CV radiatoren in serie ivm vloerverwarming ?

OSD

  • #1
Hallo Iedereen,

Ik wil op een conventionele VR ketel van AWB die op zolder hangt een kleine radiator aansluiten die in het toilet op de benedenverdieping is geplaatst.
De unipipe flexibele leidingen liggen in het beton gestort van de douchevloer die boven het toilet zit en geven dus een ietwat vloerverwarming idee in de douche.

Alleen is dit cv water natuurlijk te heet om zo door de unipipe te laten stromen met kans op scheuren van de betonnen douchevloer.

Nou wil ik een radiator (1) op de zolderkamer plaatsen en de afvoer hiervan als toevoer van een andere radiator (2) op de zolder overloop gebruiken, waarvan ik op zijn beurt de afvoer van deze 2e radiator als aanvoer wil gebruiken voor de unipipe leiding naar het toilet.

Mijn redenering is als volgt: radiator 1 heeft de heetste wateraanvoer 90 graden en zal tot 70 graden afkoelen voor radiator nummer 2 die er op zijn beurt voor zorgt dat de temperatuur van 70 naar 50 graden afkoelt.

Deze 50 graden is een mooie temperatuur om door de unipipe leiding te stromen.

Ik ben me ervan bewust dat indien er ook maar 1 radiator kraan wordt dichtgedraaid,dit gevolgen heeft voor alle 3 radiatoren, maar vindt dit niet erg.

Radiator nummer 1 zal de meeste warmte afgeven en functioneren als een 'normaal' aangesloten radiator
en deze moet ook de meeste warmte afgeven.
Radiator 2 hoeft niet zo warm te worden en de radiator in het toilet heeft alleen als functie om het toilet zeg het maar vorstvrij te houden. In de praktijk zal het hier gelukkig nooit snikheet worden.

Zie ik iets over het hoofd, bijvoorbeeld of de doorstroming voldoende zal zijn ?
3 radiatoren is nogal wat en dan ook nog leidingen ertussen. Toch heeft een normaal aangesloten radiator een radiator kraan die de doorstroming ook kan beperken, dus ik denk dat het wel mogelijk moet zijn.

En nou wil ik over een paar jaar de CV ketel toch vervangen voor een HR of nog beter rendement model en zijn er ook typen die naast een conventioneel CV systeem ( 90 graden ) een tweede circuit hebben met een voor vloerverwarming geschikte watertemperatuur ?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Of je neemt een rtl ventiel.

staat een hoop al over te lezen op het forum, met de zoekfunctie Vloerverwarming badkamer

groeten b
 

Chathanky

  • #3
Als je die temperatuursverloop werkelijk bereikt is je vloerverwarming die je daar aan koppelt gelijk aan het vermogen van je radiatoren of daar slechts een deel van.
Enkel de radiatoren moeten ongeveer gelijk zijn aan vermogen (de tweede wat hoger om het water 20 graden af te laten koelen).
Als je op de wc een radiator van 500 watt hebt is dat ook ongeveer het vermogen wat je uit je vloerverwarming kan halen.

Een RTL ventiel in serie met een radiator kan ook spaak lopen.
De radiator is dan volledig afhankelijk wat je rtl ventiel door laat.
In de beschrijving van de ventielen wordt ook aangegeven dat de cv temperatuur zelf al niet hoog mag zijn. 90 graden is dan duidelijk wel te hoog.
 

OSD

  • #4
Hallo Bouwdewijn en Chathanky,

Allereerst bedankt voor jullie reaktie en die info waarnaar Boudewijn verwees elders op het forum heeft nog niet echt duidelijkheid gegeven.
Maar met het RTL ventiel is misschien wel iets te doen.

Ik zou deze kunnen plaatsen achter de 1e, desgewenst 2e radiator om genoeg temp. daling te krijgen alvorens ik richting toilet ga.
De vloerverw. bestaat alleen maar uit een lus in de douchevloer om richting cv radiator toilet te gaan. De totale lengte van aan en afvoer is slechts 10 meter.

En Chathanky, je noemt exact datgene wat in de andere posting ook al naar voren kwam, dat de aanvoer temp van 90 graden veel te hoog is voor het rtl ventiel. Ik denk zelfs dat de retour temp van de 1e radiator nog (veel) te hoog is.

Op echt koude dagen zal immers de cv vaak opwarmen en zal de retourtemperatuur nooit dalen tot 50 graden bij slechts enkel radiator 1 in serie met het vv/toilet systeempje.
Gevolg is dan dat de rtl steeds dicht staat en misschien open gaat ten tijde van minder vaak opstarten cv ketel. En dit gebeurt vaker s'nachts als de thermostaat lager ingesteld staat. Maar dat is niet functioneel omdat juist overdag het toilet iets aangenaam moet zijn. ( s'nachts wordt het 2e toilet boven benut ).

De 1e radiator is een 1500 Watt type en nr 2 een 1000 watt geval, dus moeten in staat zijn de temperatuur behoorlijk richting de 50 graden te brengen in serie. Eventueel kan dan een rtl ventiel aangesloten worden tussen de afvoer van 2e radiator en unipipe leiding (vv) richting toilet rad.

Die toilet radiator is een 300 Watt gevalletje en de vv hoeft alleen maar de tegels op de doucheplaats (1m2) wat op te warmen .

Dus al met al zou datwel eens goed kunnen kloppen met wat Chathanky beschreef qua Wattage.

Jullie hebben beide niet genoemd dat de doorstroming wel eens een probleem kan zijn, dus zoals ik zelf ook al denk, zal dit wel goed gaan.
Met een RTL ventiel geplaatst na de 2e radiator ben ik in ieder geval zeker van een aanvaardbare temp. richting unipipe zonder problemen dat het beton gaat scheuren.
 

Chathanky

  • #5
Als dat het geval is kun je ook er voor kiezen om de lus in een flexbeschermbuis te leggen. Radiatorleidingen lopen ook op deze wijze in een vloer en dit is op een stenen vloer ook voelbaar warm.

Je hebt dan geen kunstgrepen nodig en je houdt je cv systeem aangesloten zoals het hoort.
 

OSD

  • #6
Daar zit het hem juist in. Ik heb de unipipe reeds in het beton liggen, zonder de wenselijke flexbeschermbuis, dus moet ik de temperatuur naar omlaag zien te krijgen.

Dit zijn soms van die dingen waar je achteraf mee moet dealen. Had het beter vooraf kunnen bedenken, maar ja het beton eruit slopen is geen optie, dus dan met een alternatieve manier nietwaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu