiatoren 1 grote maken...

Gaat dit werken? Of zal de kleine radiator als een kortsluiting fungeren van de grote radiator en alle water zelf afvoeren?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik heb een vergelijkbare hoekopstelling met 2 van 90 x 50 en beide worden even warm. Ik heb een voetventiel bij de laatste retourleiding gezet om die eventueel wat te kunnen knijpen en zodoende te forceren dat de 2e radiator beter mee ging doen. Maar die staat helemaal open.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Je kunt natuurlijk ook de aanvoer aansluiten op de eerste radiator(bv. linksboven) en dan de radiatoren met elkaar verbinden, en de retour rechtsonder op de tweede radiator. Dan heb je altijd goede doorstroming.
 

Exroosje

  • #4
Ik wilde dus aan 1 kant (links) blijven aansluiten, maar dan met 2 radiatoren die virtueel 1 radiator vormen van (240+80=)320x40

Ik begrijp inmiddels uit andere posts dat je bij dergelijke lange radiatoren beter altijd aan de andere kant kunt afvoeren...

Wat je dan dus ook kunt doen is linker linksboven aansluiten, rechtsonder doorlussen naar linksboven van de rechter en die rechtsonder laten leegstromen met een buis achter beide radiatoren langs... Darmee ze in serie zettende

Of toch gewoon parallel dan, als er toch leidingen achterlangs moeten. En dan blijft het beter om de lange van de 2 niet links maar rechts af te laten voeren...
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Gewoon aanvoer boven aansluiten op de linker radiator, de 2 radiatoren in het midden boven en onder doorkoppelen en de retour op de onderkant van de tweede radiator aansluiten en deze leiding achter of onder de radiatoren naar links terugvoeren.
let wel op dat je deze leiding even beugelt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Bij nader inzien heb ik het ook zo als Neesje het vertelt.
Werkt prima zo.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu