Deurluifel van hout

Dennetje

  • #1

Ik wil graag bovenstaand afdakje voor boven mijn voordeur maken.
Heeft iemand bouwtips.
Eventueel een bouwtekening/schets hoe te maken
en hoe je dit aan de gevel monteert
 

Rob smeets

  • #2
Een schets heb je hier niet voor nodig..je hebt toch al een mooie foto?
Misschien een paar tips:
De onderkant van het plafond loopt door tot tegen het kozijn. Onderkant rollaag min houtdikte plafond is bovenkant steun. Voor het gemak zou ik de plaat voor plafond eerst op de steunen leggen en dan de balkenlaag leggen.

Het lijkt me lastig boren in die driehoek...misschien chemische ankers zetten van tevoren.

Gebruik voor boeiboorden 18mm Okoume voorgegrond . Buitenwerkse hoeken worden meestal niet meer in verstek gezaagd omdat deze verstekken gevoelig zijn voor vocht.
Geef het dak een klein beetje afschot naar de waterspuwer...die zie ik op de foto niet maar zal wel uitkomen in de plantenbak.
Laat de bak geheel van zink maken door een dakdekker.

Vergeet de voedingskabel niet op tijd door te trekken.

Die gemetselde consoles zijn een leuk detail..niet echt nodig maar geeft indruk dat luifel origineel bij het huis hoort. Als je dit ook van plan bent bepaalt dit de houtmaat: de kop van de steen is 10cm.
 

Dennetje

  • #3
Van welk hout zal ik de luifel kunnen maken, de boeiboorden dus van multiplex, en de rest ?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Hardhout bijv Merantie
 

Dennetje

  • #5
Gaat vuren hout fout ?
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Dennetje,
Dit lijkt iets op mijn (zelfgemaakte) luifel.
Ik heb destijds gekozen om eerst verticale hardhouten balkjes tegen de muur te schroeven. De staanders van de driehoek over de eerder bevestigde balkjes te laten vallen. Dus het hout van de driehoek breder maken dan de muurbalkjes. Het is even wat meer werk om de driehoekbalk uit te hollen, maar dan krijg je wel mooi zichtwerk. Als je nu ook nog zorgt dat de driehoek bovenin gaat rusten en hangen (de horizontale balk doorzetten tot aan de muur) op en aan de muurbalkjes kan je met wat lichtschroefwerk het geheel muurvast zetten.
Ga niet bezuinigen op het houtsoort. Meranti gaat veel langer mee, een luifel hangt echt in weer en wind. Vurenhout is wel wat goedkoper maar over een paar jaar moet je dan weer aan de slag voor een nieuwe luifel. goedkoop is dan toch weer duurkoop.
Zorg voor goede afwatering!!!!
Maak er wat moois van.
 

Timtim

  • #7
Er zijn ook meer duurzame houtsoorten te bedenken. Bijvoorbeeld grenen. Ook erg mooi.
 

Dennetje

  • #8
Nog een vraag ik wil mn dakje ook boven mijn toiletraam.
Nu wordt het dak 2,20 meter breed bij 90 cm
Kan ik hem nog steeds bevestigen met twee dragers, zolas de foto, of moet er een extra steun bij tussen de deur en het raampje ??

Ik wil op de dragers een multiplexplaat 18mm leggen, daarna met 2x3 tjes een balkenlaagje met de looprichting mee, en daarbovenop weer een plaat, en dan dak plakken, gaat toch goed?
 

Tiho

  • #9
Als je de tussenbalk maar zwaar genoeg maakt hoeft er geen ondersteunng tussen. 2,2 mtr is ook niet zo heel veel trouwens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu