Dilemma wat te doen met rioolaansluiting

Futero

  • #1
Hallo klussers,

Ik zit met het probleem dat onze oude afvoerpijpen in de tuin van gres zijn en van de week is geconstateerd dat er nogal wat wortels in de buizen zitten, we hadden namelijk flinke verstoppingen. Dus ik heb de buizen nu blootgelegd en kan aan vervanging met PVC beginnen. Ik zit echter met een probleem waarvan ik niet weet hoe ik het kan aanpakken. Hier is de situatie.

Situatie buiten

1. Gresbuis die de tuin inloopt richting de put
2. 'Betonnen mof' of PVC overgoten met beton (maar we neigen meer naar een 'betonnen mof' :?:, bestaan/bestonden die wel?)
3. Muur van het huis waar die 'betonnen mof' op aansluit

De buitendiameter van de gres is 125mm.

Situatie binnen (provisiekelder)

1. Waterleiding die achter de afvoer door loopt naar boven
2. Mogelijk punt om door te zagen?
3. PVC gaat naar buiten (ook het allerlaatste randje dat je ziet is van PVC) en komt terecht in de 'betonnen mof' van de eerste foto bij punt 2
4. PVC lopt verder als 1 buis naar rechts door

De buitendiameter van de PVC is 110mm.

Plan
* Alle gres moet eruit, op het allerlaatste stukje bij de riool put na. Daar wil ik PVC op de gresbuis vastmaken zodat ik het muurtje van de put zelf niet hoef te slopen. Dit staat niet op een foto.
* Op de eerste foto wil ik zowel de betonnen mof als de gresbuis in zijn geheel verwijderen
* Op de tweede foto wil ik iets rechts van punt 4 (helemaal rechts op de foto) de bestaande riolering doorzagen en een geheel nieuwe pijp door het gat naar buiten leggen
* De riolering die van boven komt moet op eenzelfde manier worden vastgemaakt aan de nieuwe horizontale pijp
* De wasmachine afvoer, kleine pijpje met afvoerslang, moet op dezelfde plaats komen

Vragen
* Weet iemand wat die betonnen mof in de eerste foto (punt 2) kan zijn? Het lijkt 'iets' dat de PVC (110mm) van binnen met de gresbuis (125mm) buiten verbind?
* Ziet iemand mogelijkheden om de riolering die van boven komt in de tweede foto op een punt door te zagen om 'm vervolgens weer met nieuwe stukken PVC aan de nieuwe horizontale riolering vast te maken?

Voor de laatste vraag zie ikzelf twee mogelijke plekken, waarvan de eerste waarschijnlijk al afvalt:
* Bij 1 heb ik misschien net genoeg ruimte om een nieuwe mof te plaatsen, maar daar loopt een waterleiding aan de achterkant naar boven, dus daar zal de mof zeer waarschijnlijk niet passen
* Bij 2 doorzagen, maar hoe krijg ik daar weer nieuwe PVC aan want dat zou dan over de koppelstukken/moffen moeten gebeuren?

Hopelijk is er iemand die mij bij deze situatie wat advies kan geven voordat ik straks te veel kapot maak en met een nog groter probleem zit.
 

Klump4u

  • #2
Hoever steekt de pvc pijp vanbinnenuit in de gresbuis naar buiten?
Anders kun je van buiten de gresbuis en betonnen kraag wegslaan en dan kun je op die bestaande pvc buis verder gaan
 

Futero

  • #3
Dat weet ik helaas niet. Dat zou inderdaad voor mij ideaal zijn. Dan kan ik inderdaad de boel aan elkaar PVC-en. Ik ben bang dat ik eerst zal moeten gaan slopen voordat ik uberhaubt weet wat de handigste aanpak is.

Ik heb even verder gezocht naar wat de 'betonnen mof' kan zijn en schrok een beetje toen ik zag dat het wel eens eternitpijp (asbest cement) kan zijn. Gisteren hebben we namelijk een stukje met een beitel eraf gehakt om te kijken of het nu cement was of niet. Niet wetende dat het asbest cement zou kunnen zijn.

Klinkt dat logisch, een mof van eternitpijp?
 

Droid

  • #4
Als je buiten bij de aansluiting de gresbuis weghaalt kun je denk ik wel zien hoever de PVC buis naar buiten komt... dat zou ik eerst bekijken voordat je binnen gaat zagen.

Gezien alle koppeling strak achter elkaar moet je dan een flink stuk vervangen om aan te kunnen sluiten.
 

Futero

  • #5
Inmiddels is dat inderdaad het plan voor vanavond (aangezien het na vandaag nogal schijt-weer (wel toepasselijk :wink:) wordt de komende dagen). Gres wordt gesloopt van de put tot aan die 'betonnen mof' en dan eens kijken waar en of de PVC te voorschijn komt. Als die binnen die 'betonnen mof' blijft, dan wordt het een lastiger verhaal.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ik vermoed dat het pvc van binnen in een gietijzeren pijpmof loopt en daar dicht gesmeerd.

Vaak zijn kelder aan sluitingen onder het maaiveld van gietijzer deze word in betonnen fundering gestort zodat de kelder wand goed water dicht is.

Ik denk dat de gres buis verzacht is ten opzichte van de buis in het beton en dan is deze met een laag cement dicht gemaakt.

beste is gewoon gietijzer te laten zitten en deze op nieuw op te pakken zodat het water dichtheid van de kelder gegarandeerd blijft.
 

Futero

  • #7
Gisteravond de gresbuizen verwijderd en ook de rare koppeling op foto 1. De mof bij 2 bleek toch gres met beton/cement ofzo. In ieder geval geen gietijzer. De PVC buis stak onvoldoende uit om er iets mee te kunnen en bleek een pijp van 100mm te zijn. Dit willen we 110mm hebben, dus vandaag de hele boel gesloopt en het gat wat groter gemaakt. Nu kan er een 110mm doorheen.

Binnen hebben we uiteindelijk toch op foto 2 bij punt 1 de boel voorzichtig door gezaagd met een dremel. Daar kunnen we toch nog net een bochtje lijmen. Nu eerst maar eens de enorme rotzooi opruimen en dan wordt er vanavond binnen gelijmd en buiten met manchetes gewerkt.

Het is me wel een werk zeg, valt vies tegen :? Maar vanavond lijken we het af kunnen hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu