Dampremmende folie: voor of achter elektra?

Suzannaa

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb maar een korte vraag. We zijn druk bezig met voorzetwanden in de woonkamer. Houten latten skelet staat, is geisoleerd inmiddels. Dampopen folie aangebracht aan buitenzijde skelet. Nu dus de binnenzijde. Maar breng je de dampremmende folie voor of achter de wandcontactdozen en elektra buizen aan?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Suzanna
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Her beste is de electrische installatie tussen de damprem en bijvoorbeeld de gipsplaat aan te brengen.
Dus de staanders, daarop de damprem, raggels voor de gipsplaat. Op deze wijze heb je geen schroefgaten van de gipsplaat in je damprem en ruimte voor de electric.
 

Suzannaa

  • #3
Bedankt voor uw reactie.
We hadden wat bredere latten gebruikt dan de isolatie dik is. Zodat er ruimte kwam voor de contactdozen. Straks komen er underlayement platen op en dan gipsplaten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het beste is om zoals gezegd een HSB wand te maken welke dampopen is aan de buitenzijde, en dampdicht aan de binnenzijde. Geen luchtspouw in de HSB-wand maken, want dat gaat ten koste van de isolerende werking, en kan voor problemen zorgen!

Dus tegen de dampdichte folie komt een dun 2e regelwerk, met ruimte voor de leidingen maar ook hier isoleren. En dan de beplating er tegenaan.


Geen doorbrekingen dampremmende folie, gebruik zonodig een voorzetwand voor de elektra- en waterleidingen (een installatiewand).

Bij voorzetwanden binnen zijn ook de vloer- en balkaansluitingen cruciaal.
 

Tiho

  • #5
Het gaat over een voorzetwand Walker. Geen HSB.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Toch maar even gesimuleerd. Gips 9mm, OSB 18mm, luchtspouw 28 mm, 200 mm glaswol, dampopen folie 0,5mm, gevelsteen 100mm. Met of zonder lucht spouw een waarde van 0,16 W/m2K.
Bij een binnentemperatuur van 20gr., vocht 50%. Buiten -5 gr., vocht 80%.
Geen melding dat er problemen kunnen ontstaan.
 

Suzannaa

  • #7
Bedankt voor de reacties!
We gaan ermee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu