Cv leiding vervangen

Nomis76

  • #1
Goedemiddag,

Ik zit met het volgende. Ik wil bij een drietal radiatoren de leidingen achter de radiator uit de wand laten komen zodat de leidingen binnen de behuizing van de (design) radiator vallen. Hiervoor was ik van plan de bestaande leiding te verlengen met een tweetal haakse perskoppelingen, 1 in de vloer en 1 in de wand. Echter bij het demonteren de leiding PE-RT (zonder aluminium kern) te zijn. Voor zover ik heb kunnen achterhalen zijn hiervoor geen haakse perskoppeling die ingestort mogen/kunnen worden.

De leiding vervangen door b.v. uponor (met aluminium kern), door deze door de bestaande mantel te trekken/duwen zie ik niet zitten. Ik denk niet dat dit gaat lukken, aangezien de uponor leiding behoorlijk stugge leiding is. De vloer uithakken zie ik ook niet echt zitten.

Alternatief is de bestaande leiding te vervangen door PEX (zonder aluminium kern) en deze van verdeler tot radiator in de bestaande mantel te duwen/trekken. Volgens mij is dit type leiding flexibeler dan b.v. de uponor met aluminiumkern.

Rest de vraag of voor PEX wel haakse perskoppelingen zijn die ingestort mogen worden? Of is deze leiding goed in een (krappe) bocht te buigen?

Graag advies of ervaringen.

gr. Dennis
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Er is een merkt met PEX-leidingen en kunststof koppelingen, welke ingestort mogen worden. Uiteraard wel eerst op druk zetten ter controle.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Er zijn speciale aansluit sets voor pers fitting die zowel in de vloer haaks als in de wand haaks kunnen worden aangesloten naar buiten toe, met chrome 15 mm pijp waarop de fitting van de radiator aangesloten kan worden.

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Pex-alu-pex leidingen zijn prima in een kleine radius te buigen. wel moet je dan een buigveer of ander geschikt bereedschap gebruiken. Het blijft dan in die vorm. Als je gebruik maakt van pex buis, dan kun je daar geleidebochten bij krijgen om de leiding in de gewenste bocht te houden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb zowel met alu-pex als pex gewerkt en ik vind persoonlijk pex nou niet echt flexibeler. Ik vind het zelfs een nadeel hebben: het blijft niet in de buiging staan zoals alu-pex dat wel doet (of je moet die geleidebochten gebruiken zoals Ingmar89 zegt, zelf geen ervaring mee).

Alu-pex met een binnenveer krijg je idd prima in (scherpe) bochten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu