Cv ketel vervangen of gas afsluiten

Rijnberg

  • #1
Onze cv ketel doet het nog wel maar lekt een klein beetje damp en moet daarom vervangen worden. Het is ook al een oudje dus mag wel. Maar ivm alle verhalen over co2 zit ik te kijken wat voor hetzelfde geld of iets meer de gasloze alternatieven zijn.
rijtjeshuis, gezin 4 personen.

Ik kom er niet uit: warmtepomp is veel te duur. houtkachel, pellet kachel te bewerkelijk, zonneboiler en panelen, kan gedeeltelijk ...
Ik kom tot mijn spijt voor Groningers niet verder dan toch gas te blijven stoken en de cv te vervangen? Wie heeft wel nog een alternatief?
 

No Hands

  • #2
Er zit fikse subsidie op warmtepompen momenteel. Er zijn diverse mogelijkheden ook, lucht/water of lucht/lucht zijn de meest gebruikte en daarvan is de laatste qua kosten het meest interessant. Ga je het vergelijken met een nieuwe cv ketel dan lijkt een warmtepomp duur. Maar je kunt dan wel je gas afsluiten, dat scheelt jaarlijks geld.
 

Rijnberg

  • #3
Ik kwam op een site waar ik een proef berekening kon maken met mijn verbruiksgegevens: besparen-warmtepompen.nl. Dat ging over een elga luchtwater warmtepomp. Ik zou 140 euro per jaar besparen. investering v.a. incl montage 4650,- Dat is het dan niet waard.
 

Roykes

  • #4
Hou er rekening dat je een warmtepomp niet kunt gebruiken voor warmtapwater bereiding. hiervoor zul je een externe boiler moeten gebruiken. ivm legionella. omdat je nu een boiler moet gebruiken heb je een voorraadvat dus wil je met 4 mensen na elkaar douchen zul je een flink vat nodig hebben. of je gaat achteruit op je comfort.

Hoe zit het met je verwarmingslichamen? heb je vloerverwarming? of radiatoren? zijn je radiatoren uitgelegt op een hoog temperatuur traject? dan kan het zijn dat je verwarmingsvermogen te laag word en je dus ook je radiatoren in ltv radiatoren moet vervangen.
Hou er ook rekening mee dat je warmtepomp veeeel elektra gaat gebruiken.


Persoonlijk zou ik niet snel op een warmtepomp overgaan. dit omdat ze veel nadelen hebben t.o.v een cv ketel.

Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een cv ketel en daarbij een wtw in je rookgas zetten voor je tapwater. dit soort oplossingen leveren naar mijn inziens op het moment het meeste op.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Een warmte pomp heeft geen na of voordelen ten opzichte van gasketels.

Het is gewoon anders, dat begint al bij de bouw van een huis, rekening houden met heel goede isolatie.

Normaal gesproken kan er nooit een warmtepomp zonder veel aanpassingen worden vervangen voor een CV ketel.

De capaciteit van een warmte pomp is in vergelijking met een CV ketel een kwart van het vermogen.
(Gemiddelde warmte pomp capaciteit in een normaal woonhuis, waarbij tijdens de bouw rekening wordt gehouden met isolatie voor warmtepomp installatie is ca. 5 / 6 kW)

Het gas gaat dan weg maar de elektra rekening gaat echt wel fors omhoog met een warmte pomp met eveneens warmwater bereiding.

Laat een bedrijf welke is gespecialiseerd in warmte pompen ter plekke beoordelen of het mogelijk kan worden gemaakt en wat de kosten zijn.

Vr Gr en succes ermee
 

Bernhard

  • #6
WP gebruiken in het voor- en najaar.
CV-ketel gebruiken in de winter en voor warmwater.
Een WP is wel zuinig. Een WP van 2Kw geeft ca 10Kw aan warmte. Die extra warmte wordt gehaald uit de buitenlucht of uit het grondwater. bernhard
 

Roykes

  • #7
Dat zou idd ook kunnen! echter wel een kostbare oplossing. en ook hierbij zul je verwarmingslichamen af moeten stemmen op het lage temperatuur traject
 

Rijnberg

  • #8
@ roykes: op je eerdere vraag: het is een standaard rijtjes huis met cv op zolder en geen vloerverwarming en ouderwetse kwik thermostaat. 2 radiatoren in de huiskamer en een in de hal. Rest van de radiatoren staan eigenlijk nooit open. werkt ook niet goed samen met thermostaat in de huiskamer.
zonder gas lijkt me niet haalbaar (sorry Groningers) maar wtw in rookgaskanaal zou kunnen. Eens zien hoe duur dat is. ketel verplaatsen tussen keuken en badkamer, of in de badkamer of keuken zou veel meters transport schelen. Maar ik weet niet of dat kan met afvoer.
en het moet niet veel duurder worden. en terugverdientijden van extra investeringen 10 jaar of meer zeker niet.
 

Marcn88

  • #9
Met zon warmteafgifte systeem kunt u alles wat betreft warmtepompen wel vergeten u krijgt de woning dan simpelweg niet op temperatuur
 

Rijnberg

  • #10
Ik heb nog wat rondgekeken en berekend: als ik gasloos zou gaan bespaar ik 1700 euro voor een nieuwe cv ketel. met een terugverdientijd van max 10 jaar bespaar ik 8000 euro gas. totaal dus 9700 om te investeren.
daarvoor moet ik dan:
vloerverwarming laten aanleggen, ltv is toch een must.
zonneboilers en vormen van warmtepomp installeren.
electriciteitsrekening gaat omhoog.
nieuwe kookplaat aanschaffen,
...

toch wel om moedeloos van te worden met mijn goede wil om de Groningers tegemoet te komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu