Dakterras op bijkeuken

Pietjepuk11

  • #1
Wil graag een dakterras (eenvoudig mogelijk) maken op mijn stenen bijkeuken. Bovenkant zitten balken met daarop bitumen en aan de randen opstaande randen van metaal . Kan ik de vlonders die ik wil gebruiken op de randen laten steunen of moet er eerst iets op de biumen plaat gelegd worden waarop de vlonder steunen. Ik wil de vlonder iets uit laten steken op daartegenaan een hekwerkje te bevestigen die dan met de onderzijde net over de rand van het dak kan steken net als bij de buren. Hoe maak je dat hekwerk eigenlijk zo stevig mogelijk vast zodat als je steunt niet met hekwerk en al naar beneden kukelt :)

Bedankt a\lvast
 

Droid

  • #2
Dat kan, maar zorg voor rubberen tegels tussen de planken en de bitumen, niet zo op de bitumen leggen, als de planken dan iets bewegen (door het eroverheen lopen) heb je kans op beschadiging (=lekkage).


Een stevig iets maak je door middel van een driehoek, of een starre hoek. Is het hek aan één zijde, of rondom? Als het rondom is kun je voldoende stevigheid halen door de hoeken goed stevig te bevestigen. Anders moet je ergens een schoor of dergelijke maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Ik zou toch eerst eens even (laten) kijken, of de dakbalken wel voldoende stevig zijn, om er een terras boven te maken.
Want er zal heel wat extra gewicht bij komen.
Zeker als er ook nog een paar mensen op gaan zitten, en wat tuin meubelen.

Dus om zo maar te roepen dat het kan, vind ik wel riskant.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je straks met een man of 6 door het dak zakt, en met BBQ en al beneden in de bijkeuken ligt.
 

Raoul heidenrath

  • #4
Hoi,

ik ben hetzelfde aan het maken heb alleen draagbalken voor mijn dakterras op de buitenmuren gelegd en deze dan betimmert met vlonder planken weet je tenminste zekes dat het stevig is, want dan is de buitenmuur het steunpunt van je dakterras wel zorgen dat je goede stevige balken gebruikt die ook wel een beetje gewicht kunnen dragen. en over de omheining die heb ik niet want heb geen kinderen rondlopen waar ik me zorgen over hoef te maken.

groetjes raoul
 

Pietjepuk11

  • #5
Hoeveel draagbalken, hoe ver steken ze uit (om evt hekwerk aan te bevestigen) en hoe maakje die vast aan het dak ?
 

Raoul heidenrath

  • #6
Ik heb 6 balken gebruikt die ieder 90 cm uit elkaar liggen ik heb ze aan beide zijden niet uitsteken want ik maak een omheining met planten bakken en die balken worden los op de buitenmuren gelegd want daar liggen ze vrij stevig en heb ik geen last van het werken van het houd en door de balken volledig te beslaan met vlonderplanken blijven ze stevig op hun plaats je moet zelf effe bekijken hoe ver je de ruimte tussen de balken laat en dat je daarbij dus ook de goede dikte vlonderplanken bij pakt die wat ik gebruik zijn 28 dik en heb getest hoever ze doorbuigen bij 1m overbrugging en dat ging heel goedbvandaar dat ik dus voor de zekerheid voor die 90 cm ben gegaan morgen de laatste vlobdeplankeb vast maken dan plantebakkies vullen en klaar is Kees
 

Ralph

  • #7
Ik vind de tip van Peter een hele juiste tip, het draagvermogen van het dak.
Een normaal plat dak is berekend op 100kg p/m2 statisch gewicht aan draagvermogen. En dat is heel wat lichter als een houten vloer die berekend is op 175 kg p/m2 dynamisch draagvermogen.
 

Pietjepuk11

  • #8
Balken op de buitnemuur lijkt mij ook de enige juiste oplossing want de houten dwarbalkjes lijken me niet sterk genog voor het gewicht. Ik wil echter maar 3 a 4 balken neerleggen want dat scheelt dan al 50 procent qua gewicht van de balken op de buitemuur. Dak is ongeveer 3 bij 4 meter. Er ligt bitumen op het dak dus balken op het bitumen lijkt me ook al geen oplossing. Zit ik alleen nog met het volgende probleem. Het hele dak heeft een opstaande rand die half op de buitnemuur en half over de buitenmuur hangt. Daarop de balken leggen dan zakt de hele dakbedekking in elkaar bneem ik aan. Iemasdn een oplossing. Toch maar 3 a 4 balken dwars op de houten dakbalkjes leggen en daaroverheen de vlonderplanken of toch op de buitemuur met een andere oplossing voor dei opstaande rand. De rand is ongeveer 5 cm breed OP de buitnemuur. ZOuden de balken daarop kunnen steunen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu