Dakgoot ontstoppen

Robbie's

  • #1
Ik heb gemerkt dat het water in onze dakgoot zeer langzaam wegloopt. Het zal een kwestie van een keer goed de slang er door heen spuiten zijn of met PVC buisjes (elders gelezen op het forum) proberen de boel door te steken.

Ik ben geen held op een ladder (hoogtevrees) en ga het werk waarschijnlijk uitbesteden. De enige mogelijkheid die ik zie (en misschien? niet eens zo'n slecht idee) is om de regenpijp aan de onderkant korter te maken en een T-stuk ertussen te plaatsen zodat ik in de toekomst de boel makkelijker schoon kan maken. Ik zou een T-stuk kopen die ik ook kan afdoppen zodat het water bij veel regen niet uit de zijkant van het T-stuk er uit zou komen.

Is dit een goed of juist een slecht idee?

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Allereerst verstandig om het werk uit te besteden als je je niet prettig voelt op een ladder. Juist wanneer je er dan wel op klimt gaat het vaak mis.

Je kunt onder aan de HWA (hemelwaterafvoer) beter een bladvanger monteren. Deze gooit het vuil er uit (door een schuin geplaatst roostertje bij de opening) en het water gaat door het rooster verder de HWA in.
 

Poster

  • #3
Hallo

Laat een buurman/vriend zonder hoogte vrees er een tuinslang invoeren, en de zaak lekker doorspuiten, dat scheeld weer dure onodige aanpassingen.

Grt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
En een bolroostertje plaatsen bij de HWA in de dakgoot voorkomt een nieuwe verstopping.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dit kan inderdaad verstopping in het riool voorkomen.
Maar rond de bolrooster, bladvanger wordt nu het blad verzameld en loopt het water ook niet meer weg.
Staan er geen bomen niet doen.

Je kan in de goot kijken zie ik. Bij een hoosbui even kijken of er water in de goot blijft staan.
Ik neem aan dat er meer afvoeren aan de goot zijn gemonteerd.
 

Poster

  • #6


Afdoende en betaalbaar, en ook nog zelf te realiseren/maken.

Nooit geen verstopte goten meer, dit gaas is overal te koop.


Grt.
 

Robbie's

  • #7
Bedankt voor alle reacties.

Ik weet dat er een bolroosterje is geplaatst. Er staan bomen in de straat. 1 keer per jaar (niet gaan lachen..) haal ik alle rommel er uit door vanuit de dakkapel even met een stofzuiger de grote stukken "op te pakken" en in een emmer te gooien. Na een lange droge periode is het allemaal goed op te ruimen. Bij een hoosbui loopt het water net niet over de rand maar blijft daarna lang staan. Per twee huizen is er volgens mij zo'n afvoer. Als ik uit het raam kijk zie ik dat er bij de buren rechts geen water in de goot staat. In de dakgoot is dan ook een scheidingsschot om de twee huizen geplaatst.

Ik ga proberen om iemand te zoeken die het een keer goed door kan spuiten. Ik ben als de dood op die ladder.
 

Poster

  • #8
Suc6, en niet op de ladder. ☺☺
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als het water lang in de goot blijft staan zit er een verstopping in de afvoer, zeer waarschijnlijk onder de grond.
Een t-stuk in de staande afvoer is niet mooi maar een ontstoppings-stuk onder de grond is erg handig, dop eraf draaien en in voorkomende situaties de boel even ontstoppen.

De rol gaas in een reactie hier boven nooit aanbrengen, binnen de kortste keren zitten de gaatjes verstopt en loopt het water over de rol gaas en de goot.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #11
Jan schreef:
De rol gaas in een reactie hier boven nooit aanbrengen, binnen de kortste keren zitten de gaatjes verstopt en loopt het water over de rol gaas en de goot.
Nu weet ik niet waar Jan de wijsheid vandaan haalt dit nooit te gebruiken, maar het produkt is ervoor ontwikkeld. Het werkt juist erg goed.
Groeten b
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Het werkt prima, dat klopt. Maar het heeft één groot nadeel: Mochten de gaatjes door blad / algen toch (iets) dicht zitten, dan loopt het water aan beide kanten van het bolle gaas naar beneden. Aan de buitenkant is dat geen punt, het loopt over de gootrand.

Echter, aan de binnenkant gaat het ook over de gootrand lopen!!! Dat zie je pas, als het behang naar beneden komt.
 

Poster

  • #13
Als ik het blokje toepassingen en tips lees, zijn er vele mogelijkheden, zonder lek gevaar.

En een paarhonderd gaten dichtslibben ?
Eens per jaar onderhoud hoort bij elke goot.

Maar het is maar een info.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik ben er wel achter gekomen dat het niet goed werkt, gelukkig hebben we de goot een stuk van het huis hangen, het liep aan alle kanten over.
Het zou misschien gebruikt kunnen worden als er weinig bladeren en zaden naar beneden komen, met name bij berkenbomen zitten de gaatjes snel verstopt door de zaden en kleine takjes, ook eiken, beuken en elzen leveren ellende op.
Ik heb ook andere produkten geprobeerd met gaatjes als bij deze, ik heb alles verwijderd en ben weer overgegaan naar de goeie ouwe bolroosters.
Daarmee heb je ook geen gedoe op de ladder om de rollen te verwijderen en weer terug te plaatsen om de goot schoon te kunnen maken.
Met bolroosters gaat het schoonmaken trouwens veel sneller.

Het lijkt me wel een goeie oplossing tegen steenmarters.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik heb lange tijd van dat kunststof dakgootbeschermer gebruikt. Komt niet als een rol erin te liggen, maar wordt met metalen clips onder de balk 'bevestigd' (bevestigen is eigenlijk een te groot woord hiervoor) en aan de buitenkant om de goot geklemd.



Op zich werkt dat vrij goed: de goot blijft schoner dan voorheen. Bijkomend voordeel: de mussen zitten beschermd: de kraaien komen niet bij de nesten.

Grote nadeel ervan: na verloop van tijd hebben diezelfde mussen massa's troep onder het dak gebracht en ligt de goot daar ook vol mee. Eigenlijk voller dan van bladeren van bomen. Moet je de goten dus toch weer schoonmaken.

En dat is een ellende: je moet dan overal die clips van de dakgootbeschermer loshalen van de buitenkant en met je hand tussen dat plastic en de goot door de rommel zien te verwijderen. Dat is niet best voor je handen want die randen zijn best wel scherp/stekelig. En een goot schoonmaken met werkhandschoenen aan vind ik geen succes.

Uiteindelijk heb ik van alle goten dat spul maar weer weggehaald. Liever iets vaker de goot schoonmaken maar dan wel makkelijk.

Die bolroosters heb ik trouwens al een hele tijd er niet meer inzitten: die veroorzaakten meer verstopping van de goot dan dat ze nuttig waren. Kon ik tijdens een stortbui de ladder op om de bolroosters te ontdoen van verstopping. :?

Trouwens: waarom zou je de goten zelf schoonmaken? Eens in de zoveel tijd zijn er van die aardige mannen in de buurt die toevallig bezig zijn met een goten-schoonmaak-actie. :mrgreen:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Volgens mij moeten ze iets ontwikkelen wat als een lessenaarsdakje in de goot ligt. Dus schuin aflopend. Nu blijft het blad aan de binnenzijde van dat rooster liggen en het water kan naar de gevel lopen. Ligt het rooster schuin zou het blad van het rooster glijden of waaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
@ Kees, zoiets heb ik ook geprobeerd, zelfde resultaat als bij die andere, vooral zaaddozen van beuken blijft er in haken waarna de eikels er tussen komen te liggen, een beetje blad er bij en je hebt een overstroming van de goot.

Met bolroosters moet je in de gaten houden wanneer je de goten moet schoonmaken, als je dat op tijd doet verstoppen ze niet.
Ik moet de goten i.v.m. alle bomen hier zo'n 5 keer per jaar schoonmaken, je begrijpt dat ik geen behoefte heb telkens vol gelopen bescherming er af te halen, de goot schoonmaken en de bescherming weer aan te brengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu