CV icm vloerverwarming optimaliseren

JasperNL

  • #1
Beste allemaal,

Onlangs een leuk huisje gekocht, met helaas een erg slecht functionerende cv-installatie. Tot nu was het behelpen, maar met de zomer voor de deur, is het de hoogste tijd deze cv-loze periode te benutten om eea te vernieuwen en te optimaliseren.

Wie kan en wil mij daarin adviseren?
Iedere positieve en constructieve bijdrage zal ik enorm waarderen!



waaruit bestaat de installatie?
CV-unit: Intergas Kombi kompakt HR 28 (bj 2001), fabrieksinstellingen, pompstand I;
Thermostaat: Eneco Toon, OpenTherm, begane grond;
Radiatoren: 1e etage, 4 stuks (3 open/dicht- en 1 thermostaat-knop);
Vloerverwarming: begane grond, 5 groepen, pompstand I;


hoe is het aangesloten?
Vanaf de cv-aanvoer 22mm naar t-splitsing, met 22mm richting verdeelblok radiatoren en 15mm richting vloerverwarming.

Er is geen 'Intergas retourbuis met keerklep' aanwezig en de vloerverwarming is niet indirect hydraulisch neutraal aangesloten, waardoor er bij cv- en tapvraag tegelijk storingen optreden (tapwater komt niet op temperatuur).

Het retourwater is van een te hoge temperatuur (slechts 5 a 10°C lager).



wat is de gewenste situatie?
Ik wil beginnen met de aansluiting indirect hydraulisch neutraal te maken, waardoor we iig kunnen douchen zonder eerst de vvw-pomp handmatig te moeten uitschakelen. Helaas heb ik geen idee hoe dat in dit geval moet worden gedaan mbt de beschikbare aansluitingen.

Eenmaal dat gerealiseerd, wil ik eea gaan inregelen zodat het systeem wat efficiënter werkt. Een ir-thermometer is al onderweg hiervoor.

Wie kan en wil mij hierin adviseren?
 

Marcn88

  • #2
Bij de intergas icm vloerverwarming dient een 2 wegklep gemonteerd te worden ivm stroming over de wisselaar cv zijdig dit is ten nadele van het gasverbruik en tevens het tapwater verder een kwestie van inregelen cv systeem retour temperaturen gelijk
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Je kunt deze verdeler neutraal maken, door de retourbuis op de voorste balk, op de plaats van de ontluchter te zetten (rechts). Dan is een 2-weg klep (of terugslagklep) onder de ketel niet nodig, tenzij de CV-leidingen direct naast de ketel omhoog lopen (dan krijg je alsnog thermosyphon effect)
 

JasperNL

  • #4
Hessie schreef:
Je kunt deze verdeler neutraal maken, door de retourbuis op de voorste balk, op de plaats van de ontluchter te zetten (rechts).
Helemaal goed, enorm bedankt, ga ik snel uitvoeren!
Hessie schreef:
Dan is een 2-weg klep (of terugslagklep) onder de ketel niet nodig, tenzij de CV-leidingen direct naast de ketel omhoog lopen (dan krijg je alsnog thermosyphon effect)
Ik heb weinig tot geen kennis van en ervaring met het thermosyphon effect. Is het evt. met zekerheid te voorkomen in onze opstelling?

Na ongeveer 50 cm horizontaal, gaat vanaf de t-splitsing de 22mm leiding ca. 1m omhoog naar de verdeler vd radiatoren, waarna de groepen ook weer 2m stijgen en zich over de verdieping horizontaal verspreiden.

Zal ik voor de zekerheid toch die Intergas retourbuis met keerklep (665017) er maar tussen zetten? Voor die €10,- hoef ik het niet te laten...
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de retourtemperatuur van de vv te hoog is zou je de pompschakelaar van de vv eens lager moeten zetten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Je kun het eenvoudig proberen, als de cv leidingen naast de ketel volledig koud blijven bij warmwatervraag (met de vloerpomp UIT in de huidige situatie) is de klep niet nodig. Geeft alleen maar extra weerstand.

De retourtemperatuur van de vloerverdeler zou gelijk moeten zijn aan de retourtemperatuur van de vloer (bij een neutrale verdeler). Delta T = 20 graden gaat dus voor een vloerverdeler niet op, als je hem met 80 graden voedt zal de retour nog steeds 30 zijn. Daar regel je in op een temperatuursverschil van ongeveer 8 graden over de vloer (let op, hierbij heeft de pompstand van de verdeler ook invloed, bij deze 5 groeps verdeler zal stand 1 waarschijnlijk wel voldoen, als de groepen niet te lang zijn)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Cyruse schreef:
Als de retourtemperatuur van de vv te hoog is zou je de pompschakelaar van de vv eens lager moeten zetten.
Die logica volg ik niet.....
 

JasperNL

  • #8
Ik gok op : pompstand I = lagere doorstroomsnelheid = meer warmteafgifte = lagere retourtemp.
 

JasperNL

  • #9
Hessie schreef:
Je kun het eenvoudig proberen, als de cv leidingen naast de ketel volledig koud blijven bij warmwatervraag (met de vloerpomp UIT in de huidige situatie) is de klep niet nodig.
Toevallig heb ik dit weekeinde een geijkte thermische camera ter beschikking (de groepen vd vloerverwarming in kaart brengen), dus neem dit gelijk mee. Thnx vd info!
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
Hessie schreef:
Je kun het eenvoudig proberen, als de cv leidingen naast de ketel volledig koud blijven bij warmwatervraag (met de vloerpomp UIT in de huidige situatie) is de klep niet nodig. Geeft alleen maar extra weerstand.
)
En als je tijdens het watmwater tappen de vloerverwarmings pomp even AAN zet, en je cv leidingen worden warm. Plaats dan een 2 weg klep onder de ketel.

Intergas adviseert trouwens ten allen tijde een 2 wegklep te plaatsen als je vvw hebt.
Die retourbuis met keerklep is puur ter voorkoming van de thermo sifon werking, als de ketel bijvoorbeeld beneden hangt. Deze dient normaliter niet gebruikt te worden bij vvw ivm vervuiling van de klep.
 

JasperNL

  • #11
Klinkt op zich aannemelijk, maar... ik lees onderstaande in het installatievoorschrift van Intergas. Is het dan niet OF indirect hydraulisch neutraal, OF die 2-wegschakelaar? Of mis ik wat?
Intergas Verwarming BV schreef:
Sluit een vloerverwarming indirect hydraulisch neutraal aan, of voorzie het circuit van een elektrische afsluiter (E)(tweewegklepset) of terugslagklep (D) die doorstroming door het toestel voorkomt als er geen CV-warmtevraag is.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Klopt.

Maar je verdeler is NU nog niet neutraal, dus OF een 2-weg klep plaatsen, OF de verdeler neutraal maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu