CV verkeerd aangesloten

John van Bergen

  • #1
Door een toeval heb ik gisteren ontdekt dat de toevoer en retourleiding van mijn CV installatie verkeerd zijn aangesloten.

2 jaar geleden moest de ketel verplaatst worden. Dit heb ik laten doen door een erkend installateur. Gisteren kwam ik dus tot ontdekking dat eerst de onderste leidingen warm worden van alle radiators. ipv de bovenste. Het expansie vat zit nu ook op de toevoer aangesloten. Deze wordt als eerste warm.

Ik laat de ketel vervangen want hij maakt zo'n raar geluid als je de CV wilt opstarten. Het is net of er een vliegtuig over ons huis vliegt. Zou dat de oorzaak zijn van dit geluid. Wat zijn eigenlijk de consequenties van het verkeerd aansluiten van de toe en afvoerleiding?

Gaarne een antwoord of suggestie bvd John
 

Swblom

  • #2
Vliegtuiggeluid kan veroorzaakt worden door een verkeerd gas/luchtmengsel. Afstellen of vervangen van het gasblok wil dat nog wel eens oplossen.
Dat zou wel eens een stuk goedkoper kunnen zijn dan het vervangen van de ketel.

CV verkeerd om, kan ik niet direct in verband met vliegtuigen brengen...Misschien dat het bij het opstoken van de verwarming voor een ongewenste verdeling in de radiatoren zorgt. Als de zaak eenmaal enigszins stabiel is kan ik mij niet voorstellen dat het onoverkomelijke afwijkingen geeft.
Je hebt tenslotte twee jaar ermee gestookt zonder problemen.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #3
Lijkt me niet zo een heel ingewikkelde reperatie om die 2 leidinkjes om te draaien op de ketel (ervanuitgaand dat gehele installtie verkeerd gevoed wordt)

of de ketel moet op een broerd plek hangen ,waar je moeilijk bij kan

 

Xr8

  • #4
Verkeerd om aansluiten kan in principe geen kwaad. Bij aanwezigheid van thermostaatkranen zullen deze geluid gaan maken doordat de stroomrichting verkeerd om is.

Wat voor ketel heb je? Zie voorgaande, laat de ketel eens afstellen. Bij jaarlijks onderhoud zou dit overigens gedaan moeten worden. Kan ook een defect aan de huisdrukregelaar zijn. Eea is door een installateur wel te meten.

Succes.
 

John van Bergen

  • #5
Ben al langs de installateur geweest en die gaat het probleem verhelpen kosteloos uiteraard
 

Piet48

  • #6
Verkeerd aansluiten van een radiator is wel degelijk nadelig, een horizontaal lange radiator word dan nooit over de volle lengte warm omdat het warme water meteen omhoog er door de dan geldende uitgang weer uitstroomd.

Gr. Piet
 

Klus81

  • #7
Het rammelen is wrs een kap die rammelt op de resonantie van de toevoerventilator in de ketel . en kan ook wel versleten zijn en dan gaat er resonantie optreden in losse metalen onderdelen van de ketel .

en een verkeerd om zittende radiator is niet goed , daar hij zo vaak niet geheel warm wordt , en daarom blijft de ketel langer stoken en loopt de temperatuur op op de cvleidingen . en een hr ketel is boven de 50~60 graden minder zuinig met stoken als onder die temperaturen . alsook is dan de capaciteit van de radiatoren minder dan een goed aangesloten radiator .
 

Fiesiekus

  • #8
Kost je vermogen bij de radiatoren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Geef eens een toelichting, dan is het tenminste duidelijk waar je op reageert.
 

Fiesiekus

  • #10
John van Bergen schreef:
Wat zijn eigenlijk de consequenties van het verkeerd aansluiten van de toe en afvoerleiding?
Het deel van de radiator (de metalen plaat waar het hete water doorheen stroomt), dat verwarmd (heet gemaakt) wordt, wordt kleiner (minder groot). Daardoor heeft ie minder vermogen (is de warmte per seconde die ie afgeeft) .

Deze PB kreeg ik nog van John van Bergen

Van: John van Bergen
Aan: Fiesiekus
Geplaatst: 04 November 2009, 14:17
Onderwerp: Bedankt
Heb dus navraag gedaan en je hebt helemaal gelijk, zal de rekening wel naar ze toebrengen, slechte zaak...
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #11
:mrgreen: zelfs ik snap het nu
:lol:
 

Fiesiekus

  • #12
Logisch, maar ja, jij bent ook geen moderator :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu